:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISSING LINK
MISSING LINK (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-09-12
FILM
1886. Sir Lionel Frost (Hugh Jackman) is een zelfverklaarde expert in het zoeken naar nieuwe levensvormen. Zijn laatste zoektocht naar het Monster van Loch Ness heeft evenwel ei zo na het leven gekost aan zijn assistent, Lemuel Lint (David Walliams). Hij krijgt echter een bericht als zou ergens op de rand tussen West-Canada en de Verenigde Staten er een sasquatch rondlopen; in de gentlemen's club wordt Frost echter nog steeds als paria behandeld, en hij krijgt zijn grote rivaal, Lord Piggot-Dunceby (Stephen Fry) zo ver dat die openlijk zijn excuses zal aanbieden als Frost erin slaagt om bewijs mee te brengen voor het bestaan van de missing link.
Eens aangekomen blijkt dat Link zelf (Zach Galifianakis) de hulp van Frost heeft ingeroepen. Link kwijnt namelijk als laatste van zijn soort weg van de eenzaamheid, en hij hoopt dat Frost hem kan begeleiden naar de Himalaya, omdat daar zijn verre neven, de yeti, wonen. Lord Piggot-Dunceby heeft echter een jager onder de arm genomen, Willard Stenk, die als opdracht heeft om van Link een vloerkleedje te maken. Frost heeft op zijn expeditie een kaart nodig, die in het bezit is van de weduwe Adelina Fortnight (Zoe Saldana), die haar medewerking pas toezegt als ze zelf deel mag uitmaken van het avontuur. Wat de zaken ook nog eens bemoeilijkt, is dat Link problemen heeft met beeldspraak, en regelmatig hetgeen hem gezegd wordt iets té letterlijk interpreteert. Het is echter niet zeker dat de yeti's noodzakelijk op de komst van Link zitten te wachten... want de grote wijze (Emma Thompson) houdt niet van pottenkijkers.
Ik heb een serieuze boon voor de stop-motionanimatiefilms van Laïka. Na CoralineParanormanThe Boxtrolls en Kubo And The Two Strings is Missing Link, de vijfde langspeelfilm uit de studio, een leuke, ongecompliceerde avonturenfilm. De maatschappij brengt telkens weer een film uit die technisch iets beter afgewerkt is dan de voorgaande film, en biedt als kleine speler een tegengewicht tegen het overcommerciële Disney. Alhoewel: inhoudelijk is Missing Link braaf, zoekt nergens de controverse op, en is zeker in vergelijking met enkele van zijn voorgangers minder zwaar op de hand, voorgangers waarbij de verhaallijn soms wel gehaald leek te zijn uit de dossiers van een kinderpsychiater. Niets van dat alles echter hier; de vriendschap tussen Frost en Link bevat alle ingrediënten voor een goeie buddy movie, en zoals bij de meeste Laïka-films zijn de personages aardig en sympathiek. De fijna Victoriaanse setting en de stemtalenten van onder meer Zoe Saldana, Hugh Jackman, Emma Thompson en Stephen Fry doen de rest. Zelfs Zach Galifiniakis, doorgaans quantité négligable als flauwe plezante, houdt zich voldoende gedeisd opdat hij nog genietbaar zou zijn.
De films van Laïka zijn echter vooral technisch zeer fijn, met veel oog voor detail, zowel voor het verhaaltechnische aspect als voor de technische uitwerking. De manier waarop 24 beeldjes per seconde aan stopmotionanimatie worden omgezet naar één vloeiende beweging, is prijzenswaardig, en ook voor vallende voorwerpen, vloeistoffen en andere 'moeilijker' te animeren objecten is deze film technisch afgewerkt. Het uiterlijk van de figuurtjes doet naast de oudere Laïkafilms onwillekeurig terugdenken aan 20th Century Fox' Book Of Life, maar deze film is nog net iets fijner afgewerkt. Qua comedy en slapstick wordt er niet altijd voluit gegaan, maar ook dat hoeft niet noodzakelijk een gebrek te zijn.

BEELD EN GELUID

The Searchers is verantwoordelijk voor de release in de Benelux. De film is gepresenteerd in het originele formaat van 2.39:1, en de technische hoogstandjes die Laïka heeft gerealiseerd, komen goed tot hun recht in deze probleemvrije transfer. Texturen en details zijn substantieel en tastbaar, de kleuren levendig, en het contrast is goed genoeg om het spel van licht en schaduw te onderstrepen. Compressieproblemen of andere fouten zijn er niet. De geluidstrack is uitgevoerd in Engels DTS-HD MA 5.1, naast een paar dubbings, en er wordt voldoende aandacht besteed aan de ruimtelijke effecten, bijvoorbeeld in een scène in een schip waarin Stenk en Frost elkaar achtervolgen. Alleen spijtig dat we verstoken blijven van de Dolby Atmos-track van de US-versie.
EXTRA'S
Ook het bonusmateriaal is afwezig, waar dit op buitenlandse versies wel te vinden is.

CONCLUSIE

Missing Link voegt een vijfde film aan het canon van Laïka toe, en het is gek dat niet alle films in de Benelux door dezelfde distributeur worden uitgebracht. De technische kwaliteiten zijn voldoende, maar het ontbreekt aan bonusmateriaal, wat voor dergelijke meer experimentele animatiefilms anders een welkome toevoeging zou geweest zijn.coverStudio: The Searchers

Regie: Kyle Balda & Pierre Coffin
Met: Hugh Jackman, Zoe Saldana, Emma Thompson, Matt Lucas, Stephen Fry, Timothy Olyphant, Amrita Acharia, David Williams, Ching Valdes-Aran, Zach Galifianakis

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461876409


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij