:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUITS - SEIZOEN 3
SUITS - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-03-21
SERIE
Daniel Hardman is eindelijk buitengewerkt, maar de prijs daarvoor is dat advocatenkantoor Pearson een fusie is moeten aangaan met Edward Darby (Conleth Hill), en dat is een doorn in het oog van Harvey Specter (Gabriel Macht), die zijn ambitie niet onder stoelen of banken steekt dat hij zelf zijn naam op de deur van het bedrijf wil zien. Aanvankelijk neemt hij daarom grote risico's in de zaken die hij pleit, in de hoop dat Jessica Pearson (Gina Torres) hem zal ontslaan. Ook is zijn relatie met zijn pupil Mike Ross (Patrick J. Adams) tot onder het vriespunt gezakt omdat hij de fusie vooruit heeft geholpen, weliswaar onder druk van Jessica. Het helpt de zaak al helemaal niet vooruit dat Mike het feit dat hij geen diploma rechten heeft, opgebiecht heeft aan Rachel (Meghan Markle), waar Harvey hem dat uitdrukkelijk heeft afgeraden. Tussen Rachel en Mike is het wel koek en ei, en het paar denkt zelfs al aan samenwonen. Rachel heeft echter nog steeds de ambitie een advocatendiploma te halen, en alhoewel Harvard er niet schijnt in te zitten, zijn Stanford en Columbia allebei opties. Alleen zou ze voor dat eerste moeten verhuizen naar de westkust, en dat is uiteraard een bom onder haar relatie. Mike begint intussen de gevolgen in te zien van het glazen plafond waar hij keer op keer tegenaan botst: hij kan de eer voor zijn werk niet opstrijken, want als er iemand ook maar een beetje research naar zijn achtergrond zou doen, zou die ongetwijfeld stoten op het hiaat in zijn opleiding.
Net als in seizoen 2 worden echter tien van de zestien afleveringen ingenomen door één zaak, en dat is die van Hessington Oil. Ava Hessington (Michelle Fairley) wordt door het openbaar ministerie ervan beschuldigd dat ze bij de bouw van een oliepijpleiding steekpenningen heeft toegestopt aan het lokale regime. Harvey neemt de zaak aan, op voorwaarde dat als hij wint, Edward Darby zijn concurrentiebeding schrapt, zodat hij vrij is om naar een ander advocatenkantoor te stappen. Ava heeft echter al voldoende boter op het hoofd: ze heeft al een keer een olielek verzwegen, een milieurapport vervalst en een klokkenluider omgekocht. De aanklager, Richard Jensen (Josh Stamberg), wil haar echter er niet zomaar van af laten komen met een boete: hij is verkiesbaar, en als onderdeel van een campagne wil hij een voorbeeld stellen. Harvey werkt zich voor de verdediging van Ava zodanig diep in nesten dat hij zijn eigen goede naam op het spel zet. Daarboven kruisen ook amoeureze perikelen zijn pad: zijn ex Dana Scott (Abigail Spencer) werkt tegenwoordig voor Edward Darby, en door over te komen van Londen naar New York wordt de oude vlam weer opgerakeld. In een relatie is het echter belangrijk om eerlijk te zijn, en Harvey heeft behoorlijk wat lijken in zijn kast zitten.
De zwakte van het derde seizoen van Suits is dat er opnieuw meer dan de helft van de afleveringen opgeofferd wordt aan één zaak, terwijl net de losse verhaallijnen in de laatste zes afleveringen interessanter kijkvoer zijn. Na drie seizoenen staat de karakterontwikkeling ook beter op punt: bullebak Louis Litt (Rick Hoffman) blijkt immers toch nog een menselijk kantje te hebben, en de alleswetende secretaresse Donna (Sarah Rafferty) worstelt duidelijk met haar relatie tegenover Harvey, waarbij ze niet goed schijnt te kunnen kiezen of ze hem in zijn ongeluk laat lopen of hem ter hulp moet snellen ten koste van haarzelf. In nevenrollen zien we onder meer Gary Cole uit Midnight Caller en Max Beesley uit Hotel Babylon verschijnen. Sommige van de verhaallijnen zijn echter lichtelijk overdreven, zoals Louis' voorliefde voor katten die blijkbaar zodanig meespeelt dat hij ei zo na het bedrijf op een presenteerblaadje cadeau doet aan Darby, en op een doordeweekse werkdag wordt er bij Pearson Hardman Pearson Darby Pearson Darby Specter Pearson Specter meer whisky gezopen dan in een gans seizoen van Outlander. Een beetje rechter zou de zitting schorsen omdat er te veel alcoholdampen in de rechtzaal hangen.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
29. The Arrangement
Mike wordt intussen geplaagd door nachtmerries omdat hij vreest dat Rachel zijn geheim zou uitbazuinen aan de top van Darby Pearson. Jessica heeft echter net zijn inzet beloond met een eigen kantoor. Louis komt in de clinch met Nigel Nesbitt (Adam Godley), het nieuwe hoofd van de voorraden, die een wrok tegen hem koestert, en ervoor heeft gezorgd dat Louis' favoriete pennen en muesli-repen niet langer te krijgen zijn. Louis is van plan hem uit zijn functie laten te zetten, maar hij loopt met zijn twee voeten in een val.
30. I Want You To Want Me
Het zit er nog altijd bovenarms op tussen Mike en Harvey. Omdat Louis de supervisie over de stagairs is kwijtgeraakt, krijgt hij van Jessica carte blanche om als troost zelf een associé onder zijn vleugels te nemen. Hij wil graag met Mike in zee, en hij stelt hem voor aan te werken aan een zaak waarbij de eigenaar van zijn favoriete steakrestaurant dreigt onteigend te worden. Er duikt een video op waarin Ava Hessington te zien is die smeergeld toestopt aan kolonel Mariga (Kevin Hanchard) om de bouw van de pijplijn te bespoedigen. Ava's rechterhand, Nick Howell (Matthew MacFadzean), is door Cameron Dennis (Gary Cole) in de tang genomen en moet tegen zijn bazin getuigen, of hij hangt zelf. Harvey heeft geen andere keuze dan het op een akkoordje te gooien: in ruil voor een schuldbekentenis, ontsnapt Ava tenminste aan de gevangenis.

31. Unfinished Business

Dennis heeft de video waarop te zien is dat Ava kolonel Mariga omkoopt naar de aandeelhouders laten lekken. Ze kijkt daarom nu tegen een vijandige overname door magnaat Tony Gianopoulos (Rob Stewart) aan, en Harvey laat daarom de zaak over aan Louis, die over dergelijke materie meer weet. Ava heeft een verklaring ondertekend waarin ze toegeeft dat ze inderdaad de kolonel heeft omgekocht, maar ineens schikt voor 50 miljoen. Ze is daarmee recht in de val van Dennis gelopen, die haar prompt laat arresteren voor moord. Bij de protesten over de pijpleiding zijn immers zes demonstranten neergeschoten, en er zijn getuigen die beweren dat Ava daarvan moest op de hoogte zijn geweest. Darby heeft Stephen Huntley (Max Beesley) uit Londen gestuurd om de zaken recht te zetten - en Ava ontslaat Harvey en gaat met hem in zee. Ze wil de getuigen omkopen, maar Harvey meent dat dit opnieuw een valstrik van Dennis is om haar opnieuw te kunnen aanklagen. Katrina Bennett (Amanda Schull) is intussen kwaad op Mike omdat die haar buiten de zaak wil houden. Als wraak post ze een pestfilmpje onder het personeel van Darby Pearson.

32. Conflict Of Interest

Harvey kan op het nippertje verhinderen dat Ava Hessington een interview voor de pers geeft, wat zeer nadelig zou kunnen uitdraaien voor haar moordproces. Louis is van oordeel dat de enige manier om de vijandige overname door Gianopoulos tegen te houden is om Ava een stap opzij te laten zetten aan het hoofd van Hessington Oil. Hij krijgt daarvoor de steun van Jessica, die daarmee lijnrecht tegen de wensen van Edward Darby ingaat. Mike en Katrina werken samen om iets te vinden waarmee ze Gianopoulos stokken in de wielen kunnen steken. Donna gaat intussen in op de avances van Stephen.

Disk 2:

33. Shadow Of A Doubt
Harvey en Stephen besluiten de handen in elkaar te slaan om te voorkomen dat Cameron Dennis de zaak van Ava behandelt, en ze besluiten dat de beste manier is om frontaal in de aanval te gaan tegen Gianopoulos. Wanneer Stephen echter ook de dochter van Gianopoulos aanpakt, gaat hij volgens Harvey een stap te ver. Gianopoulos begint bedrijven op te kopen die klant zijn bij Darby Pearson om vervolgens het advocatenkantoor te ontslaan, en dumpt de aandelen van Hessington Oil. Mike moet bijgevolg een stap opzij zetten in de zaak, en samen met Rachel behandelt hij een dossier van ene Graham Stenton (Drew Nelson), die bij een klant van Darby Pearson ettelijke miljoenen heeft verduisterd. Ze zetten zijn secretaresse Beth (Lesley Faulkner) onder druk tegen haar baas te getuigen, maar die trouwt onverwacht met hem zodat ze niet meer tegen haar man kan getuigen. Rachel neemt Mike voor de eerste keer mee naar haar ouders, en haar vader Robert (Wendell Pierce) vertelt Mike dat Rachel van zin is om in Stanford te gaan studeren, 5000 kilometer weg. En het dooit tussen Louis en Nigel wanneer die eerste veertien dagen voor de kat van die laatste moet zorgen.
34. The Other Time
Terwijl Jessica Harveys naam aan het bedrijf toevoegt, beweert Cameron dat hij een nieuwe getuige heeft in de zaak tegen Ava Hessington. Mike komt te weten dat het om kolonel Mariga zou gaan, maar het is niet zeker of Cameron bluft. In flashback zien we hoe Harvey zijn ontslag heeft genomen bij Cameron omdat die een procedurefout onder de mat wilde vegen, en hoe Mike geschrapt werd van toelating tot Harvard omdat hij aan de dochter van de schooldirecteur examenvragen had verkocht.

35. She's Mine

Stephen blijkt diegene te zijn die Mariga in contact gebracht heeft met Cameron. Mariga is bereid te getuigen dat Ava wel degelijk wist dat ze betaalde voor een huurmoordenaarcontract. Even meent Harvey dat haar rechterhand Nick de zaak in elkaar heeft gedraaid, maar die pleit ook onschuldig... totdat door speurwerk van Mike de ware schuldige voor de dag komt. Louis wil Nigels kat niet teruggeven, en ze houden een schijnproces met de stagairs als jury over wie de beste eigenaar voor de kat zou zijn. Rachel moet daarbij voor Louis' advocaat spelen. Al snel gaat het over iets veel minder banaals dan de kat, en Nigel haalt de door Louis ontslagen Harold Gunderson (Max Topplin) voor de dag als getuige over hoe Louis feitelijk zijn stagairs behandelt als beesten.

36. Endgame

Het proces nadert en Harvey hoopt dat Cameron nog genoeg eergevoel heeft om de ware schuldige aan te pakken in plaats van Ava Hessington. Die schuldige beroept zich op zijn zwijgrecht om niet tegen zichzelf te moeten getuigen, zodanig dat uiteindelijk Edward Darby hoogstpersoonlijk moet tussenkomen. Hierdoor compromitteert Darby zich zodanig dat het voortbestaan van de fusie tussen Pearson en Darby op de helling komt te staan. Louis heeft nog een eitje te pellen met Harold Gunderson en hij begint hem op zijn werk lastig te vallen.

Disk 3:

37. Bad Faith
Jessica draagt Louis op om de scheiding tussen Darby en Pearson te onderhandelen. Darby heeft Nigel afgevaardigd en uiteraard draait dat binnen de kortste keren weer uit op oeverloos geëmmer over Nigels kat, waarna Louis zich gewillig een oor laat aannaaien. Terwijl koortsachtig wordt gezocht naar een manier om de deal terug te draaien, draagt Harvey Mike op om Folsom Foods te bewegen hun schikking vroeger terug te betalen, zodat Pearson weer in de liquiden zit. Er volgt echter nog een klap wanneer Hessington Oil niet langer de diensten van Pearson wil afnemen. Mike stelt aan Rachel voor om samen te gaan wonen, maar er zit een kink in de kabel.
38. Stay
Ava Hessington doet Pearson Darby Specter een proces aan wegens wanprestatie omdat ze beschuldigd is geworden van moord. Bovendien heeft ze Travis Tanner (Eric Close) onder de arm genomen om haar bij te staan. Tanner gaat voor Harvey's zwakke plek, en hij richt zijn pijlen op Dana Scott, die net belast is met de ontbinding tussen Pearson en Darby. Harvey probeert haar zover te krijgen dat Darby alleen voor de opdracht van de moord mag opdraaien, maar Stephen heeft vanuit de gevangenis een verklaring opgesteld die poneert dat Dana Harvey hierover had verteld. Rachel mag intussen gaan studeren aan Stanford, maar dat betekent dat ze haar relatie met Mike on hold moet zetten. Jessica heeft intussen door dat er tussen de twee iets is, en ze verplicht Rachel een verklaring te laten tekenen dat ze weet dat Mike een bedrieger is. Rachel vraagt echter iets in ruil. Louis probeert van Sheila Sazs (Rachael Harris) gedaan te krijgen dat ze bij Pearson exclusief studenten van Harvard mogen rekruteren. Louis stoot echter op Sheila's archieven en merkt dat er geen dossier over Mike bestaat.

39. Buried Secrets
Nu het stof weer is gaan liggen, wil Mike graag een zaak aannemen waar de tegenpartij wordt vertegenwoordigd door Nick Rinaldi (James Downing), eerder dan een schikking te treffen. Rinaldi is de man die een schikking heeft betaald voor de dood van Mikes ouders, en Mike neemt de zaak erg persoonlijk op. Nick komt echter met een detail op de proppen dat Mike liever niet hoorde. Nu het weer dik aan is tussen Harvey en Dana, wil Harvey Dana een job aanbieden bij Pearson Specter. Jessica is wel akkoord, maar Dana moet een half miljoen ophoesten om zich in te kopen. Louis blijft maar verder graven naar het studieverleden van Mike, en hij vraagt zijn puntenlijst op bij Harvard. En daar staan nogal wat anomalieën in.

40. Yesterday's Gone

Louis confonteert Mike met het feit dat hij zogezegd een A+ zou hebben gehaald bij professor Gerard (Stephen Macht), terwijl de man nooit een hogere graad geeft dan een A. Mike besluit dat de beste manier om zijn leugen toe te dekken een grotere leugen is, en hij "bekent" aan Louis dat hij per computer zijn graad heeft opgedreven. Louis wil dat hij zijn excuses aanbiedt aan de professor en het vak alsnog aflegt. De professor is echter niet van de meest vergevingsgezinde soort. Jessica krijgt het bericht dat haar ex Quentin Sainz (Russell Hornsby) is overleden aan ALS. Volgens zijn testament moeten Jessica en Harvey zijn laatste wilsbeschikking uitvoeren. Zijn huidige vrouw Lisa (Sharon Leal) heeft echter net een royaal bod ontvangen om het bedrijf van haar man te verkopen, en het aanbod is té goed om waar te zijn...

Disk 4:

41. Moot Point
Op Dana's eerste werkdag bij Pearson Specter komt Louis tien minuten te laat toe op de vergadering, met als gevolg dat een belangrijk dossier naar Dana gaat in plaats van naar hem. Daardoor heeft Dana alvast er een vijand bij; Louis probeert zowel de methode van de stok als die van de wortel, maar geen van beide werken. Harvey komt in een proces tegenover Elliott Stemple (Patrick Fischler) te staan, die hem tijdens zijn studententijd bij een mock trial drie keer heeft afgetroefd, en vervolgens nooit de confrontatie meer is willen aangaan. Elliott beschouwt zijn overwinningen op Harvey nog altijd als trofeeën om zijn eigenwaarde mee op te krikken, want voor de rest is hij maar een matig advocaatje dat niet vies is van vuile trucs.
42. Heartburn
Louis krijgt in volle rechtszaal een hartaanval. Het zorgt ervoor dat hij zijn leven moet overdenken, en hij besluit Sheila ten huwelijk te vragen. Er is echter één probleempje: hij heeft eertijds aan Rachel beloofd dat het bedrijf haar studies zou betalen. Spijtig genoeg staat daar niets van op papier, en het is niet het moment om het aan Louis te vragen. Harvey en Mike moeten proberen een bediende van Tony Gionopoulos aan boord te houden, maar Mike wordt geconfronteerd met Jonathan Sidwell (Brandon Firla), een bediende die graag op zichzelf zou beginnen, maar die tegen een gelijkaardig glazen plafond aankijkt als Mike.

43. Know When To Fold 'Em

Charles Van Dyke (Jamey Sheridan), één van de vroegere advocaten van het kantoor voor Jessica hem er uit heeft gewerkt, eist inzage in de boeken van Pearson Specter, als rechthebbende op een dividend. Jessica wil dat Louis een manier zoekt om hem die toegang te ontzeggen, maar Louis zit thuis met liefdesverdriet. Katrina neemt dan maar de taak op zich, met alle desastreuze gevolgen. Bij de beursgang van een bedrijf dat onder meer speeltuinen uitbaat verschijnt James Quilling (Damon Gupton) ten tonele, een schlemiel advocaatje dat overal munt tracht uit te slaan. Hij beweert dat er giftige stoffen in de materialen van de speeltuin zitten, en hij zal dat op de dag van de beursgang bekend maken, tenzij hij wordt afgekocht. Mike zoekt naar een manier om hem te dwarsbomen, maar hij heeft net van Jonathan Sidwell een aanbod gekregen om als investeringsbankier aan de slag te gaan, waardoor de nood te liegen over zijn diploma zou verdwijnen. Harvey maakt intussen ruzie met Dana omdat hij haar Mike's geheim niet kan vertellen.

44. No Way Out

Mike heeft besloten te blijven bij Pearson Specter, maar de feiten halen hem in. De overambitieuze inspecteur Eric Woodall (Željko Ivanek) arresteert Mike én Harold Gunderson in een poging te bewijzen dat Harvey Specter de getuigen heeft omgekocht in de zaak Hessington. Mike beseft dat door zijn toedoen Harvey hoe langer hoe verder afglijdt van wat wettelijk toelaatbaar is...

BEELD EN GELUID

Het derde seizoen van Suits verschilt qua vormelijkheden niet echt veel van zijn twee voorgangers. De beeldvoering is strak en gelikt, en komt in HD goed uit de verf, alhoewel ook hier weer het vele metaalwerk en de uitgemeten architectuur aan de gebouwen in New York hier en daar zorgt voor een paar compressieartefacts. Leuk weetje is overigens dat op die paar panoramische shots na de reeks eigenlijk gefilmd is in Toronto. De huidtextuur is gedetailleerd, zodat je onder meer de sproeten op de huid van Sheila Sazs bijna kan tellen. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track volstaat opnieuw ruimschoots, maar de surrounds worden nauwelijks aangesproken, aangezien het gros van de reeks toch maar gaat over advocaten die trachten elkaar onder tafel te praten.
EXTRA'S
Een redelijke hoeveelheid bonusmateriaal dit keer, alhoewel de cross-promotionele trailers op de eerste schijf eerder een colossal pain in the ass zijn. De hoeveelheid opstartfilmpjes is op deze set overigens onaanvaardbaar hoog: het kan me geen reet schelen dat de audiocommentaren niet gesanctioneerd zijn door het kuispersoneel. Over de vier disks verspreid vinden we een hoop verwijderde scènes (15:15), en bij afleveringen The Other Time en No Way Out is er telkens een audiocommentaarspoor met bedenker Aaron Korsh , hoofdacteur Gabriel Macht en scenaristen Daniel Arkin en Rick Muirragui. De tweede schijf bevat een alternatief einde voor episode 7 (0:57) en een alternatieve opening voor episode 8 (1:11) waar de twee scènes nauwer aan elkaar aansluitend worden gemaakt. Schijf drie bevat een flauwe gag reel (10:14) en de vierde schijf bevat een alternatief einde voor episode 16 (1:09) met optioneel commentaar door Aaron Korsh (1:35) waarin James Quilling nog een bijkomende stunt uithaalt. Dan is er de documentaire Shooting Suits (5:17) waarin we een blik achter de (kantoor)schermen te zien krijgen, en waarin we vernemen dat de directors of photography met bewegende camera's het geheel een dynamische stijl trachten mee te geven. Trust & Betrayal: A Look Inside Suits Season 3 (9:43) schetst in grote lijnen de scenariowendingen van dit seizoen, en staat ook een beetje stil bij de gastpersonages die dit seizoen te zien zijn, zoals Max Beesley, Gary Cole en Michelle Fairley, semi-regulars zoals Max Topplin en Rachael Harris, en éénmalige cameo's zoals die van zwemmer Michael Phelps. De webisodes "Suits Recruits: Class Action" (23:40) zijn een samenstelling van tien kortfilmpjes, waarin onder meer Donna een ontbrekende knoop aan een kostuum van Harvey zoekt, Mike droomt over dat Rachel hem bedriegt met Louis (in het Spaans nog wel!), en Louis zijn bucket list opstelt.
CONCLUSIE
Na twee seizoenen Suits beginnen in dit derde seizoen de karakters geleidelijkaan mee te evolueren, wat een goede zaak is. Tien afleveringen aan één dossier spenderen is echter wat te veel van het goede. Anderzijds hebben we dit keer tenminste een uncut versie.

 
coverStudio: Universal

Regie: Christopher Misiano, Roger Kumble, Anton Cropper, Michael Smith, Félix Alcalá, John Scott, Kevin Bray, Cherie Nowlan, James Whitmore Jr.,
Met: Gabriel Macht, Patrick J. Adams, Rick Hoffman, Meghan Markle, Sarah Rafferty, Gina Torres, Conleth Hill, Michelle Fairley, Gary Cole, Max Beesley

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013-14

Leeftijd:
12

Speelduur:
699 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083008741


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Verwijderde scènes
• 2 audiocommentaartracks
• Alternatief einde episode 7
• Alternatieve opening episode 8
• Alternatief einde episode 16 met optioneel commentaar door Aaron Korsh
• Gag reel
• Documentaire "Shooting Suits"
• Documentaire "Trust & Betrayal: A Look Inside Suits Season 3"
• Webisodes "Suits Recruits: Class Action"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij