:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ASTRONAUT
ASTRONAUT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-07-25
FILM
De excentrieke miljardair Marcus Brown (Colm Feore) verloot in de media een ticket voor de eerste bemande commerciële ruimtevlucht. Elke gelijkenis met bestaande excentrieke miljardairs is allicht géén toeval. De 75-jarige gepensioneerde bouwkundig ingenieur Angus Stewart (Richard Dreyfuss) komt sowieso niet in aanmerking voor de loterij, want hij is tien jaar voorbij de maximumleeftijd. Hij woont in bij zijn dochter Molly (Krista Bridges), en zijn schoonzoon Jim (Lyriq Bent) is er maar wat op gebrand om zijn schoonpapa zo snel mogelijk in een bejaardentehuis te parkeren. Zijn enthousiaste kleinzoon Barney (Richie Lawrence) spoort zijn opa echter aan om zich toch in te schrijven; hij geraakt in geval van nood wel aan een vals rijbewijs met een geantidateerde geboortedatum - die jeugd van tegenwoordig toch. Angus geraakt bij de selectie van de laatste twaalf, maar valt bij het tv-interview en de daaraan gekoppelde televoting genadeloos af.
Tijdens de selectie heeft Angus, die zijn hele leven wegen heeft gebouwd, echter gemerkt dat er een fundamentele constructiefout zit in de startbaan, en hij beweegt hemel en aarde om Brown ervan te overtuigen zijn project uit te stellen, want zo niet is de kans groot dat het schip, de Ventura, bij de start in een grote gapende put verdwijnt. Brown meent echter dat Angus gewoon een slechte verliezer is. Eén van de andere vluchtleden, Eliza (Karen LeBlanc), meent echter dat Angus' uitleg wel eens het antwoord zou kunnen zijn op een niet aflatend probleem met de waterstoftoevoer.
Astronaut is een feelgoodmovie waarin Richard Dreyfuss net zoals in Mr. Holland's Opus schittert als iemand die op het einde van zijn leven de vervulling van zijn levensdoelen als kers op de taart gerealiseerd ziet. Uiteraard wordt er een behoorlijk blik clichés opengetrokken; zo heeft Angus naast zijn leeftijd ook zijn hartconditie tegen, en is de kans meer dan behoorlijk dat hij, in het onwaarschijnlijk geval dat hij geselecteerd wordt, de lancering al niet overleeft. Is het gegeven om een 75-jarige mee te sturen met een commerciële ruimtevlucht een beetje de waarheid geweld aandoen, dan is dat zeker niet het geval voor de subplot waarbij schoonzoon zijn schoonvader in een bejaardentehuis wil dumpen. De vrouw van de weduwnaar heeft bij leven al haar geld verkwanseld aan een ezeltjesreservaat, en het appeltje voor de dorst is er niet. De dochter is bovendien belast met de verkoop van het ouderlijk huis, en zoals dat in zo'n geval gaat brengt het op de markt veel minder op dan de prijs die ze onder invloed van de emotionele gehechtheid in gedachten had. De kosten voor het bejaardentehuis nemen een flinke hap uit het budget, en tot overmaat van ramp is de schoonzoon Jim zijn lucratieve baan als bankier kwijtgeraakt omdat hij zich onder druk van zijn baas heeft ingelaten met een schimmige transactie, die slecht is uitgedraaid en waarvan hij de schuld krijgt. Allemaal zeer aangrijpend en uit het leven gegrepen.

Dit soort schmalz doet het anders niet goed in de bioscopen, en dat is wel een beetje jammer, want Astronaut is een film waar duidelijk met veel liefde en kunde aan gewerkt is. Als u een film vol speciale effecten verwacht, dan is deze prent wellicht niets voor u, maar u krijgt er op menselijk vlak zoveel méér waar voor uw geld. Daarnaast is de cinematografie van het geheel mooi - de film is in Canada geschoten - en alhoewel het tempo van de film niet aan de hoge kant ligt, is onder meer de karakterstudie van de medebejaarden in Angus' bejaardentehuis de moeite waard, met de indiaanse acteur Graham Greene in de rol van een half verlamde rolstoelpatiënt met wie Angus een ietwat rare vriendschap sluit. Dreyfuss trekt echter de meeste aandacht naar zich, en bewijst dat hij met dit soort rollen perfect in zijn vel zit.
BEELD EN GELUID
Source1Media heeft de film niet uitgebracht op Blu-ray, maar de dvd kan alleszins niet verdacht worden van veel onheil. Ondanks de korte speelduur heeft de maatschappij voor een double layer-schijf geopteerd, en dat vinden we goed. De beeldcomposities krijgen alle kans om hun pracht te tonen; details zoals de rommel in Angus' mancave of de tierlantijntjes waarmee de rusthuisbewoners hun kale kamers opsmukken, zijn goed geprononceerd, alsook de gelikte websites waarop en de computeranimaties waarmee de loterij voor een plaatsje op de Ventura wordt aangeprezen. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Digital 5.1, en is niet bepaald erg dynamisch, maar Astronaut is veeleer een praatfilm waarbij de lancering van het ruimtetuig pas plaatsvindt in de laatste vijf minuten van de film. Het is ons wel opgevallen dat de geluidsband extreem stil staat; u moet het volume van uw versterker flink opentrekken. De soundtrack is van de hand van Virginia Kilbertus en lijkt erg op het werk van Thomas Newman.

EXTRA'S

De schijf blijft volledig verstoken van bonusmateriaal. Dat hebben ze wellicht tijdens de eerste commerciële ruimtevlucht onderweg uit het raampje gegooid.

CONCLUSIE

Astronaut is een warmhartige film met een zeer menselijke insteek en een flink op dreef zijnde Richard Dreyfuss. De schijf van Source1Media is in orde zonder meer.cover
Studio: Source 1 Media

Regie: Shelagh McLeod
Met: Richard Dreyfuss, Lyriq Bent, Krista Bridges, Richie Lawrence, Graham Greene, Colm Feore

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
9

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717662582219


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij