:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRACTURE
FRACTURE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-02-03
FILM
Wanneer vliegtuigingenieur Ted Crawford (Anthony Hopkins) er achterkomt dat zijn vrouw Jennifer (Embeth Davidtz) een minnaar heeft, schiet hij haar koudweg door het hoofd. Hij heeft het zo uitgekiend dat de agent die hem komt arresteren, Rob Nunally (Billy Burke), uitgerekend de minnaar van zijn vrouw is. Of was. Die neemt de gelegenheid te baat om, zodra hij het lijk van zijn geliefde ziet, Crawford eens lekker in elkaar te slaan, maar voor de rest laat de man zich gewillig arresteren, en kiest ervoor om zijn eigen verdediging te voeren. In die mate zelfs dat het geheel een circusvoorstelling dreigt te worden, want Crawfords kennis over juridische procedures is kennelijk nul. Voor openbaar aanklager Willy Beachum (Ryan Gosling) lijkt de zaak een eitje te zijn; en dat is maar goed ook, want hij staat voor zijn laatste werkweek alvorens hij de stap waagt naar een prestigieus zakenadvocatenkantoor waar hij een veelvoud kan verdienen van hetgene hij in een openbaar ambt vangt.




Maar dan begint de zaak af te brokkelen. Crawford trekt zijn bekentenis weer in omdat, zo zegt hij, onder druk stond door het feit dat Nunally bij de ondervraging aanwezig is, en op de koop toe is het moordwapen spoorloos. Crawford heeft wel degelijk een wapen in huis, maar uit ballistisch onderzoek blijkt dat er niét mee geschoten is. Beachum laat het huis van Crawford herhaaldelijk uitkammen met een luizenkam, maar het wapen daagt niet op. In wanhoop suggereert Nunally zelfs om zelf een wapen te planten en de bewijzen te vervalsen, maar uit eergevoel kan Beachum daar niet op ingaan. Het dossier weegt uiteindelijk te licht, en Crawford wordt vrijgelaten...

Heeft hij de perfecte moord gepleegd?




Gregory Hoblit maakt doorgaans interessante films, zoals het tijdreisdrama Frequency of de internetthriller Untraceable. Met Fracture is dat niet anders, en net als bij Frequency haalt Hoblit zijn voornaamste kracht door het tegenover elkaar stellen van een oude rot in het vak, Anthony Hopkins in zijn nadagen van Hannibal en Red Dragon tegenover Ryan Gosling. Vernieuwende cinema levert het allemaal niet op, en Hopkins trekt nog maar eens zijn vest van hyperintelligente creep van dienst aan, die probeert alle wetsdienaars te slim af te zijn. Veel van de mise-en-scène is, en laten we het beleefd houden, creatief 'geleend' van genregenoten. Zo duikt Gosling de koffer in met zijn sexy bazin (Rosamund Pike), hangt uiteindelijk de job van zijn personage af van het welslagen van zijn zaak, en wordt, zonder de plot weg te geven, de zaak uiteindelijk opgelost door een knoert van een toevalstreffer die flirt met de grenzen van de logica.  De film oogt alleszins gelikt, waarbij bijvoorbeeld het hypermoderne interieur van Crawford flink contrasteert tegen het nog-net-geen-kraakpand van Beachum, die kennelijk enkel en alleen voor zijn werk leeft en voor wie zaken als wonen bijkomstigheden zijn. Los Angeles ziet er bij momenten troosteloos uit, en vrolijkheid is in deze thriller ver te zoeken. Noir op zijn best, dus




BEELD EN GELUID
Fracture is weer zo'n naakte cheapie single layer-release van E1 Entertainment, waarbij u in de eerste plaats blij dient te zijn dat de film überhaupt uitkomt op Blu-ray. De kleuren zijn uiteraard in deze film somber en koel, maar de transfer past bij de sfeer van de film. Er is weinig contrast maar de details zijn toch redelijk goed uitgewerkt, misschien modulo af en toe een zeer klein compressie-artefactje, onder meer aan Crawfords knikkerbaanconstructies. De DTS-HD MA 5.1-track is weinig inspirerend, maar het grootste deel van de film leent zich eenvoudig niet tot spektakel. Alleen wat rumoer aan de inkomhal van de rechtbank biedt enige surroundervaring, maar langs de andere kant zijn de dialogen prima en helder. Essentiële constructiefouten heeft Fracture niet, maar de film is nu ook weer geen flashy sciencefictionfilm of zo.

EXTRA'S

Niets, of u moet de verplicht opgelepelde cross-promotionele trailers meerekenen. De Amerikaanse versie heeft tenminste nog verwijderde scènes en alternatieve eindes, die klaarblijkelijk bij enkele niet zo goed onthaalde previewscreenings op boegeroep werden onthaald.

CONCLUSIE

Fracture is geen vernieuwende maar wel een onderhoudende thriller die vooral fans van Anthony Hopkins' almaar uitdijende catalogus van gestoorde misdadigers zal plezieren. De kwaliteit van de schijf is bevredigend.



cover



Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Gregory Hoblit
Met: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, David Strathairn, Rosamund Pike, Cliff Curtis, Billy Burke

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045222963


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij