:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOHN Q
JOHN Q
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-04-29
FILM
Weer zo'n film die boven de middelmaat uitsteekt door de fantastische acteerprestatie van allrounder Denzel Washington ? Inderdaad, u hebt goed gedacht want de man is opnieuw het levende bewijs van aangeboren acteertalent in deze 'tearjerker' van Nick Cassavetes (She's So Lovely, Unhook The Stars). De plot haalt, voor een gedeelte, z'n mosterd rechtstreeks uit het leven van de regisseur. Cassavetes' dochtertje had immers gedurende meerdere jaren een hartaandoening, maar daar stoppen dan ook alle verdere vergelijkingen. John Q. Archibald (Denzel Washington) heeft het immers veel zwaarder te verduren: hij vindt moeilijk werk, wordt verplicht alle maanden de eindjes aan elkaar te knopen en zijn auto werd recentelijk in beslag genomen. John is echter een goeie huisvader en doet al het mogelijke om z'n vrouw en zoontje te onderhouden. Zij zijn immers nog het enige lichtpunt in zijn, voor de rest, miserabele leventje. Dan slaat het noodlot toe: tijdens een baseball-wedstrijdje stuikt z'n zoontje ineen. In het ziekenhuis blijkt dat hij een harttransplantatie nodig heeft maar daar knelt het schoentje: van een ziekenfonds heeft men in de States nog nooit gehoord en de persoonlijke ziektezorg-verzekering die John afsloot is niet afdoende om deze broodnodige operatie uit te voeren. Tijdens een onbewaakt moment werkt z'n vrouw haar frustatie uit op John en dan slaan de stoppen door. Die operatie moet er komen, en alle middelen zijn goed om het beoogde doel te bereiken!


Eigenlijk moest deze film een pure aanklacht worden tegen het halfslachtige sociale zekerheidssysteem in de Verenigde Staten maar we kunnen gerust spreken van een mislukte poging. Alhoewel er een hele resem klasse-acteurs aangetrokken werd blijven hun rollen verstoken van enige noemenswaardige diepgang. Af en toe zijn er enkele pogingen om het onderwerp serieus onder de loepe te nemen maar deze blijven eerder oppervlakkig en bevatten een nogal simplistisch geredeneer. Verder dan een 'het systeem zit slecht in elkaar' geraakt de film niet en dat vinden we eigenlijk wel jammer en een gemiste opportuniteit. Het geheel krijgt naar het einde toe meer en meer de smaak van een actiefilm te pakken wat de geloofwaardigheid van het onderliggende natuurlijk niet ten goede komt. Maar voor de rest geen slecht woord over John Q: de verhaallijn is aangenaam, Denzel Washington is zoals altijd uitmuntend, en de film verveelt geen enkel moment. Er zitten enkele ontroerende momenten in en zowat de gehele cast verdient een pluim. Toch blijven we met het gevoel zitten dat hier iets meer uit te halen was.


BEELD EN GELUID
Het anamorfische beeld van John Q bevat veel diepgang wat een goeie driedimensionele ervaring met zich meebrengt. Er is veel detail aanwezig en gedurende de volledige film ziet alles er even scherp uit. Er is hier en daar wel sprake van een lichte edge-enhancement en wat grain maar voor het overige hebben we geen opmerkingen. Ook het zwartniveau blijft voortdurend solide en de kleuren zijn warm met een speciale blauwe tint in de ziekenhuisscènes. Toen we deze film onder ogen kregen dachten we aan een dialoog-gedreven prent die weinig of niets aan een 5.1-track zou hebben. Voor het grootste gedeelte is dit ook zo maar de openlucht-scènes vragen toch het één en ander van de geluidstrack. Zo bevinden we ons op sommige momenten middenin het publiek dat rond het ziekenhuis samentroept en als er dan nog occasioneel een helicopter ten tonele verschijnt is de meerwaarde van deze track ineens bewezen. Voor het grootste gedeelte draait John Q echter rond de dialogen en deze komen op alle momenten even helder en natuurlijk uit de voorste speakers tevoorschijn.


EXTRA'S
Er is een audiocommentaar aanwezig ingesproken door regisseur Nick Cassavetes, producer Mark Burg, schrijver James Kearns, actrice Kimberly Elise en cinematograaf Roger Stoffers. Moeilijk te zeggen of het vijftal zich in één kamer bevond toen het audiocommentaar werd opgenomen maar ze kwijten zich uitstekend van hun taak. Er zijn weinig stiltes en we krijgen veel achtergrondinformatie en informatieve discussies te horen. Verder krijgen we in totaal 6 verwijderde/gewijzigde scènes te zien met optioneel commentaar door de regisseur. Deze scènes zijn allen van een aanvaardbare kwaliteit en ook het hoe en waarom van de verwijdering/wijziging wordt helder uit de doeken gedaan. Om af te ronden is er nog een bioscooptrailer


CONCLUSIE
Een overtuigend gebracht drama met een stevige cast en een uitmuntende Denzel Washington. Het geheel krijgt een goeie technische score maar we moeten het jammer genoeg stellen met een beperkte resem aan extra's.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Nick Cassavetes
Met: Denzel Washington, Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Eddie Griffin, Kimberly Elise, Shawn Hatosy, Ray Liotta

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504967160


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Verwijderde scènes
• Audiocommentaar
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij