:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEGUILED, THE
BEGUILED, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-09-26
FILM
The Beguiled, de zesde film van Sofia Coppola met Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst en Elle Fanning maakt wel indruk, maar eens je het origineel van Don Siegel uit 1970 met Clint Eastwood hebt gezien, ga je daar toch wat anders over denken. Coppolas koos voor de verfilming van de roman van Thomas P. Cullinan (weliswaar uitgebracht onder de titel A Painted Devil) een meer arty aanpak, terwijl Siegel eerder wilde choqueren want zijn versie is een bij momenten onaangename trip voor al te gevoelige zieltjes. Een opmerkelijk verschil tussen de versie van Siegel en Coppola, is dat je in de originele versie ook de rol van de slavin hebt, alsook de mysterieuze, bijna incestueuze verhouding van Martha Farnsworth (Geraldine Page) met haar broer. Het voordeel voor de kijker is dat je wel twee films hebt met een gelijklopend verhaal, maar toch met een volledig andere insteek. 

Het verhaal speelt zich af in 1863 tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De 12-jarige Amy (Pamelyn Ferdin) die in een kostschool zit op het platteland van Mississippi, vindt de gewonde John McBurney (Clint Eastwood) die vecht voor het leger van de Amerikaanse Noorderlingen, in onze geschiedenisboeken bekend als de blauwbloezen. Amy brengt de gewonde soldaat naar de directrice van de school, Martha Farnsworth (Geraldine Page). Ze denkt er eerst over na om hem uit te leveren aan de Zuidelijke troepen, maar besluit toch om hem te verzorgen, ook al wordt hij opgesloten in een kamer. Edwina (Elizabeth Hartman), de onderwijzeres die nog nooit met een man is weggeweest vindt John meteen aardig, net als de 17-jarige nymfomane Carol (Jo Ann Harris). John waant zich in de hemel dat hij iedere vrouw van de school, van de oude vrijster tot het jongste kind, het hof kan maken. Maar al gauw daagt de jaloezie op...

The Beguiled is zonder meer één van de meest gewaagde films uit de carrière van Clint Eastwood die in dat zelfde jaar ook nog eens schitterde als Harry Callahan in Dirty Harry, een copmovie die definitief komaf maakte met het fabeltje dat de politie je vriend is. In de film wordt geflirt met alle vrouwelijke acteurs, zelfs als zijn ze pas dertien. Het boterde overigens prima russen Siegel en Eastwood, want naast Dirty Harry maakten ze beiden ook reeds Coogan's Bluff en Two Mules For Sister Sara waarmee Eastwood kon tonen dat hij meer was dan de populaire held uit de spaghettiwesterns van de Man With No Name-trilogie. Later maakte het filmkoppel ook nog Escape From Alcatraz, één van de beste gevangenisfilms ooit. Een opmerkelijke barokke regie die wat lijkt op die van Paul Schrader (de religieuze symbolen) en een vrouwelijke cast om u tegen te zeggen, hoewel zowel Jo Ann Harris als Elizabeth Hartman nadien in de vergetelheid raakten. Geraldine Page die de meeste filmkenners herkenden uit Sweet Bird Of Youth uit 1962 met Paul Newman en waar ze een Oscar-nominatie aan overhield, schittert als een maniakale oude vrijster die ons wat deed denken aan de rol die Kathy Bates speelde als Annie Wilkes in de Stephen King-adaptie Misery van Rob Reiner.

Wie vertrouwd is met de nieuwe versie van Copolla, zal deze originele versie met Eastwood misschien iets minder vlug in de lader duwen, want het verhaal an sich (dat je nooit vergeet, eens je het gezien hebt) is gelijklopend maar het is nooit verkeerd om de juiste mosterd te proeven.

BEELD EN GELUID
Ook al staan er Nederlandse ondertitels op deze release en zou hij normaal gemakkelijk beschikbaar moeten zijn in de Belgische winkels, maar de enige optie voor de Vlaamse cinefielen om deze film te bestellen is zoals meer en meer via de Britse online-winkels. Daar is de film overal vlot te vinden, en nog wel voor een zacht prijsje van circa 5 euro. Een echte aanrader, want de grimmige 70's-kleuren die perfect bij deze film passen zijn op en top gerestaureerd, met prachtige details. De geluidsband is mono, maar ook mooi opgepoetst en hoewel er van special effects effects geen sprake is, toch zonder enige storing. 

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze release. 

CONCLUSIE
The Beguiled is één van de eerste films die Clint Eastwood maakte na zijn spaghettiwestern-rollen in de Man With No Name-trilogie. Deze film werd later in een ander jasje gegoten door Sofia Coppola, maar het origineel is minstens even sterk. Misschien zelfs sterker, ook al loopt Eastwood qua moraal hier op een zeer dunne koord. 



cover



Studio: Universal

Regie: Donald Siegel
Met: Clint Eastwood, Geraldine Page, Elizabeth Hartman, Jo Ann Harris

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1970

Leeftijd:
15

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5053083014742


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA Mono 2.0
Frans DTS Mono 2.0
Duits DTS Mono 2.0
Spaans DTS Mono 2.0
Portugees DTS Mono 2.0
Russisch DTS Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Hongaars, Portugees, Grieks, Koreaans, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij