:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABOMINABLE
ABOMINABLE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-02-09
FILM
Yi (Chloe Bennet) is een buitenbeentje geworden sinds haar vader is overleden. Ze spendeert al haar vrije tijd aan klusjes om geld te verdienen, om daarmee de reis te maken die ze met haar vader nooit heeft kunnen maken. Op een avond ontdekt ze op haar dak een voortvluchtige baby-Yeti, die ontsnapt is uit de faciliteit van ontdekkingsreiziger Burnish (Eddie Izzard). Die wil aan de buitenwereld tonen dat de Yeti's wel degelijk bestaan, en voor de verandering op het ontdekkingsreizigercongres eens niet uitgelachen worden door zijn collega's. Yi neemt de taak op zich om de Yeti weer naar zijn ouders te brengen op de berg Everest, en ze wordt daarbij vergezeld door haar buurjongens Jin (Tenzing Norgay Trainor) en Peng (Albert Tsai). Ze worden echter op de hielen gezeten door biologe Dr. Zara (Sarah Paulson), die beschikking heeft over Burnish' schier oneindige hoeveelheid paramilitaire stoottroepen.
De 37ste Dreamworks-animatiefilm heeft na How To Train Your Dragon 3 grote voetsporen te vullen. Bovendien heeft concurrent Warner met Smallfoot een vergelijkbare film op de markt gebracht. Regisseurs Jill Culton & Todd Wilderman hebben vooral inspiratie geput uit de Oosterse cultuur, en sommige poëtische scènes, zoals die waarin de kinderen op een soort van magische wolken naar de Everst vliegen, zouden zo uit een Ghibli-film kunnen komen hebben. Het verhaal waarbij een kind de zorg op een niet-menselijk wezen op zich neemt, is al zou oud als E.T., en voor een zeer origineel verhaal moet u alleszins niet bij Abominable zijn. Toch heeft Abominable een naïeve, kinderlijke charme, en dat gecombineerd met zeer mooie visuals. De manier waarop de jeugd in China zich in deze film gedraagt, is echter iets te nadrukkelijk veramerikaniseerd en neemt volgens ons een flink loopje met de werkelijkheid. De personages zijn bovendien iets te vrijblijvend en te cliché om er mee te kunnen sympathizeren. Peng is zelfs tot op het irritante af. Voor de voicing werd echter beroep gedaan op wat minder gekende acteurs, alsook een stevige hoeveelheid Aziaten, en daarmee bewijst Abominable dat je ook goede films kan maken zonder in te gaan op de waan van de dag of de hype van het moment.
BEELD EN GELUID
Zoals veel van de hedendaagse CGI-animatiefilms is Abominable een pareltje: levendige texturen, mooie, spetterende kleuren van onder meer de Chinese grootstad, en een compleet gebrek aan foutjes. Zelfs in de witte sneeuw valt genoeg detail te bespeuren in onder meer de pels van de Yeti's. De Engelse TrueHD Dolby Atmos-track is immersief en goed gericht, maar er wordt niet echt voluit gegaan om de limieten van het medium op te zoeken. Voor een film die veelal gericht is op kinderen is dit echter niet noodzakelijk een hinderpaal. Het vioolspel van Yi, dat een centrale rol speelt in de film, doet je de rillingen krijgen, en de score van Rupert Gregsson-Williams is zeker aanbevelenswaardig. In de soundtrack vinden we daarnaast onder meer een mooie, bewerkte versie van Fix You van Coldplay.
EXTRA'S
Qua hoeveelheid bonusmateriaal is Abominable goed bedeeld. Eerst en vooral is er een flink bevolkte audiocommentaartrack door - hou u vast - auteur/regisseur Jill Culton, co-regisseur Todd Wilderman, producente Suzanne Buirgy, producent/hoofd creative officer Peilin Chou, hoofd karakteranimatie John Hill, production designer Max Boas en visual effects-supervisor Mark Edwards. Op schijven van Dreamworks vind je al eens niet-gerelateerde kortfilmpjes terug, en ook op deze schijf is dat het geval. In Marooned (7:24) probeert een achtergebleven robotje op een maanbasis er het beste van te maken, en in Show & Tell (2:50) houdt een yeti een soort van spreekbeurt over wat hij allemaal in de mensenwereld heeft gezien. Dan volgen er vier verwijderde scènes (10:30) die niet verder geraakt zijn dan het stadium van conceptuele schetsen.
Dan volgt er een hele reeks korte documentaires, waarvan het volwassenengehalte eerder variabel is. Making a Myth (Movie) (6:58) is een meer algemene bijdrage over personages, gebruikte humor, voicecasting en dienst meer. In Animating Abominable (5:12) zien we hoe de animatoren de Chinese cultuur goed hebben bestudeerd om artwork voor deze film te leveren. In Meet the Cast (8:22) komen Chloe Bennet, Tenzing Norgay Trainor, Albert Tsai, Tsai Chin en Joe Izzo aan het woord over hun personages. Wie nog moet leren hoe 'ie zijn of haar huisdieren moet verzorgen, krijgt tips aangereikt in Your Yeti Care Guide (2:28). Courage to Dream (3:04) toont ons waarom Yi een goed rolmodel zou behoren te zijn voor jonge meisjes. In An Abominable Tour with Chloe Bennet (4:41) leidt de stemactrice ons rond langsheen de voornaamste culturele en geografische hoogtepunten in de film. In Everest's Talk Box (4:35) leren we hoe stemacteur Joe Izzo zich de non-verbale geluiden van Everest de baby-Yeti heeft eigengemaakt. In Cooking with Nai Nai (4:03) toont Yi's oma hoe ze haar vermaarde varkensdeegrolletjes maakt, en in twee documentaires How to... Abominable leren we met tekenaar Daniel Tal in How to Draw (20:36) eerst Yi, Jin, Peng en Nai Nai tekenen, en in How to Make a Chinese Lantern (3:47) een knutselwerkje. In You Can Speak Yeti-Ese (3:47) vertelt Chloe Bennet hoe we kunnen communceren met de Verschrikkelijke Sneeuwman, en in Nai Nai Says (1:48) geeft grootmoeder ons nog een paar levenslessen mee.

CONCLUSIE

De Oscar voor beste animatiefilm zal dit jaar alleszins niet naar Abominable gaan, maar de film is onderhoudend, raakt de juiste (viool)noten en de Blu-ray is technisch zeker solide. Mochten de extra's nu wat meer volwassen inhoud gehad hebben, was een topstatus nabij geweest.coverStudio: Universal

Regie: Jill Culton & Todd Wilderman
Met: Chloe Bennet, Albert Tsai, Tenzing Norgy Trainor, Joseph Izzo, Eddie Izzard, Sarah Paulson, Tsai Chin, Michelle Wong, Rich Dietl, James Hong

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2019

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083194611


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Frans audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital Plus 7.1
Portugees Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door auteur/regisseur Jill Culton, co-regisseur Todd Wilderman, producente Suzanne Buirgy, producent/hoofd creative officer Peilin Chou, hoofd karakteranimatie John Hill, production designer Max Boas en visual effects-supervisor Mark Edwards
• Kortfilm "Marooned"
• Kortfilm "Show & Tell"
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "Making a Myth (Movie)"
• Documentaire "Animating Abominable"
• Documentaire "Meet the Cast"
• Documentaire "Your Yeti Care Guide"
• Documentaire "Courage to Dream"
• Documentaire "An Abominable Tour with Chloe Bennet"
• Documentaire "Everest's Talk Box"
• Documentaire "Cooking with Nai Nai"
• 2 documentaires "How to... Abominable":
- How to Draw
- How to Make a Chinese Lantern
• Documentaire "You Can Speak Yeti-Ese"
• Documentaire "Nai Nai Says"

Andere recente releases van deze maatschappij