:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BIG LOVE - SEIZOEN 2
BIG LOVE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-08-30
SERIE
De vernedering is compleet wanneer Barb (Jeanne Tripplehorn) tijdens een verkiezing van Moeder van het Jaar, waar ze voor was ingeschreven door haar dochter Teenie (Jolean Wejbe), uit de competitie wordt gezet omdat iemand bij de jury heeft geklikt dat ze polygamiste is. Alhoewel Bill (Bill Paxton) in eerste instantie boekhoudster Wendy Hunt (Jodie Markell) verdenkt, is het in feite zijn tweede schoonvader Roman Grant (Harry Dean Stanton), de vader van Nicki (Chloë Sevigny), die hem heeft verraden. Hoe dan ook, Bill heeft heel wat over na te denken, niet in het minst dat hij wel eens tot de bedelstaf zou kunnen worden gedwongen, als zijn geheim uit zou lekken bij het klantenbestand van zijn doe-het-zelfzaak Home Plus.
Daarom besluit hij zijn portfolio te diversifiëren en om samen met zijn rechterhand Don Embry (Joel McKinnon Miller) een bod te doen op Weber Gambling, een firma die gokautomaten fabriceert. Bill kan dit met zijn streng mormoonse instelling verenigen omdat het in zijn optiek geen zonde is om geld af te troggelen van zondaars. Spijtig genoeg snoept hij daarmee het lucratieve contractje af van Roman Grant... totdat blijkt dat Roman op zijn beurt ook niet helemaal op legale wijze aan Weber Gambling is geraakt. Bill stookt hiermee een vete op tussen twee polygame sektes die elkaars bloed wel kunnen drinken.

Een ander probleem is dat Bills schoonzus Wanda (Melora Walters) Romans zoon Alby (Matt Ross) heeft vergiftigd met antivries. Wanda heeft dringend nood aan psychiatrische begeleiding; Bill heeft echter samen met zijn broer Joey (Shawn Doyle) en zijn geschifte moeder Loïs (Grace Zabriskie) geholpen om de moordpoging voor de autoriteiten te verbergen. Roman Grant beschikt echter over een audio-opname waarop Bill bekent medeplichtig te zijn aan het verdoezelen van de misdaad, en hij heeft daar Bill serieus mee bij de ballen. Roman probeert zelf intussen zijn nieuwe aanstaande bruid Rhonda Volmer (Daveigh Chase) in bedwang te houden, maar het kind is hoe langer hoe minder geneigd om een relatie aan te knopen met de ouwe viezerik. Ze zoekt beschutting bij de Henricksons, maar anderzijds liegt ze alsof het gedrukt staat, en compromitteert Bill en zijn kinderen.
Margene (Ginnifer Goodwin) is intussen zwanger van een derde kind. Wegkwijnend van eenzaamheid zoekt ze toenadering tot overburen Pam (Audrey Wasilewski) en Carl (Carlos Jacott). Ze moet echter behoorlijk haar tong in een knoop leggen om niet te verraden dat ze polygamiste is, en het kind feitelijk van Bill is. De buren roddelen intussen volop over Nicki, die met haar preutse uitstraling feitelijk de stempel van de polygame commune van Juniper Creek op haar voorhoofd heeft staan.

Bills zoon Ben (Douglas Smith) probeert nog altijd een evenwicht te zoeken tussen zijn relatie met zijn op seks beluste vriendin Brynn (Sarah Jones) en zijn deugdelijkheid als lid van de mormoonse religie. Hij is van plan om in de polygame voetsporen van zijn vader te treden. Bills dochter Sarah (Amanda Seyfried) daarentegen is de levenswijze van haar ouders meer dan beu, en kan amper wachten tot ze meerderjarig is om het zooitje ongeregeld in Utah achter zich te laten. In een praatgroep voor ex-mormonen ontmoet ze Scott Quittman (Aaron Paul), die weliswaar een flink stuk ouder is dan zijzelf, maar mogelijk haar ticket out betekent.
Het tweede seizoen van de HBO-reeks Big Love schakelt een versnelling hoger, nu we na het eerste seizoen weten hoe de vork aan de polygame steel zit. De ene polygamist is de andere niet, en we zien hoe langer hoe fijner hoe Bills modus vivendi in niet zo heel veel verschilt van dat van de gemiddelde Yank, zij het dat hij drie huishoudens te bestieren heeft, terwijl de sekte van Roman Grant een zooitje ongeregeld is, waarbij iedereen wel familie is van iedereen - één van de personages legt op gegeven moment aan een ander personage uit dat ze door het kluwen van kinderen en huwelijken feitelijk haar eigen grootmoeder is. De reeks blijft in zijn tweede jaar fris, toegankelijk en net dat extra beetje spicy zoals we van HBO gewoon zijn. Het acteerspel is vinnig, en de cast krijgt mooi materiaal aangereikt om mee aan de slag te kunnen.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
13. Damage Control
Twee weken nadat ze onvrijwillig als polygamiste werd geout, is Barb compleet overstuur. Bill zweert dat hij diegene zal vinden en straffen die haar erbij heeft gelapt, en hij wil om te beginnen bij buren Carl en Pam gaan eten. Barb is echter het huis uit, en verblijft voorlopig bij de Embry’s. Op het werk verdenkt Bill Wendy Hunt, die effectief een dossier tegen hem heeft samengesteld. Sarah bezoekt zonder medeweten van haar moeders een zelfhulpgroep voor ex-mormonen, en ontmoet daar een lotgenoot, Scott Quittman. Roman heeft intussen een tribunaal opgericht om uit te zoeken wie er zijn zoon Alby heeft vergiftigd.
14. The Writing On The Wall
Iemand heeft de nieuwe billboards van Home Plus beklad en een allusie gemaakt op Bills polygame levensstijl. Roman chanteert Joey) met de vergiftiging van Alby, en belooft de zaak te laten rusten als Joey in de raad in de toekomst stel zoals hij wil. Alby gaat daar niet mee akkoord en hij stapt zelf naar de politie. Wendy wordt achtervolgd en knalt tegen een geparkeerde auto aan. Barb wil opnieuw gaan studeren, maar er breekt thuis een crisis uit: Nicki en Marge rijden naar Juniper Creek om Joey te helpen, die weer is beginnen drinken, en Nicki is pissed dat iedereen haar huwelijksverjaardag vergeten is.

15. Reunion

Bill en Nicki wonen een familiereünie bij op Juniper Creek. Nu Joey in de gevangenis zit, neemt Bill zijn plaats in Romans raad in. Roman wil beginnen investeren in gokautomaten, maar de stemming voor zoiets moet unaniem zijn, en Bill laat zijn stem afhangen van het feit of Alby al dan niet zijn klacht tegen Joey intrekt. Alby vertelt tegen Nicki dat haar vader Barb verlinkt heeft bij de gouverneur. Barb maakt zich intussen zorgen over het feit dat Benny al te familiair omspringt met Margie, want de twee schelen per slot van rekening maar vijf jaar. Ben ligt echter met zichzelf in de knoop omdat Brynn meer seks wil, gelofte van kuisheid of niet. Rhonda heeft plots bedenkingen bij haar nakende huwelijk met de Profeet.
Disk 2:
16. Rock And A Hard Place
Rhonda is ondergedoken bij de Henricksons. Roman vermoedt dat ze daar zit, en hij stuurt twee agenten langs voor een huiszoeking, agenten die hij in zijn zak heeft. Rhonda blijkt echter aartsmanipulatief te zijn, en ook Roman zet Nicki onder druk om op te geven waar Rhonda zit. Barb doet intussen moeite om het meisje in een opvangtehuis te plaatsen. Intussen komt het proces tegen Joey voor, maar de aanklagers kunnen de tape niet meer vinden waarop Bill zichzelf incrimineert. Bill probeert bovendien het contract met Weber Gambling, het bedrijf van de gokautomaten, van Roman af te snoepen.

17. Vision Thing

Bill wordt pardoes verliefd op Ana Marković (Branka Katić), een Servische serveerster, maar hij slaagt er niet in om de relatie verborgen te houden voor Margene. Nicki draait dol wanneer haar zoon Wayne (Keegan Holst) van op zijn katholieke school thuiskomt met een rozenkrans. Ondanks de redelijk libertaire visies van de school meent ze dar haar zoon er geëndoctroneerd wordt, en ze is van plan de jongen thuis te houden en zelf les te geven. Weber Gambling wil niet langer dertig dagen wachten opdat Bill de financiering rond is, en eist onmiddellijk een aanbetaling. Bill moet hiervoor gaan aankloppen bij zijn oom Eddie (Brian Kerwin), die ook een percentje opeist. Loïs heeft Wanda in een gekkenhuis laten opnemen en ze wil dat Joey een tweede vrouw neemt. Rhonda staat op Sarahs werk voor de deur, op zoek naar een adres om onder te duiken. Scott kan haar niet helpen, en Rhonda liegt bovendien een potje dat hij gepoogd zou hebben haar te verkrachten.
18. Dating Game
Margene sluit vriendschap met Ana, en doet er alles aan opdat Bill haar als vierde vrouw zou nemen. Ze bekent zelfs tegenover haar dat ze polygamiste is, en gaat samen met Barb en Nicki in haar restaurant eten. Voor Bill gaat alles te snel, en hij breekt met Ana. Rhonda is intussen bij de ouders van Heather Tuttle (Tina Majorino) aanbeland, en verspreidt daar nog wat meer leugens. Daarbij gaat ze zo ver dat Heathers vader, agent Chuck (John Carroll Lynch), zijn dochter verbiedt om nog langer met Sarah om te gaan. Ben zoekt spiritueel advies over het feit dat hij er met Brynn op los sekst, en zijn biechtvader, bisschop Devery (Garrett M. Brown), pepert hem in dat seks zondig is, en dat hij moet proberen Brynn voor de kerk te winnen. Bill wordt intussen bedreigd: de boot die hij van Weber Gambling cadeau heeft gekregen, wordt in brand gestoken, en de uit Mexico weergekeerde sekte van Hollis Greene (Luke Askew), openbaart tegen hem dat het contract met Weber eigenlijk van hen was, vooraleer Roman het ingepikt heeft...

Disk 3:
19. Good Guys And Bad Guys
Margene krijgt haar moeder Ginger (Bonnie Bedelia) op bezoek. Ginger weet niets af van het polygame huwelijk van haar dochter, en vooraleer Bill en zijn vrouwen haar kunnen inlichten, komt ze zelf achter de waarheid, waardoor de alcoholiste in haar weer bovenkomt. Bill heeft de Grants en de Greenes tegen elkaar opgezet, maar hij speelt met vuur. De Greenes eisen onvoorwaardelijke gehoorzaamheid van al wie volgens Het Principe leeft. Barb brengt de uit het ziekenhuis ontslagen Wanda weer naar huis, maar daar wordt ze belaagd door haar schoonvader Frank (Bruce Dern).
20. Kingdom Come
Met de drukke kerstperiode in het vooruitzicht wil Bill één avond per week zonder vrouwen doorbrengen. De dames gaan prompt op aanstichten van Barb in seksstaking. Frank vindt de geheime geldvoorraad van Loïs, en ze moet opbiechten dat ze haar startkapitaal voor haar wasserij van haar broer Eddie heeft gekregen. Die heeft het afgetroggeld van een oude stervende dame die bij nader inzien helemaal niet dood blijkt. Bill laat via Roman Grant de Greenes in een valstrik lopen, en hollis Greene eist als represaille Bills bezittingen. Voor Bill is het de gedroomde opportuniteit om de Greenes uit te leveren aan de politie. Ben meent nog altijd dat hij in zonde leeft omdat hij seks heeft met Brynn, maar nu zijn ouders erachter zijn gekomen, komt het tot een breuk.
 
21. Circle The Wagons
Roman Grant is neergeschoten door twee huurmoordenaars van Hollis Greene. Terwijl hij in het ziekenhuis vecht voor zijn leven, roept Bill de raad van zijn genootschap bij elkaar, met het idee om een voorlopig bestuur in te stellen zo lang Roman niet handelsbekwaam is. Alby meent echter dat hij de goedgelovige volgelingen kan manipuleren zodanig dat ze hem tot nieuwe leider uitroepen. Bill heeft intussen besloten zijn vrouwen in te lichten over zijn plannen met Weber Gambling, en Barb, die categoriek tegen het plan is, weet Bill te vermurwen dat hij de zaak ter stemming voorlegt. Bill besluit echter om eerst zijn vrouwen een avondje mee te nemen naar het casino, zodat ze weten waar zijn investering feitelijk om draait. In Home Plus loopt Margene een ex-lief, Greg Samuelson (Teddy Sears) tegen het lijf. Die gedraagt zich nogal seksistisch tegenover haar, en dat is iets wat Ben stoort.
Disk 4:
22. The Happiest Girl
Bill kan een avondje weg naar een conventie om zijn gokmachines te promoten. Omdat Barb niet met hem mee wil, neemt hij Margie in de plaats mee. Spijtig genoeg loopt hij enkele oude bekenden tegen het lijf die niet beter weten dan dat Barb zijn vrouw is. Margie is niet zo tevreden dat ze plots voor zijn secretaresse moet spelen. Nicki wil een feestje geven voor de verloving van Joey met Kathy (Mirelle Enos) - ze heeft geld genoeg want ze heeft 68.000 dollar gepikt in Juniper Creek - maar Alby wil daar een stokje voor steken. In ruil voor Franks spionageactiviteiten heeft hij Kathy aan hem beloofd. Rhonda heeft een TV-optreden, en chanteert Sarah en Heather om mee te komen.

23. Take Me As I Am

Barb verneemt in een lokale krant dat haar moeder Nancy (Ellen Burstyn) gaat hertrouwen. Uiteraard is ze niet welkom op het feest, maar ze tracht haar moeder te vermurwen dat tenminste de kleinkinderen mogen komen. Omdat Ben zijn interesse heeft uitgesproken om volgens Het Principe te gaan leven, hoopt Barb haar zoon mee te sturen met haar grootmoeder opdat hij op andere ideeën zou komen. Scott blijkt het intussen moeilijk te hebben met Sarahs gelofte van kuisheid, en hij is blijkbaar nog romantisch gelieerd met zijn ex. Nicki heeft haar mond voorbijgepraat tegenover Alby dat Bill de oorlog tussen de Greenes en de Grants heeft opgepookt; Alby zweert wraak. Bill heeft hem nochtans zijn zitje in de raad aangeboden in ruil voor vrede.
24. Oh, Pioneers
Adaleen (Mary Kay Place) is te weten gekomen dat Alby en zijn vrouw langzamerhand Roman trachten te vergiftigen met pijnstillers. Ze laadt haar man op in de auto en rijdt naar de laatste plek waar ze veilig zijn: bij Bill thuis. De raad heeft intussen gestemd dat Bill de voorlopige bewindvoerder wordt, maar die wil dat niet. Alby is furieus. Margene heeft intussen in een onbewaakt moment toegestemd om draagmoeder te worden voor de kinderloze overburen. Het wordt Barb allemaal te veel, en ze flapt er de waarheid uit.
BEELD EN GELUID
De transfer lijkt ons gelijk te zijn aan die van de Benelux-versie, zij het dat dit het laatste seizoen is dat ook in onze contreien is uitgebracht. We krijgen een fijne transfer waarbij mooi met de kleuren wordt gespeeld: de scènes in Juniper Creek zien er bruin en modderig uit, terwijl ten huize Henrickson alles spic and span is met levendige pasteltinten. Grain is beperkt tot een minimum, en er zijn weinig tot geen compressie-artefacts te zien. De Dolby Digital 5.1-track is meer dan adequaat genoeg, alleen ben ik niet zo hyperenthousiast over het feit dat voor de soundtrack Mark Mothersbaugh is ingeruild voor ex-Talking Head David Byrne.
EXTRA'S
De laatste schijf bevat drie prequels. In Post-partum (4:27), vijf jaar voor het begin van seizoen 1, komt Barb op kraambezoek bij Nicki na de bevalling van haar eerste kind; Nicki is depressief omdat ze denkt dat ze de fokzeug van de familie zal worden. In Meet the baby-sitter (3:47), drie jaar voor het begin van seizoen 1, introduceert Bill Margene bij de familie. In Moving day (2:54), één jaar voor het begin van seizoen 1, tenslotte, blijkt het huis van de Henricksons uit haar voegen te barsten.

CONCLUSIE

Big Love is een serie die zich nog steeds goed laat bingen. Eén week; meer heb ik niet nodig gehad om het tweede seizoen tot mij te nemen, wat veelbetekenend is. Laat het derde seizoen maar komen!cover
Studio: Warner

Regie: Daniel Minahan, Sarah Pia Anderson, Alan Poul, Adam Davidson, Burr Steers, Jim McKay, Michael Lehmann, Dan Attias, John Strickland, Tom Vaughan, Julian Farino
Met: Bill Paxton, Jeanne Tripplehorn, ChloŽ Sevigny, Ginnifer Goodwin, Amanda Seyfried, Douglas Smith, Shawn Doyle, Melora Walters, Joel McKinnon Miller, Daveigh Chase, Jolean Wejbe, Grace Zabriskie, Matt Ross, Harry Dean Stanton

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2007

Leeftijd:
15

Speelduur:
621 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892062015


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Big Love prequels:
- Post-partum
- Meet the baby-sitter
- Moving day