:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LONGEST DAY, THE
LONGEST DAY, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-07-08
FILM
Dit jaar vierden we de 75e verjaardag van Operatie Overlord: het grote offensief dat  de westerse geallieerden vanuit Normandië tegen de Duitsers hielden en waarmee de poten van de stoel van het Derde Rijk werden afgezaagd. Meer dan tienduizend soldaten sneuvelden op D-Day zoals de invasie ook wel werd genoemd. Een film kon dan ook niet uitblijven. Producer Darryl F. Zanuck die zelf in de Twee Wereldoorlogen had gevochten vond het boek van Cornelius Ryan ideaal om te verfilmen. The Longest Day (zo heet het boek ook) zag het levenslicht in 1962 en wordt door velen aanzien als één van de beste oorlogsfilms aller tijden. 

Hoewel er drie regisseurs bij de film betrokken zijn (Ken Annakin, Andrew Marton en Bernhard Wicki) wordt vaak beweerd dat Darryl Zanuck de geest van de film was. Zanuck was één van de machtigste mannen uit Hollywood die in 1935 Twentieth Century Pictures oprichtte dat één van de belangrijkste studio's werd. Op het einde van de jaren 50 verliet hij zijn vrouw en vertrok hij naar Frankrijk en zwoer dat hij Hollywood links zou laten liggen. Maar The Longest Day zorgde ervoor dat hij weer aan het roer van Fox kwam te staan. De film had een veel te hoog budget, was gedraaid in zwart-wit en er werd een tijdje gedreigd om het 3 uur durende epos verkort uit te brengen  die als B-film moest dienen om het financieel verlies van Cleopatra op te vangen.  Zanuck bood verzet en het kwam erop neer dat hij opnieuw de man was die bij Fox de touwtjes in handen kreeg, zeker nadat The Longest Day een gigantisch succes leek te zijn.

Ondanks het feit dat sommige veteranen hun beklag deden over het feit dat de film net iets te veel Hollywood-aanvullingen bevat, kun je toch wel zeggen dat Zanuck op een documentaire-achtige wijze te werk ging. Alles wordt accuraat weer gegeven en je hoort de legers in hun respectievelijke talen bezig (geen nazi-bevelen met een Texas-accent dus). Opmerkelijk is wel dat men er in geslaagd is om het op drie uur tijd geen enkele keer over de Russen te hebben, ofschoon hun rol in de bevrijding op dat moment even groot was. Zanuck schipperde met zijn epos ook tussen het ophemelen van de gevallen helden en het maken van een anti-oorlogstatement. Natuurlijk had je niet de technieken van nu, maar wie de hel van D-day op zijn best wil zien verwijzen we best door naar Saving Private Ryan van Spielberg dat bijna hetzelfde verhaal als dit zwart-witepos had. Zanuck had natuurlijk macht en kon daardoor beroep doen op supersterren als John Wayne, Henry Fonda, Robert Mitchum, de toen onbekende Sean Connery en Richard Burton. Om een jong publiek aan te spreken gaf Zanuck ook rolletjes aan opkomende tienersterren zoals Paul Anka die met de titeltrack van de film ook nog eens een hit op zak had.

Of The Longest Day nu wel of niet de beste oorlogsfilm aller tijden is laten we in het midden. Feit is wel dat hij tot 1962 zeker en vast was en dat je deze klassieker bijna zestig jaar na datum drie uur kan uitzitten zonder de minste geeuw.

BEELD EN GELUID
Dit oorlogepos werd volledig gerestaureerd en op dit paradepaardje van Fox is geen enkele storing te bespeuren, en dat geldt ook voor de geluidsband waarin je naast de vijfde van Beethoven uiteraard ook veel geweerschoten hoort. Wel merk je dat het een oude film is met soms beperkte technieken, zo zie je vaak dat de acteurs staan te acteren met achter hun scherm.

EXTRA'S
De bonussectie die ook op de dvd-release stond is uitgebracht op een extra schijfje. Het gaat om twee lange documentaires van elk ruim een uur en die boordevol info staat. In Longest Day: A Salute To Courage wordt de film vergeleken met de echte veldslag. Het valt op dat op een paar details na (bijv. een Duitser die zich overgeeft en genadeloos door de Amerikanen wordt neergekogeld) The Longest Day zeer dicht bij de waargebeurde feiten lag. In D-Day Revisited keert producer Darryl F. Zanuck naar het strand van Normandië terug en toont de kijker wat er is overgebleven van de bloedige invasie. Ten slotte naast een heleboel bioscooptrailers en korte filmpjes is er ook Backstory: The Longest Day. Een documentaire die is gemaakt door de televisiezender AMC en zich focust op het relaas van producer Darryl F. Zanuck die door het financieel débacle van Cleopatra moest vechten om zijn droom gerealiseerd te zien.

CONCLUSIE
The Longest Day is een film uit de oude doos die ondanks de CGI-concurrenten zestig jaar na datum nog verdomd goed zijn mannetje kan staan. Bovendien is deze blu-ray boordevol gevuld met interessante bonusfilms over zowel de film als het tragische oorlogsgebeuren. 


coverStudio: Fox

Regie: Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki, Gerd Oswald, Darryl F. Zanuck
Met: Sean Connery, Richard Burton, John Wayne, Henry Fonda, Red Buttons, Paul Anka, Robert Mitchum

Film:
8,5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1962

Leeftijd:
6

Speelduur:
178 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626041597


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Duits, Grieks
Extra's:
• Longest Day: A Salute To Courage
• Backstory: The Longest Day
• D-Day Revisited 


Andere recente releases van deze maatschappij