:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KURSK
KURSK (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-05-06
FILM
Filmmakers, we moeten het zeggen, zijn ook een beetje voyeurs. Niets dat beter geschikt is voor een filmscenario dan een echt gebeurde ramp en ook dat van de Kursk was op papier gedroomd Hollywoodvoer. Duikboten doen het altijd goed, herinner u The Hunt For Red October of het magistrale Das Boot, en dus kreeg Thomas Vinterberg de opdracht om het verhaal van de Russische duikboot die naar de zeebodem zonk te verfilmen. Je zou denken dat hiermee niets mis mee kan gaan, maar dat is dan buiten de pretentie van Vinterberg gerekend die niet kan kiezen tussen arthouse en schaamteloos Hollywoodvertier waardoor de film, net als zijn subject, verzuipt. Jammer, want hier zat meer in. Volgens Matthias Schoenaerts zit de kracht van de film hem in de tegenstelling tussen de macrorealiteit van de Russische politici en de microrealiteit van de mariniers. Niet dat we onze eigen Hollywoodster willen tegenspreken, maar laat dat nu net het minpunt zijn.

Voor wie het niet voor elkaar krijgt om het journaal te volgen, vatten we de situatie graag nog eens samen. De tragedie van de Kursk dateert van 2000 en is een bladzijde uit de geschiedenis waar de Russen zich zouden moeten over schamen. Tijdens de begindagen van Poetin explodeerde tijdens een militaire missie één van de bommen op de Kursk waardoor het vaartuig voorgoed kopje onder ging. Een deel van de militairen kon zich een paar dagen redden, maar omdat de Russen vasthielden aan hun prestige weigerden ze buitenlandse hulp die voor het grijpen lag waardoor alle bemanningsleden visvoer werden.

De film was een Belgische co-productie en ondanks namen als Josse De Pauw en zeker die van Matthias Schoenaerts werd de film een gigantische flop. Schoenaerts speelt de Russische marinier Mikhail die heldhaftig zijn mannen probeert te redden en dat is tegelijkertijd de zwakke en de sterke schakel, simpelweg omdat de Vlaming iedereen genadeloos naar huis speelt waardoor Kursk net iets te veel de film van Schoenaerts wordt. Op het vasteland vormt Léa Seydoux het tegengewicht als zijn moedige vrouw Tanya die er alles probeert aan te doen om de Russische overheid ervan te overtuigen dat het hun plicht is om hun manschappen te redden. Ook hier geldt weer de wet van de sterkste, want op de bitsige Max Von Sydow na, komt niemand aan de enkels van de pittige Française. Vinterberg die in zijn minimalistische lekkernijen Festen en Jagten het beste uit zijn acteurs kan halen, slaagt daar in deze Luc Besson-productie niet in. Oppervlakkige vertolkingen, op Schoenaerts en Seydoux na, en met Colin Firth als dieptepunt die met zijn oersaaie vertolking alle clichés van goede Amerikanen en slechte Russen alle eer aandoet. Bijzonder storend en ronduit irritant is hoe Vinterberg met verschillende aspect ratio’s werkt. In een arthousefilm zou zoiets kunnen lukken, in een rampenfilm als deze slaat het als een tang op een varken.

Is alles dan verloren? Neen, zeker niet. Kursk blijft een genietbare film, maar het is één die vol zit met clichés die je van ver ziet aankomen en dat werkt in een film waarvan iedereen het verloop van kent twee keer zo negatief. Matig dus, en voor zo’n prestigieus project is matig simpelweg te weinig.

BEELD EN GELUID
Over de producties van Luc Besson kun je veel zeggen (meestal niet al te denderende woorden), maar zijn films zijn technisch altijd wel op en top gemaakt. Kursk behoort bij dat lijstje. Op deze blu-ray zijn de duistere scènes (en in een duikboot zijn dat er heel wat) magnifiek in beeld gebracht, en ook de buitenopnames op het Russische vasteland zijn adembenemend mooi. De geluidsband is een Engelse (of Franse) DTS-HD MA 5.1, en ook al speelt heel de film zich in Rusland af, hoor je geen woordje Russisch.

EXTRA'S
Op deze release staan twee korte filmpjes die de bonussectie vormen. Een mager beestje, maar meer moet dat eigenlijk bij dit soort films niet zijn. Behind The Scenes (de titel zegt het) toont je een blitzbezoek van wat er zich achter de schermen afspeelt, terwijl In The Heart Of The Kursk je iets bijleert van hoe men de duikboot heeft nagemaakt.

CONCLUSIE
Na Far From The Madding Crowd is Kursk de tweede samenwerking van Schoenaerts met Vinterberg. Een matige rampenfilm met een schitterende Schoenaerts en Seydoux, maar zelfs twee zwaluwen maken de lente niet.


coverStudio: Belga Home Video

Regie: Thomas Vinterberg
Met: Matthias Schoenaerts, Léa Seydoux, Peter Simonischek, August Diehl, Colin Firth, Max von Sydow, Josse De Pauw

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412370870995


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Behind The Scenes
• In The Heart Of The Kursk
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij