:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BIG LOVE - SEIZOEN 5
BIG LOVE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-10-16
SERIE
Vlak na zijn verkiezing tot staatssenator heeft Bill Henrickson (Bill Paxton) zichzelf geout als polygamist. Zijn bekendmaking wordt niet dadelijk op applaus onthaald: vele van zijn kiezers zijn teleurgesteld dat ze voorgelogen zijn, en ook zijn nieuwe collega's in de senaat zijn van plan om de wetten die polygamie strafbaar stellen, weer op de rol te zetten, al was het alleen maar om hun nieuwe collega te kloten. Bill probeert net om de orde in de commune van Juniper Creek te herstellen, waar Alby Grant (Matt Ross) zichzelf op de troon heeft gehesen, door onder andere een opvangprogramma voor mishandelde vrouwen in het leven te roepen. Het kwaad is echter geschied: de Mormoonse kerk mobiliseert haar leden om voor de deur van Home Plus te betogen, en Bill wordt buitengegooid bij zijn eigen casino. Met het overlijden van J.J. Walker is er bovendien nog een probleem bijgekomen: Nicki's (Chloë Sevigny) dochter Cara Lynn (Cassi Thomson) zou bij een eventueel overlijden van Nicki weer aan de Walkers worden toegewezen. Daarom dat Bill van plan is om haar te adopteren. Er is echter één klein probleempje: in Utah mogen enkel getrouwde koppels kinderen adopteren. Omdat Bill officieel alleen met Barb (Jeanne Tripplehorn) getrouwd is, zou dit betekenen dat hij van haar zou moeten scheiden om vervolgens met Nicki te trouwen. Cara Lynn zelf heeft blijkbaar wiskundig talent, maar dit drijft haar in de armen van haar wiskundeleraar Greg Ivey (Christian Campbell), die blijkbaar niet vies is van een relatie met een minderjarige.
Alhoewel de echtscheiding tussen Bill en Barb alleen maar een oplossing op papier betreft, neemt Barb het zwaar op. Aangezien ze in het vorige seizoen uit haar kerkgenootschap geëxcommuniceerd werd, is ze toegetreden tot Bills zelfgestichte pro-polygamiekerk. Ze heeft echter haar zinnen gezet op priesterschap, maar Bills doctrine staat geen vrouwelijke bedienaars van de eredienst toe. Barb verlaat daarom de kerk en zoekt toenadering tot een Universalistisch genootschap, dat welwillender staat tegen priesteressen, maar tegelijkertijd polygamie verwerpt. Het drijft Bill en Barb alleen nog maar verder uit elkaar. Ook met Margene (Ginnfer Goodwin) gaat het niet goed: nadat ze niet langer juweeltjes mag verkopen op TV, wordt ze verkoopster voor Goji, een bessendrankje dat in de markt wordt gezet door de gelikte Michael Sainte (Grant Show). Het is echter al snel duidelijk voor iedereen behalve voor Margene zelf dat het hier om een piramideverkoop gaat, en dat de piramide elk moment kan instorten. Margene heeft echter haar buurvrouw Pam (Audrey Wasilewski), nog één van haar weinig overgebleven vrienden, in de piramide opgenomen, en haar huwelijk met Carl (Carlos Jacott) explodeert op spectaculaire wijze. Margene legt zelf te midden van het tumult rond Bills polygame levenswandel nog een bom onder het meervoudig huwelijk: het blijkt dat ze over haar leeftijd gelogen heeft op het moment dat ze met Bill trouwde. Ze was toen geen 18 maar 16; genoeg om Bill naar de gevangenis te sturen. Of het zo ver komt? Kijken!
Na vier ijzersterke seizoenen eindigt Big Love een beetje in mineur. De paradigm shift dat Bill niet langer zijn meervoudig huwelijk voor de buitenwereld verborgen houdt, geeft de reeks nieuwe adem, maar het niet zo gelukkige einde zet een beetje een domper op de feestvreugde. Enkele van de verhaallijnen worden niet meer afgewerkt, en enkele interessante personages, zoals het kersvers koppel Aaron Paul/Amanda Seyfried is zo goed als helemaal uit de reeks geschreven. Na Harry Dean Stanton En Zeljko Ivanek mist dit vijfde seizoen ook een waardige tegenstander; Alby wordt underplayed, en Bills politieke tegenstanders zijn te inwisselbaar en te vrijblijvend, zoals senator Barn (Gregory Itzin), die schijnbaar maar niet kan besluiten of hij Bill moet steunen of dwarsbomen. Een mooie nevenplot is echter die van Bills moeder Loïs (Grace Zabriskie). Die schijnt eindelijk vrede gesloten te hebben met Frank (Bruce Dern), maar ze vertoont snel voortschrijdende symptomen van Alzheimer. Bovendien heeft ze voor zichzelf voorgenomen dat ze niet wil sterven als een demente plant. Grace Zabriskie speelt haar scènes op een geloofwaardige manier, en alhoewel ook die verhaallijn gewoon niet goed kán aflopen, is het een afloop waar je vrede mee kan nemen.
Big Love is na vijf seizoenen een indrukwekkende entry op de rouwbrief van de helaas te vroeg overleden Bill Paxton. De reeks laat je nadenken of een polygaam huwelijk werkelijk zo verwerpelijk is, zeker op de manier waarop Bill dat invult, en ondanks de veelal cynische en wrange humor blijft de reeks een luchtige inslag houden.
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
44. Winter
Nu Bill zich geout heeft als polygamist, wordt hij overal met de nek aangekeken. In de senaat veegt senator Barn hem de mantel uit omdat hij een schande zou zijn voor kerk en gemeenschap, om maar te zwijgen over zijn ambt. Margene wordt ontslagen uit haar teleshopping-programma, Nicki slaat op school een jongen in elkaar die haar zoon heeft gepest, en Barb gooit haar mormoonse principes overboord en drinkt - voor de eerste keer in haar leven - een glas wijn. De werknemers van Home Plus voelen zich verraden door hun baas, en Bill maakt het nog wat erger door een populair personeelslid dat smalende opmerkingen aan zijn adres maakt, te ontslaan. Om het tij te keren probeert Bill een opendeurdag in zijn huis te houden, maar laten we zeggen dat er slechts een verwaarloosbaar aantal van zijn 40.000 kiezers komt opdagen...
45. A Seat At The Table
Bill probeert een initiatief te nemen om een "safety net" uit de grond te stampen, een soort van sociaal vangnet dat ervoor moet zorgen dat de mensen die in polygame gemeenschappen leven recht hebben op een basis van onderwijs en verzorging. De vergadering draait echter uit op chaos nadat Alby en enkele bedienden van Home Plus stennis komen schoppen. Hij probeert een volksvertegenwoordigster, Mitch (Amy Sloan), bij zijn plannen te betrekken, maar die wordt net verplicht door senator Barn om mee een wet te ondertekenen die polygamie nog meer strafbaar stelt dan al het geval is. Cara Lynn blijkt bijzonder begiftigd te zijn in wiskunde, en haar leerkracht wil haar naar een hogere groep sturen omdat hij haar niets meer kan bijleren. Chloë moet echter met lede ogen aanzien hoe haar dochter ook met jongens optrekt. Het feit dat Goran (Steve Bacic) en Ana (Branka Katic) terug naar Servië moeten vertrekken, valt zwaar bij Margene. Bills moeder Loïs vertoont de eerste tekenen van dementie: er is een boom op haar huis gevallen, en zij meent nog steeds dat dat een streek van Frank is. Margene probeert het verlies van haar zaak te compenseren door zich in te laten met een schimmige piramideverkoop van Goji, een bessendrankje.

Disk 2:
46. Certain Poor Shepherds
Het is Kerstmis, en het zal een kerst zijn die Bill nog lang zal heugen. Nochtans is Heather (Tina Majorino) op bezoek, als één van de weinigen die Bill niet straal negeert na wat er gebeurd is. Ze kan het bovendien goed vinden met Ben (Douglas Smith). Adaleen (Mary Kay Place) staat voor de deur omdat ze Juniper Creek is uitgezet door Alby, en ook Lura (Anne Dudek) heeft Bills hulp nodig omdat ze diezelfde Alby eindelijk heeft verlaten; Bill zorgt voor een plaats in de opvang, maar Alby legt zich niet bij de situatie neer. Loïs blijkt een zeer ver gevorderde vorm van dementie te hebben, en ze maakt een scène met een deel van haar kleinkinderen op de achterbank. Bill heeft echter niet het hart om haar kerst te verpesten door haar de waarheid te zeggen. Cara Lynn gaat op zoek naar wat er met haar vader is gebeurd, en Adaleen vertelt haar uiteindelijk de waarheid. Bill heeft als cadeautje voor zijn vrouwen elk een pistool in gedachten, en voor een wapenvergunning heeft hij onder meer het rijbewijs van Margene nodig. Die veinst echter dat ze haar rijbewijs kwijt is, want ze heeft een knoert van een lijk in de kast: toen ze met Bill trouwde, was ze nog maar 16!
47. The Oath
Het is vier dagen vooraleer Bill wordt ingezworen als senator. Bill probeert zijn reputatie op te vijzelen, maar senator Barn is van plan de eedaflegging te dwarsbomen. Bovendien zindert Margenes bekentenis nog na, en hebben Bills vrouwen kletterende ruzie. Barb probeert haar relaties in de interreligieuze sector aan te knopen om een meer vrouwvriendelijk model van mormonisme te bepleiten. Rhonda (Daveigh Chase) verschijnt intussen weer ten tonele. Ze is nu getrouwd met Verlan Walker (Kevin Rankin), een neef van Cara Lynn, en eist van Alby 50.000 dollar voor de geleden morele schade die Roman Grant haar heeft aangedaan. Om te voorkomen dat Cara Lynn weer naar de Walkers zou moeten, mocht Nicki overlijden, probeert Nicki Bill te overtuigen haar te adopteren. Loïs komt intussen te weten dat ze haar dementie aan Frank te danken heeft, en er bloeit iets tussen Ben en Heather.

48. The Special Relationship

Bill sluit een pact met senator Barn: als hij het in de toekomst niet meer over zijn polygamie heeft in de pers, trekt hij het wetsvoorstel in om polygamie weer strafbaar te stellen. Bovendien wil hij Bills Shelter-programma steunen waardoor vrouwen die Juniper Creek ontvluchten en in de opvang terechtkomen, financiële steun krijgen. Het is bijna te mooi om waar te zijn; en dat is het ook: de leiders van de mormoonse kerk kapittelen Bill, en eisen dat hij zichzelf niet langer mormoons noemt. En er dreigt nog een ander probleem: Bill kan Cara Lynn niet adopteren zolang hij officieel voor de wet niet met Nicki getrouwd is. Maar dat betekent dat hij van Barb moet scheiden, en die heeft het er moeilijk mee. Margene treedt intussen in de pers naar buiten als het vrolijke gezicht van polygamie, en ze gebruikt Bills geloofgemeenschap om haar Goji-drankjes te slijten. Alby wil intussen Verlan wel financieel voorthelpen, maar daar moeten bepaalde diensten tegenoverstaan. En op dat ogenblik wordt er een moordaanslag gepleegd op Don (Joel McKinnon Miller). Loïs gaat intussen in hongerstaking, en wil die pas beëindigen als ze weer terug naar huis mag.

Disk 3:
49. D.I.V.O.R.C.E.
Terwijl de echtscheiding tussen Bill en Barb nu echt wel doorgaat, houdt Bill meer dan ooit vast aan het idee om zijn eigen kerk te stichten. De reguliere mormonen zijn echter een grootschalige lastercampagne tegen Bill begonnen, die hem in de portefeuille treft. Ze slagen er zelfs in om de afzettingsprocedure tegen Bill opnieuw op te starten. Barb meent nog altijd dat er in de nieuwe kerk plaats dient te zijn voor vrouwelijke bedienaars van de eredienst, en om Bill te overtuigen, wendt ze zich tot Renee Clayton (Judith Ivey), een lesbische professor die onderzoek doet naar de rol van de vrouw binnen de mormoonse kerk. Marge wil een parade houden ten voordele van polygame gezinnen, en ze vraagt aan Goji om haar te sponsoren. Cara Lynn is emotioneel aangedaan omdat Bill en Barb omwille van haar gaan scheiden, en ze werpt zich in de armen van haar wiskundeleraar Greg Ivey, alhoewel ze minderjarig is. Heather blijkt er naast Ben nog een ander vriendje op na te houden, en Ben werpt zich dan weer in de armen van Rhonda. Frank neemt de dementerende Loïs in huis, en Loïs vraagt hem om er een eind aan te maken als ze geestelijk té ver weg moest afdwalen.
50. Til Death Do Us Part
Bill is nog niet goed en wel van Barb gescheiden, of Nicki wil trouwen, en ze ziet de dingen groots. Alhoewel Bill tegen vrouwelijke priesters is, kan Barb toch van hem gedaan krijgen dat zij het huwelijk zal inzegenen. Bill wil er ineens een ceremonie van maken waarin hij de band met alledrie zijn vrouwen bezegelt, maar Barb wil niets meer met zijn kerk te maken hebben. Als een donderslag bij heldere hemel blijkt dat Alby de terreinen van Home Plus heeft overgekocht, en hij slaat de huur met 25% op. Frank valt en breekt zijn heup, en aangezien hij niet langer voor Loïs kan zorgen, zou dit betekenen dat ze naar een tehuis moet. Bill begint te twijfelen of de Goji-verkoop van Margene wel helemaal koosjer is; zeker als Carl en Pam openlijk ruzie hebben omdat Carl niet langer wil dat zijn vrouw mensen oplicht met Goji. De grote baas van Goji, Michael Sainte, praat op haar in. Heather wil haar relatie met Ben opnieuw aanknopen, en Cara Lynn blijft gevaarlijke spelletjes spelen met haar wiskundeleraar.

51. The Noose Tightens

Barb is opgepakt door de politie, die haar wil ondervragen over de leeftijd van Margene. Het blijkt dat Heather wat loslippig is geweest tegen haar ouders, wat de bal aan het rollen heeft gebracht. Margene ontdekt dat Cara Lynn een relatie heeft met haar wiskundeleraar, en ook die bom ontploft. Bill is zelfs bereid om zich terug te trekken als senator, als de door de kerk gesteunde autoriteiten de klachten laten vallen. Alby probeert Dons aandelen in Home Plus over te kopen, en Bill dreigt in weerwil hem te outen als homo als hij hem niet met rust laat. Alby neemt daarop Verlan onder de arm om Bill te vermoorden, maar die wil niet. Michael Sainte maakt Marge wijs dat de Henrickson-familie een sekte is, waar ze zich zo snel mogelijk moet van afkeren.

Disk 4:
52. Exorcism
Alby is op de vlucht na moord en moordpoging. Bill maakt van de gelegenheid gebruik om schoon schip te maken, en in Juniper Creek maakt hij op vernederende wijze het gebouw van Alby met de grond gelijk. Alby probeert met behulp van de Greenes en van Adaleen naar Mexico te vluchten, maar hij wil nog eerst met Bill afrekenen... Bill probeert intussen zijn vrouwen voor te bereiden op de overname van Home Plus zodra hij in de gevangenis zal belanden. Barb wil toetreden tot een andere kerk, die wel vrouwelijke priesters toelaat enerzijds, maar anderzijds polygamie verbiedt. Marge stopt met Goji, en wil de kosten vergoeden die ze Pam heeft laten maken. Pams huwelijk is intussen uit elkaar gespat. Nicki wil Cara Lynn manu militari naar een strenge kostschool sturen, en het komt tot een bittere confrontatie. Rhonda speelt intussen splijtzwam tussen Ben en Heather.
53. Where Men And Mountains Meet
Bill wordt gearresteerd maar wordt vrijgelaten op borgtocht, in tegenstelling tot Alby. Zijn rijk schijnt echter uiteen te vallen: Barb is vastbesloten om zich in de nieuwe kerk te laten dopen, Margene overweegt op missie te gaan in Centraal-Amerika, en het water tussen Nicki en Cara Lynn is nog altijd zeer diep. Met de moed der wanhoop dient Bill tijdens een hoorzitting over Juniper Creek een wetsvoorstel in om polygamie te legaliseren, een daad die hem veel volgelingen verschaft. Maar de beleggers trekken zich intussen terug uit Home Plus...

BEELD EN GELUID

Opnieuw krijgen we net zoals de vorige seizoenen redelijke technische kwalificaties voorgeschouteld, alhoewel omzetting van NTSC naar PAL bij hevigere bewegingen zijn sporen heeft nagelaten. Kleurgebruik en diepte zijn in orde, scherpte aanvaardbaar en de Dolby Digital 5.1-track houdt stand. Er zitten opnieuw wat storende grammaticale fouten in de Nederlandse ondertitelingtrack; zo wordt er een vijftal keer gezondigd tegen de dt-regel, maar extreem de spuigaten uitlopen zoals bij seizoen 3 doet het gelukkig niet meer.
EXTRA'S
De eerste aflevering bevat een seizoen 1-4 recap (6:59), en alle afleveringen zijn voorzien van een mini-making of documentaire "Inside the episode" (samen 39:23). Daarnaast is er een laatste afsluitende documentaire Big Love: The end of days (25:52) voorzien die perfect als coda dient.

CONCLUSIE

Met het laatste seizoen komt Big Love ten einde, zij het dat we een vrolijkere slotnoot hadden verwacht. HBO toont hiermee nog steeds de trendsetter te zijn voor volwassen drama waarin er al eens een vloek of een tiet door het beeld mag komen. Nooit volledig uitgebracht in de Benelux, wel in het Verenigd Koninkrijk en dan nog met Nederlandse ondertitels.
 cover
Studio: Warner

Regie: David Petrarca, Adam Davidson, Omar Madha, Howard Deutch, David Knoller, Dan Attias
Met: Bill Paxton, Jeanne Tripplehorn, ChloŽ Sevigny, Ginnifer Goodwin, Douglas Smith, Grace Zabriskie, Mary Kay Place, Matt Ross, Cassi Thomson

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2011

Leeftijd:
15

Speelduur:
588 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892111270


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Engels CC
Extra's:

• Geanimeerde menu's
• Seizoen 1-4 recap
• 10 documentaires "Inside the episode"
• Documentaire "Big Love: The end of days"


Andere recente releases van deze maatschappij