:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GET OUT
GET OUT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-10
FILM 
Elevated Horror. Het is een term die ons doet kokhalzen en jammer genoeg een bewoording  geworden die je sinds de doorbraak van Jordan Peele bij de “serieuze” pers alsmaar meer en meer tegenkomt. De culturele elite die plots een meerwaarde heeft gevonden in de griezelwereld en met deze benaming te kennen geeft dat de rest van het segment te verwaarlozen is. De “we’re better than them”-attitude. Een kogel, of nog beter een beet van een vampier, voor de sul die deze term bedacht, maar dat neemt niet weg dat Jordan Peele voor iets volslagen unieks heeft gezorgd. Het bang zijn van jezelf, of nog erger de angst die racisme met zich mee brengt. Peele zelf voelt er zich niet te beroerd voor om met bepaalde uitspraken uit te pakken die andere regisseurs op de barricades doen staan (Paul Schrader vond het niet kunnen dat Peele in een interview vertelde dat voor hem een hoofdrol alleen door een zwarte kan) waardoor hij een beetje de Public Enemy van de moderne cinema is geworden. Ook zijn nieuwste telg Us volgt hetzelfde elan en dito succesweg. Vraag is alleen hoe lang je dit kan volhouden, maar het blijft een feit: wat voor een briljant debuut is die Get Out toch!

Om zelf maar met een cliché uit te pakken: hoe minder je van deze film weet (vermijd andere recensies, en dat moet je niet doen om ons een plezier te doen), des te beter. Misschien voel je de twist wel aankomen, maar geloof ons: het is en blijft verbijsterend. Laten we het dus maar op een eenvoudige premisse houden. Op een dag moet Chris Washington (Daniel Kaluuya) iets doen waar wel meer mensen tegenop kijken: kennismaken met zijn aanstaande schoonouders. Zijn blanke vriendin Rose (Allison Williams) stelt hem gerust door te stellen dat haar ma en pa op Obama hebben gestemd. Eens ze op het enorme landgoed aankomen, merkt Chris dat de ouders wel een bijzondere manier hebben om hun respect aan de zwarte medemens te tonen. En kijk, meer gaan we daar niet over vertellen, want deze rit verbrodden door spoilers verdient gewoonweg ook een beet van onze vampier!

De politieke correctheid, laten we daar maar eerlijk in zijn, zal wel een rol hebben gespeeld, toch is het van The Exorcist geleden dat een horrorprent zo au serieux werd genomen door de Oscar-academici. Get Out kreeg drie nominaties waaronder beste film, regisseur en acteur en ging uiteindelijk met dat van beste scenario aan de haal. Jammer, zeker als je weet dat de duimen zijn gelegd voor het veel te voorspelbare en te afgelikte Green BookGriezelen met wat rondom je gebeurt, en zonder dat daar al te veel bloed moet voor vloeien hoewel de laatste tien minuten pure slasher zijn. Get Out is een horrorstory die, zonder dat we ook maar één seconde aan dat woord elevated horror moeten denken, toch vragen oproept, zeker in Trump-tijden. Een film met een bijzonder sterke cast, en hoe durven we het schrijven als horrorverslaafden: één van de meest angstaanjagende titels die de laatste jaren gemaakt zijn. Omdat we het toch al eens over Public Enemy hadden: believe the hype!

BEELD EN GELUID
Bij een film als Get Out is het geluid uiterst belangrijk, omdat het één van de hoofdmotoren is om de angstaanvallen te doen losbarsten. Geloof ons, deze voorwaarde wordt met deze transfer tot in de puntjes voldaan. Een creepy geluid dat nog eens extra versterkt wordt door de macabere soundtrack van Michael Abels. Ook het beeld is prachtig in beeld gebracht, dit zijn releases zoals we ze graag hebben en verslinden! 

EXTRA'S
Iets minder euforisch zijn we over de extra’s omdat die simpelweg het standaardstramien volgen en niet meer dan een verplicht saai nummertje lijken.  Er is de commentaarband van Jordan Peele. Zelf hebben we die nog niet uitgeprobeerd, maar omdat Peele zo’n regisseur is die altijd wel iets te vertellen heeft staat dit genoteerd op onze ellenlange to do-list. Er zijn ook wat verwijderde scènes aanwezig op de disc. In Unveiling The Horror Of Get Out vertelt de cast vliegensvlug de essentie van de film. Tot slot is er nog een ultrakorte Q&A met de cast die in één of andere Amerikaanse bioscoop is opgenomen. 

CONCLUSIE
Get Out is een maatschappijkritische horrorfilm. Een debuut van Peele die je omver blaast en je vanaf de eerste seconde in de ban houdt. Horror zoals je nog nooit eerder zag en alle superlatieven die je eerder las zijn absoluut waar.


coverStudio: Universal

Regie: Jordan Peele
Met: Daniel Kaluuya, Bradley Whitford, Caleb Landry, Jones Stephen Root, Catherine Keener, Allison Williams

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083120283


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Zweeds, Duits, IJslands, Italiaans, Noors, Turks
Extra's:
• Deleted Scenes
• Unveiling the Horror of Get Out
• Q&A met regiseur Jordan Peele en de Cast
• Commentaar van de regiseur Jordan Peele


Andere recente releases van deze maatschappij