:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLDARK - SEIZOEN 4
POLDARK - SEIZOEN 4
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-07-29

SERIE
De voedseltekorten slaan hard toe in Cornwall. Terwijl George Warleggan (Jack Farthing) zijn voorraden graag zeer lucratief verkoopt aan Portugal, lijden de mensen honger. Er breken rellen uit, en tijdens die rellen komt één van de soldeniers ongelukkig en dodelijk ten val. Bij de arrestanten zijn onder meer ook Sam (Tom York) en Drake Carne (Harry Richardson), de broers van Demelza (Eleanor Tomlinson), de vrouw van Ross Poldark (Aidan Turner). Ross kan hen nog net op het nippertje redden van de strop, tot grote frustratie van George. Alhoewel hij nog steeds meent dat hij hiermee zijn ziel verkoopt, geeft Ross uiteindelijk toch toe aan Lord Falmouth (James Wilby), en stelt zich verkiesbaar voor een zitje in de House of Commons. Meer bepaald Georges zitje, die weeral een puntje kan bijschrijven bij zijn lijstje redenen waarom hij Ross haat. Demelza heeft zelfs aartsvijanden Falmouth en Sir Francis Basset (John Hopkins) weten te verzoenen, dat ze gezamelijk de kandidatuur van Ross steunen. Ross heeft echter niet veel zin om Cornwall in te ruilen voor Londen, maar nadat Hugh Armitage (Josh Whitehouse), de minnaar van Demelza, overlijdt, is er niets meer wat hem aan Cornwall bindt.
In Londen vallen echter de meeste van zijn pleidooien voor minimale sociale rechten voor de commoners in dovemansoren. Eerste minister Pitt (Edward Bennett) heeft wel oren naar zijn argumenten, maar hij meent dat Ross nooit ofte nimmer een meerderheid achter zich zal krijgen, omdat de meeste leden van het Huis zelf rijk zijn geworden op kap van de armen. George probeert echter door zich een kiesdistrict te kopen, alsnog via een achterpoortje weer in Westminster te geraken. Dokter Enys (Luke Norris) wordt intussen samen met Caroline (Gabriella Wilde) ouder van een dochter, Sarah, maar wanneer het kind niet levensvatbaar blijkt en door een aangeboren afwijking kort na de geboorte sterft aan een banale infectie, besluit Caroline haar man een tijdje te verlaten en in Londen te gaan wonen om het verleden trachten te vergeten. Caroline vervoegt Ross in Londen, en ze maken kennis met Monk Adderley (Max Bennett), een gevaarlijk heerschap dat door George is ingehuurd om Ross ten gronde te richten.
En George heeft nog meer wraakmiddelen te zijner beschikking. Via via hoort hij dat Nathaniel Pearce (Mike Burnside), een bediende bij de bank van Harris Pascoe (Richard Hope) geld van de spaarders heeft gebruikt om te speculeren. Om een lang verhaal kort te maken: al het geld is op de beurs in rook opgegaan, en George voedt middels anonieme brieven van "een vriend die het goed meent met u" nog wat de geruchten dat de bank insolvabel zou zijn. Als namelijk alle spaarders tegelijkertijd hun tegoeden zouden opvragen, gaat de bank over kop, en is Ross Poldark failliet. Demelza onderneemt bij afwezigheid van Ross echter een gewaagde actie om de bank van de ondergang te redden. Helemaal woedend wordt George wanneer zijn stiefzoon Geoffrey Charles (Louis Davison) er in een onbewaakt moment uitflapt dat zijn zoon Valentine wel érg op zijn oom Ross Poldark lijkt. Elizabeth doet alle moeite van de wereld om haar tweede kind ook op acht maanden geboren te laten worden, om Georges (terechte) verdenkingen weg te nemen. Hierbij begeeft ze zich echter op een gevaarlijk pad.
Elizabeths nicht Morwenna (Ellise Chappell) wordt intussen herhaaldelijk beestig verkracht door haar echtgenoot, dominee Osbourne Whitworth (Christian Brassington). Die onderhoudt intussen ook nog een relatie met Morwenna's zus Rowella (Esme Coy), die de dominee chanteert en daarbij bijzonder veel geld uit zijn zakken klopt. De dominee krijgt echter een dodelijk ongeluk, en daarmee zijn verdiende loon. Nu Morwenna weduwe is, staat er niets meer een huwelijk met Drake in de weg. Behalve dan dat Drake intussen verloofd is met een ander meisje uit het dorp, Rosina Hoblyn (Amelia Clarkson). Uitgerekend op zijn huwelijksdag moet Drake de keuze maken tussen zijn belofte aan Rosina en zijn liefde voor Morwenna, die intussen zodanig mishandeld is dat ze niet langer wil dat een man - eender welke man - haar nog aanraakt. Rosina's degoutante schoonmoeder, Lady Whitworth (Rebecca Front), wil haar intussen laten opnemen in een gekkenhuis.
Het voorlaatste seizoen van Poldark bevat enkele bijzonder spannende plotlijnen, alsook een paar voorspelbare (niemand laat een traan bij dominee Whitworth, toch?) en minder voorspelbare exits. Dit mooie en doorleefde kostuumdrama, gebaseerd op de boeken van Winston Graham, met als setting de majestueuze natuur van Cornwall, bevat alles wat de genreliefhebbers zal bekoren: romantiek en liefde, maar ook verraad, haat en een behoorlijke portie intriges. Seizoen 4 is echter niet het meest vreugdevolle, met veel kommer en kwel, overlijdens en ongelukkige liefdes. De reeks eindigt dan ook zeer toepasselijk met een geboorte, een overlijden en een huwelijk, allemaal in één aflevering. Het vergt echter van de kijker wel een beetje inlevingsvermogen om te geloven dat we in de reeks intussen met de teletijdmachine van 1780 naar 1799 zijn geflitst, en dat de acteurs geen spat verouderd lijken - hun kinderen groeien intussen als kolen, want Geoffrey Charles staat al op de drempel van volwassenheid. Alleen kniesoren vallen daar echter over.
BEELD EN GELUID
Opnieuw krijgen we van Just Entertaiment enkel een dvd, maar dan wel één met een zeer goeie beeldkwaliteit - de wandeling door de bloemen van Enys en Caroline is bijvoorbeeld van topkwaliteit - en een geluidstrack in Dolby Digital 5.1 die ruim volstaat voor dit kostuumdrama. Enige puntje waar je het gebrek aan scherpte opmerkt is in de ondertiteling, die wat van lage resolutie is. Kleuren zijn spot-on en warm, de zwarttinten contrasteren mooi, onder meer in een scène waarin Morwenna door een nachtelijk bos dwaalt, en het aantal artefacts is minimaal. Opnieuw een dikke min voor JustBridge voor de afschuwelijk slechte verpakking waarbij de schijven op één spindle zitten. Gierigaards!

EXTRA'S

De extra's zijn gestorven door ondervoeding.
CONCLUSIE
Het voorlaatste seizoen van Poldark is solide, spannend en meeslepend. Absoluut een must, met als enige voorbehoud de aartsslechte verpakking. U vindt echter geschikte vervangdoosjes bij de vleet op het internet, wil u uw schijven in respectabele conditie houden.
cover
Studio: JustBridge

Regie: Joss Agnew, Brian Kelly
Met: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Heida Reed, Ruby Bentall, Jack Farthing, Luke Norris, Beatie Edney, Gabriella Wilde, Christian Brassington, Ellise Chappell, Sean Gilder, Harry Richardson, Josh Whitehouse, Tom York

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Kostuumfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2018

Leeftijd:
12

Speelduur:
464 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983968622


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij