:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KISS OF THE DRAGON
KISS OF THE DRAGON
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-05-09
FILM
Liu Jian (Jet Li), één van de beste agenten van China, komt undercover naar Parijs. Dit om samen te werken met de Franse politie in de zaak naar Chinese gangster Mister Big (Ric Young). De Franse politie staat onder leiding van inspecteur Richard (Tchéky Karyo). Eenmaal als de undercovermissie start, gaat het bijna direct fout! Richard probeert Liu Jian vals van moord te beschuldigen. Maar Liu Jian besluit zich niet zomaar gewonnen te geven en gaat keihard in de tegenaanval...

Na de vele kritiek van de Jet Li-fans op de met computer aangepaste vechtscènes in de succesfilm Romeo Must Die, besloot actiester Jet Li samen met Franse superproducent Luc Besson (Taxi-trilogie, La Femme Nikita) een fatsoenlijke actieproductie in elkaar te boksen. Zelf noemden ze hun creatie een mix tussen Fist Of Legend en La Femme Nikita. En eigenlijk is dat nog zo geen slechte omschrijving! De vechtscènes zijn meer ‘down to earth’ à la Fist Of Legend en de film ademt hetzelfde gewelddadige sfeertje als Nikita uit! Kiss Of The Dragon was de eerste grote productie van de Franse studio Europa Corporation, die door Besson werd opgericht om te bewijzen dat niet alleen Amerikanen lucratieve entertainmentfilms maakten. En lucratief is iets wat Kiss Of The Dragon zeker was. De 41 miljoen $ kostende productie (25 miljoen $ budget en 16 miljoen $ marketingkosten) bracht wereldwijd het gezonde bedrag van 79 miljoen $ op. Ook in België was de film een groot succes, toen de film uitkwam, werd deze direct gekatapulteerd naar de hoogste regionen van de Belgische boxofficetop. Ook in de videotheek werd Kiss Of The Dragon een superhit met opbrengsten van rond de 65 miljoen $ in Amerika alleen. De film kan naast Jet Li ook nog wel buigen over een leuke en gevarieerde cast. Wat dacht u verder nog van Bridget Fonda (Lake Placid, Single White Female), Tchéky Karyo (Dobermann, The Patriot), Ric Young (The Corruptor, Dragon: The Bruce Lee Story) maar de show onder de bijrollen wordt gestolen door niemand minder dan Burt Kwouk. Deze oudgediende is bij het gewone publiek het bekendst als Cato, de rechterhand van de legendarische inspecteur Clouseau uit de al even legendarische Pink Panther-films. Hier speelt hij een wat rustige maar sterke rol. Ook voor de gevestigde critici zat het goed met Kiss Of The Dragon. Want vele noemde Kiss één van de betere films tussen het soms wat overhypete zomergeweld zoals Tomb Raider en konsoorten. Ook word Kiss Of The Dragon de beste internationale Jet Li-film genoemd. Dus je weet dat je goed zit met deze geslaagde actieknaller!

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfische beeld bevat een prima scherpte en een degelijk zwartniveau. Ook het contrast en het schaduwdetail zijn in orde. De gebruikte filmprint is volledig gespaard van vuiltjes en beschadigingen. Wel hebben we soms wat compressiefoutjes en wat edge-enhancement kunnen waarnemen. Op het gebied van geluid hebben we de keus uit een Dolby Digital 5.1- en een DTS-track. Beide te kiezen in de originele Engelse taal of in een Franse dub. Wij opteerden uiteraard voor de Engelse. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is een lekker dynamische geluidstrack, met een uitstekende ondersteuning tijdens de vele actiescènes. Ook de prachtige muziek van Craig Armstrong komt volledig tot zijn recht. De dialogen klinken helder en natuurlijk, en zijn goed te verstaan. De Engelse DTS-track op zijn beurt is nog een ‘klein’ stapje agressiever.

EXTRA’S
Waar het huilen met de pet op was qua extra features op de Benelux versie van Kiss Of The Dragon is het hier totaal het tegenovergestelde. Extra’s in overvloed! We beginnen onze tocht met de Franse bioscooptrailer. Een leuke trailer, maar deze heeft niet dezelfde aantrekkingskracht als de fantastische Amerikaanse trailer. We gaan verder met de 15 minuten durende Making Of Kiss Of The Dragon (voornamelijk Engels gesproken, met vaste Franse ondertitels). Deze documentaire gunt de kijker een ruime kijk achter de schermen. Regisseur Chris Nahon en acteurs Tchéky Karyo en Bridget Fonda komen even aan het woord. Vervolgens zien we de fantastische componist Craig Armstrong aan het werk in de 12 minuten durende Making Of The Kiss Of The Dragon Soundtrack (Engels gesproken, met vaste Franse ondertitels). Armstrong wordt ook even geïnterviewd en hij vertelt enthousiast over de samenwerking met Luc Besson. Hij laat ook even uit waarom hij zo graag aan de film wou meewerken. De korte video “Première Kiss Of The Dragon” (3 min.) toont ons wat exclusieve beelden van de Franse (Champs-Élysées, Parijs) première van Kiss Of The Dragon. Het geheel is volledig Frans gesproken, maar je hoeft geen Frans te verstaan dat iedereen superenthousiast is over de film. In de 17 minuten durende Cannes 2001-special (Engels gesproken, met uitzondering van de Chris Nahon-segmenten, met vaste Franse ondertitels) krijgen we een boel interessante interviews met de belangrijkste cast en crewleden (regisseur Chris Nahon en acteurs Jet Li, Bridget Fonda, Tchéky Karyo). Het volgende op onze lijst is een uiteenzetting van de gevechtsscènes (7 min.). Jet Li komt aan het woord en vertelt over de stijl van actie/martial arts die gehanteerd werd voor Kiss Of The Dragon. Er wordt ons ook een blik achter de schermen gegund van een belangrijke actiescène. Daarna krijgen we van een bepaalde scène (Engels gesproken) een vergelijking tussen de storyboards en de uiteindelijke scène te zien, en een korte Multi-angle scène (enkel Frans!). In een special effects-featurette (4 min.) over de “biljartscène” krijgen we te zien hoe deze scène gerealiseerd is. Actiechoreograaf Cory Yuen en een directeur van het specialeffect-bedrijf Duboi komen aan het woord (Cantonees, met vaste ondertitels, en Frans gesproken). Afsluiten doen we met een computerspel (omdat we geen DVD-Rom bezitten hebben we dit niet kunnen uittesten), een fotogalerij met een 20-tal production stills en promotrailers voor Yamakasi, Wasabi en 15 Aoûts. Deze ‘Collectors Edition’ zit in een prachtige luxe digipack, waarin je eveneens de twee soundtracks van de film kan vinden. Volume 1 bevat o.a. Mystikal, N.E.R.D., Daft Punk, Lisa Barbuscia en Volume 2 bevat de prachtige filmscore gecomponeerd door Craig Armstrong. Werkelijk een schat aan extra features, die zelfs als je geen letter Frans spreekt, waardevol en informatief zijn omdat de grote meerderheid Engels gesproken is.

CONCLUSIE
Kiss Of The Dragon is een geslaagde en spectaculaire actiefilm met internationale actiester Jet Li in de hoofdrol. De Benelux-DVD sloeg de bal qua extra’s volledig mis, maar de Jet Li-fans kunnen deze fout nu goed maken met deze prachtige Franse speciale editie-DVD van Kiss Of The Dragon (of moeten we dan zeggen Le Baiser Mortel Du Dragon?). De DVD loopt over van de waardevolle extra’s en op de koop toe zitten er de twee soundtracks van de film bij. Maar ook met de technische kwaliteiten (DTS!) van het schijfje is het in orde. Dus deze titel is een absolute aanrader voor iedere zichzelf respecterende Jet Li-fan! Je moest al op weg zijn naar de winkel...
cover
Studio: Europa Corporation

Regie: Chris Nahon
Met: Jet Li, Bridget Fonda, Tchéky Karyo, Burt Kwouk, Ric Young, Cyril Raffaelli, Didier Azoulay, Laurence Ashley

Film:
8,5/10

Extra's:
10/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3760062460460


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Making Of Kiss Of The Dragon
• Making Of The Soundtrack
• Première Kiss Of The Dragon
• Special Cannes 2001
• De gevechtscènes
• Vergelijking Film/Storyboards
• Multi-angle scène
• Special Effects: De biljartbal
• Computerspel
• Fotogalerij
• Cross-promotional trailers
• Original Soundtrack Vol. 1
• Original Soundtrack Vol. 2

Andere recente releases van deze maatschappij