:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CRAFT, THE
CRAFT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-10-08
FILM 
De 90's waren geen al te beste periode voor de horrorfilm. Meer dan titels genoeg, maar weinig hebben de tand des tijd overleefd. In ieder geval was 1996 wel het jaar van Neve Campbell, want ze scoorde in dat jaar maar liefst twee hits. Er was Scream van Wes Craven, maar het was in de eerste plaats The Craft die van haar een ster maakte. Een film over vier tienermeisjes die op een middelbare school in Los Angeles de heksen gaan uithangen. En kijk, je kan de nostalgie wel als schuldige gaan aanduiden, maar bijna 25 jaar na datum is The Craft een heerlijke film die alleen maar op het einde wat de pedalen verliest.

Hoewel The Craft een film is van Columbia Pictures moesten de makers het stellen met een klein budget en het is net dat wat er wellicht voor zorgde dat The Craft niet verzoop in nutteloze special effects, maar eerder een sympathieke high school comedy met een griezeltintje werd. Naast Campbell waren ook Robin Tunney, Fairuza Balk en Rachel True in de film te zien en het is de chemie tussen hun die van The Craft één van de betere 90's horrorfilms maakt. Of we het willen zien is een andere zaak, maar onder de Blumhouse-vlag is Zoe Lister-Jones bezig met een reboot met o.a. Cailee Spaeny, Gideon Adlon, David Duchovny en Michelle Monaghan. Maar laten we het voorlopig maar bij de enige echte uit 1996 houden. 

The Craft werd wel een onverwachte hit, maar veel heeft regisseur Andrew Fleming daar niet van kunnen profiteren. Nadien maakte hij de geflopte actiekomedie The In-Laws met Michael Douglas en Albert Brooks, alsook de film rond tienerdetective Nancy Drew. Maar toen ook deze film in de mist opging, wist Fleming dat hij zijn brood in de televisiewereld moest zien te rapen. De man is nog altijd bezig. Het laatste wat hij deed was het maken van wat afleveringen van Heartstrings, een televisiereeks rond Dolly Parton. Niemand die betwist dat The Craft zijn beste zet was...

Sarah Bailey (Robin Tunney) verhuist samen met haar vader en stiefmoeder naar Los Angeles. Op haar nieuwe school vormt ze al gauw vriendschap met drie meisjes die door de rest van de school verstoten worden omdat ze naar verluidt heksen zijn: de excentrieke Nancy Downs (Fairuza Balk) die in een trailer woont en mishandeld wordt door haar stiefvader, Rochelle Zimmerman (Rachel True) die door een groep blanke meisjes steeds maar gepest wordt en Bonnie Harper (Neve Campbell) die door auto-ongeluk een heleboel brandwonden opgelopen heeft. Een ideale bende dus om de school op stelten te zetten. 

Kijkers die louter voor de jump scares gaan zullen zonder meer ontgoocheld zijn door deze film die eerder aanvoelt als Clueless dan pakweg Friday The 13th. Een love interest is dan ook de rode draad in dit onderhoudende verhaal dat vooral gedragen wordt door de sympathieke vertolkingen, ook al gaat Fairuza Balk op het einde compleet door het lint door pure overacting. Volgens de andere drie vrouwelijke vertolksters was Fairuza Balk degene die alles geloofde, wat misschien veel verklaart. Op het einde heb je het ook wel wat gehad met de heksenstreken van de vier, maar al bij al is The Craft een meer dan leuke kijkervaring die na al die jaren nog best overeind blijft. 

BEELD EN GELUID
Deze Britse release bevat ook Nederlandse ondertitels, maar omdat de film in onze contreien zo gemakkelijk te vinden is (oh ironie) kozen we voor het gemak van de on-linewinkel over het Kanaal. Voor de gein plaatsten we eens onze stokoude dvd in de lader om het verschil te zien, en voor de fans van deze film is deze upgrade echt wel aan te raden. De kleuren zijn natuurlijk en worden mooi weergegeven, maar het is wel een absolute '90's-film en dan bezondigde men zich wel eens aan iets wat nu doorgaat voor "lelijk". Sommige interieurscènes zien er een beetje wazig uit en niet alle achtergrondbeelden zijn even scherp , maar dat zijn niet meer dan details. The Craft heeft een krachtige DTS-HD MA 5.1-geluidsband met een industrial rock-soundtrack die fans van (slechte) Nine Inch Nails-copycats zullen bekoren.

EXTRA'S
Qua bonusmateriaal heeft Sony het zich gemakkelijk gemaakt door gewoon de promotroep die ook op de dvd te vinden is over te zetten naar de blu-ray, en niet eens in HD. Behind The Scenes Of The Craft bestaat uit twee delen. Enerzijds is er een promofilmpje van 5 minuten en anderzijds heb je de 25 minuten durende Conjuring The Craft waarin de vier hoofdrolspeelsters terugblikken op de film en dankbaar zijn voor het feit dat het voor ieder van hun het begin was van een (voor sommige korte) carrière. Daarnaast zijn er ook weggelaten scènes. Al bij al interessant, maar een HD-upgrade had best gemogen!

CONCLUSIE
The Craft oogt bijna 25 jaar na datum nog steeds aantrekkelijk. Een griezelfilm die het vooral van de vrouwelijke charmes moet hebben en hoewel doorgewinterde horrorfans dit zonder twijfel als veel te licht zullen beschouwen, blijft deze film die van Neve Campbell een ster maakte het bekijken waard. coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Andrew Fleming
Met: Robin Tunney, Fairuza Balk, Neve Campbell, Rachel True, Skeet Ulrich, Christine Taylor

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1996

Leeftijd:
15

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050629451337


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Zweeds, Fins, Noors, Turks, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Behind The Scenes Of The Craft
• Deleted Scenes


Andere recente releases van deze maatschappij