:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TIERE
TIERE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-06-12
FILM 
Wat maakt een film goed? Het is een vraag die voor duizenden antwoorden kan zorgen en één die afhankelijk is van wat de ondervraagde mens verlangt. Wie dolle pret wil, weet dat hij maar beter naar de volgende bespreking kan skippen, maar wie zin heeft in een mindfuck waarvan de makers a priori van stellen dat je het nooit ten volste zal kunnen begrijpen is Tiere misschien het proberen waard. We zeggen misschien, want ondanks de knappe vertolkingen hadden we het met momenten lastig om ons brein op de buis gekluisterd te houden.

Door zijn surrealistische invalshoek wordt Tiere vergeleken met de grootmeesters Luis Buñuel of David Lynch, maar dat vinden we net iets te veel eer voor wat de Poolse Zwitser Greg Zglinski van het script van Jörg Kalt heeft gemaakt. De film gaat over twijfel, en tja…om de duur twijfel je als kijker aan alles tot op het moment dat je zelf je conclusies trekt die al dan niet juist zijn.

Centraal staat de relatie tussen de kinderboekenschrijfster Anna (Birgit Minichmayr) en kok Nick (Philipp Hochmair). De twee zijn zo goed als volledig op elkaar uitgekeken. Anna weet dat haar echtgenoot liever op de buurvrouw Andrea geilt, en als die er niet is dan is er wel een andere vrouw waar Nick voor valt. De rol van de vrouwen waarmee Nick zijn echtgenote bedriegt worden allen gespeeld door Mona Petri. Om hun manke huwelijk nog een slaagkans te geven trekken de twee op reis naar Vevey, maar daar loopt het al gauw mis als hun auto op een schaap botst. Anna raakt verwond aan het hoofd en ziet het verschil niet meer tussen het verleden en het nu.

Een film die je gerust mag onder brengen als moeilijkdoenerij en een onderwerp dat door geniën als Brian De Palma veel beter in beeld is gebracht. Slecht is Tiere helemaal niet, maar het bejubel van de “vakpers” konden we maar weinig begrijpen. Niet dat dit de eerste keer is...

BEELD EN GELUID
Na het heengaan van heel wat distributiemaatschappijen heeft de Belgische arthouseliefhebber er zich al lang bij neergelegd dat hij in de Benelux zijn vertier op dvd dient te zoeken. Gelukkig gaat het vaak om verzorgde releases, ook al is de transfer niet bijzonder spectaculair. Jammer, want een film die zich grotendeels in de Zwitserse berglandschappen afspeelt kon op een blauw schijfje voor een meerwaarde zorgen. Nu moeten we het met een beleefde “het kan er best mee door” stellen.

EXTRA'S
Zoals dat zo goed als altijd het geval is op de releases van Contact staat ook hier geen bonusmateriaal op.

CONCLUSIE
Tiere is een relatiedrama dat moeilijk wil doen. Een vrouw die door een ongeluk niet meer weet wat ze moet geloven. Een knappe premisse, alleen jammer dat de kijker het na een tijdje ook niet meer weet en dus een film wordt voor een arthouse-elite. Wat dat laatste ook mag betekenen!cover
Studio: Contact Film

Regie: Greg Zglinski
Met: Birgit Minichmayr, Philipp Hochmair, Mona Petri

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789492059413


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij