:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ELECTRIC HORSEMAN, THE
ELECTRIC HORSEMAN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-07-16
FILM 
Nostalgie kan vreemde dingen doen met een mens, maar als kind was ondergetekende gefascineerd door de filmposter van The Electric Horseman. Een ruiter die door de Las Vegas Boulevard paradeert en van kop tot teen getooid is met flikkerende lichtjes. Het was pas jaren later dat ik ontdekte wat er zich precies in de film afspeelde, want hoewel dit drama in 1979 één van de koplopers van de box office in de VS werd, was The Electric Horseman in andere contreien niet meer dan een niemendalletje. Ook wel logisch als het lijflied van een film My Heroes Have Always Been Cowboys is. En hoe mooi de ogen van Redford ook zijn, bij ons betekende diens credits op een affiche niet meteen een sleutel voor succes.

Heeft Scorsese zijn Robert De Niro, dan kun je zeggen dat Sidney Pollack Robert Redford als favoriete acteur had. The Electric Horseman werd hun vijfde samenwerking. Het begon in 1966 met This Property Is Condemned en later volgden Jeremiah JohnsonThe Way We Were met Barbara Streisand en Three Days Of The Condor. Ook daarna waren de twee onafscheidelijk, want in 1985 zou Redford samen met Out Of Africa doen, en vijf jaar later zou hij ook nog eens in Havana de hoofdrol opeisen. Ook Redfords tegenspeelster, Jane Fonda was geen onbekende voor Pollack, want op het einde van de 60’s deed hij met haar They Shoot Horses, Don't They? Fonda en Redford in één film dus, en ook dat was geen primeur want de twee stonden al eens tegenover elkaar in zowel The Chase van Arthur Penn en Barefoot In The Park.

Het verhaal rond de voormalig kampioen-rodeorijder Norman "Sonny" Steele (Robert Redford) is wat simpel, maar door het vakmanschap werkt het twee uur. De eerste beelden die we van Sonny zien zijn niet al te fraai: een ladderzatte cowboy die niet eens twee zinnen kan onthouden en die geen minuut kan rechtstaan.Wat zou je ook willen. De eens gevierde kampioen is nu niet meer dan het uithangbord van ontbijtgranen geworden en zijn job bestaat er in om op evenementen rondjes te rijden als The Electric Horseman, een cowboy wiens kostuum vol gesjouwd is met lichtjes. De nieuwste opdracht voor Sonny is een promotiecampagne in Las Vegas waar hij met een volbloed racepaard in de casino’s moet optreden. De rodeorijder merkt dat het racepaard gedrogeerd is en gewond is geraakt. Sonny identificeert zich met het paard en besluit om het dier uit zijn benarde toestand te bevrijden door hem vrij te laten in de nabijgelegen prairie.Televisiereportster Hallie Martin (Jane Fonda) wil alles te weten komen en gaat op zoek naar Sonny. 

Voor niet-Westerse ogen lijkt dit verhaal uiteraard op en top Amerikaans, maar hoewel Pollack al sterker uit de hoek kwam weet de in 2008 overleden topregisseur toch op een subtiele, zelfs ontroerende manier de relatie tussen mens en dier weer te geven. Het tragische besef gebruikt te worden en het hunkeren naar vrijheid wordt op deze film perfect in beeld gebracht, en met als rode draad een romance van twee karakters die op het eerste gezicht niet met elkaar matchen. Fonda die als modepopje met hoge hakken door de prairie strompelt, terwijl Redford geen moer geeft om het opgefokte wereldje van de journaliste. Af en toe laat Pollack wat ruimte vrij om het over persvrijheid en de interpretatie ervan te hebben, maar het blijft oppervlakkig en in de eerste plaats is The Electric Horseman een romantische komedie die geruggesteund wordt door twee perfecte acteurs.Los van het gekibbel en de vrijscenes is er ook plaats voor heel wat actie, maar dat is heerlijke ouderwetse, burleske kolder in de stijl van pakweg de Dukes Of Hazzard, en of we dat fantastisch vinden!  

BEELD EN GELUID
The Electric Horseman komt weliswaar uit de Universal-stal, maar de vergeten titels worden op blu-ray vaak alleen maar in de VS uitgebracht. Gelukkig zijn er in Europa een paar kleine bedrijfjes die de rechten opkopen zoals bijv. het Franse Carlotta. Het gaat wel om dezelfde transfer, maar je moet er wel het Franse hoesje bijnemen of (zoals ook hier) het stellen zonder Engelse subtitels. In ieder geval meer dan genoeg voor filmliefhebbers die geen regiovrije blu-rayspeler in huis hebben. De transfer van The Electric Horseman is uiterst verzorgd, hoewel de details niet altijd goed zichtbaar zijn en je toch duidelijk merkt dat dit een film is die op het einde van de 70’s werd gedraaid, maar de vele buitenopnames zijn en blijven indrukwekkend, alsook de neonlichten van Las Vegas. De mono-geluidsband is perfect verstaanbaar (weliswaar zonder effecten), en bevat een heerlijke country-soundtrack van Willie Nelson die zelf ook een rolletje in deze film vertolkt. 

EXTRA'S
Op deze blu-ray vind je twee extra’s en ondanks de Franse titels gaat het om twee docu’s die je in het Engels kan bekijken. Op Le Costumier éclectique komt Bernie Pollack voor een half uur aan het woord, en dat is meer dan zo maar de broer van. Aanvankelijk wou Bernie acteur worden, maar omdat dat niet liep zoals voorzien, hield hij zich vanaf de jaren zestig met kostuumdesign bezig en werd hij de vaste ontwerper van Robert Redford en Harrison Ford. In deze docu geeft Bernie je een overzicht van zijn kunnen en kun je zien hoe hij net als Alfred Hitchcock in de meeste films een cameo mocht spelen. Point De Mire Sur La Poursuite is dan weer schoon Frans voor een tien minuten durende docu over hoe de stunts in deze film tot stand kwamen. 

CONCLUSIE
The Electric Horseman bevat alles om van een geslaagde 70’s romance comedy te kunnen spreken: humor, degelijke acteurs, vakkundige regie, actie en een paard!coverStudio: Carlotta

Regie: Sydney Pollack
Met: Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson, John Saxon, Nicolas Coster, Allan Arbus, Wilford Brimley, Will Hare, Basil Hoffman, Timothy Scott, James Sikking, James Kline, Frank Speiser, Quinn K. Redeker

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1979

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3333299311777


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 1.0
Frans DTS-HD MA 1.0 


Ondertitels:
Extra's:
• Le costumier éclectique 
• Point de mire sur la poursuite 


Andere recente releases van deze maatschappij