:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 6
X-FILES, THE - SEIZOEN 6
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-05-10
SERIE
Het zesde seizoen (en verder) van onze 'buitenaardse' serie kreeg het, zoals het de critici opgelegd wordt bij hun scholing, hard te verduren. Elke succesvolle reeks raakt op één of ander moment in een dalletje en we geven het grif toe, ook de X-Files begon reeds aan het einde van hun vijfde seizoen aan originaliteit in te boeten. De hoofdacteurs liepen er relatief ongelukkig bij (cfr. loonsverschillen, floppen van hun niet X-Files gebaseerde filmcarrière, zich doodvervelend in hun rol, etc..). Gelukkig was er nog de enigzins onderhoudende feature-film aan het einde van het vijfde seizoen met een aantal mythologie-antwoorden (en vragen) om onze nieuwsgierigheid naar het zesde seizoen aan te wakkeren. Zoniet was de serie misschien wel nooit aan haar negende seizoen geraakt.


Naast een volledig set-verhuis van Vancouver naar L.A. (o.a omdat Duchovny dichter bij zijn lieftallig vrouwtje Tea Leoni wou vertoeven) moest men, om de sleur te doorbreken, rekenen op de inventiviteit van schrijvers, regisseurs en producenten om opnieuw een beetje leven te pompen in onze geliefkoosde serie. Wees gerust, dit lukte wel degelijk en de hopen kritiek die de serie te verwerken kreeg, waren dan ook (meestal) onterecht. Het grote volk haakte inderdaad af, die waren ondertussen de draad rond het ingewikkelde mythologie-brouwsel al geruime tijd verloren (en na het bekijken van zo'n dergelijke episode vertoonden ze inderdaad minder en minder interesse). Maar de fans slikten dit seizoen nog steeds als zoete koek. De vier mythologie-episodes (The Beginning, Two Fathers, One Son en Biogenesis) zijn inderdaad niet echt de meest toegankelijke voor leken en sommigen beweren dat Chris Carter het wel héél ver ging zoeken om uit commerciëel oogpunt het zaakje onnodig te rekken. Overdreven kritiek volgens ons, want het zesde seizoen is helemaal niet zo slecht zoals sommigen het laten uitschijnen.


Met het ambitieuze ‘Triangle’ (een stylistische rip-off van Hitchcock’s Rope met lange shots en verborgen cuts) en de eerste humoristische dubbelepisode ‘Dreamland’ werden gewaagde sprongen in het ongewisse genomen die achteraf meer dan geslaagd bleken. Naast veteraan Kim Manners keerde klasbak Rob Bowman, na een lange afwezigheid wegens Fight The Future-voorbereidingen, terug naar de regisseursstoel. Ook Duchovny zelf schreef en regisseerde zijn eerste episode ooit en Chris Carter laat opnieuw enkele keren zien dat hij een groot visueel stylist is. Samen met de grootscheepse verhuizing van de set en het altijd inventieve team van schrijvers moest dit alles zorgen voor een frisse wind door de serie. Jammer genoeg liep het hier en daar dan toch fout en wel om de volgende redenen: Men voelt (vooral in de stand-alone episodes) dat de dreiging om na 5 seizoenen te vervallen in reeds vertelde verhalen constant aanwezig is (dit bleek o.a bij ‘Tithonus’, een episode die in weze een kopij is van ‘Clyde Bruckman’s final repose’ uit seizoen 4). Bepaalde afleveringen vallen ook steeds meer en meer terug op humor in plaats van de gewoontelijk diepgaande dramatiek en bepaalde verhaallijnen beginnen af en toe onwezenlijke kronkels te vertonen. Dit begon een bepaalde fanbase serieus (en terecht) de keel uit te hangen, maar gelukkig werd seizoen 6 gered door de mythologisch doorspekte avonturen die voor ons voor de zoveelste keer op het puntje van onze stoel kregen.


Verder nog een kleine toelichting bij Duchovny’s debuut als schrijver en regisseur voor de serie. Met The Unnatural probeerde Duchovny de racistische roots in amerika bloot te leggen, een poging die maar half lukte. Duchovny's plot over een succesvolle zwarte baseball-speler die eigenlijk een alien blijkt te zijn is te luchtig opgevat om enige gefundeerde kritiek te uiten. Opnieuw de humor die het haalt op een sterke verhaallijn. De boxset op zich is opnieuw uiterst verzorgd en een prachtstuk om in je collectie te hebben. En wees nu eerlijk, nu je die eerste vijf boxsets in je bezit hebt, mag die zesde toch zeker niet ontbreken ?


AFLEVERINGEN
Disc 1: The Beginning - Drive - Triangle - Dreamland
Disc 2: Dreamland II - How The Ghost Stole Christmas - Terms Of Endearment - The Rain King
Disc 3: S.R. 819 - Tithonus - Two Fathers - One Son
Disc 4: Agua Mala - Monday - Arcadia - Alpha
Disc 5: Trevor - Milagro - The Unnatural - Three Of A Kind
Disc 6: Field Trip - Biogenesis - Extra's


1. The Beginning: Het voortbestaan van de X-Files en ons duo hangt af van een mysterieus en dodelijk wezen in de woestijn van Arizona welke Mulder's theorie over buitenaards leven kan bewijzen.

2. Drive: Mulder wordt ontvoerd door een schijnbaar verwarde man. Scully ontdekt echter dat de man een dodelijke ziekte bezit en Mulder zou wel eens het volgende slachtoffer kunnen worden.

3. Triangle: Een trip naar de Bermuda driehoek laat Mulder terechtkomen op een bizar schip. Het verschil tussen realiteit en droom wordt miniem.

4. Dreamland (1/2): Door een tip bevinden onze twee vrienden zich in het mecca van de zoektocht naar buitenaards leven: Area 51. Door getuige te zijn van een overvliegend onbekend voorwerp neemt het geheel een eigenaardige wending.

5. Dreamland II (2/2): Scully ontdekt langzamerhand dat er meer met haar partner aan de hand is dan op het eerste zicht blijkt. Mulder doet er alles aan om de situatie terug op normaal te krijgen.

6. How The Ghost Stole Christmas: Op de avond voor kerstmis bezoeken Mulder en Scully een spookhuis. De twee bewoners stemmen alleszins niet overeen met datgene wat ze verwacht hadden.

7. Terms Of Endearment: Wanneer een moeder er van verdacht wordt haar ongeboren kind omgebracht te hebben, trekken de partners op verder onderzoek uit.


8. The Rain King: Mulder en Scully ontmoeten een profeet die het weer kan beïnvloeden. Een mysterieuze kracht blijkt aan het werk te zijn !

9. S.R. 819: Skinner loopt een dodelijk virus op. Mulder en Scully hebben 24 uur om hem te redden en uit te zoeken wie hem wou vermoorden.

10. Tithonus: Scully gaat met haar nieuwe partner op bezoek bij een fotograaf van de politie die meer schijnt te weten over de door hem gefotografeerde doden.

11. Two Fathers (1/2): Veelvuldig ontvoerde Cassandra Spender duikt opnieuw op ! Ons duo zoekt achter de antwoorden !

12. One Son (2/2): Mulder ontdekt de waarheid achter het complot waardoor z'n zuster destijds ontvoerd werd. Nu staat hij voor een nog groter dilemma.

13. Agua Mala: Door een orkaan zit ons duo vast in een hotelletje tenmidden van Florida. Algauw blijkt dat ze in de gaten gehouden worden door een vreselijk iets.

14. Monday: Een slechte dag voor ons duo. Het erge aan de zaak is dat er geen einde aan deze wel heel speciale maandag lijkt te komen.


15. Arcadia: Mulder en Scully gaan undercover als een getrouwd koppel in een schijnbaar vredelievend dorpje.

16. Alpha: Een Chinees vrachtschip richting Los Angeles bevat een vreemd wezen. Twee mannen benaderen z'n kooi om het van dichtbij te bekijken.

17. Trevor: De agenten achtervolgen een ontsnapte gevangene die blijkbaar door muren kan wandelen.

18. Milagro: Terwijl Mulder en Scully een moordenaar achtervolgen voelt Scully zich aangetrokken door Mulder's hoofdverdachte.

19. The Unnatural: 1940, Roswell, de grote ster van een baseball-team blijkt enkele buitenaardse kenmerken te bezitten.

20. Three Of A Kind: Een hoofdzakelijke Lone-gunmen episode waarin het drietal een defensiebeurs probeert te infiltreren.

21. Field Trip: een mysterie rond 2 skeletten brengt voor onze twee helden een avontuur op gang waarin niks is zoals het lijkt.

22. Biogenesis: Mulder gelooft dat metalen voorwerpen in Afrika het bewijs zijn dat het aardse leven op een andere planeet gestart is.


BEELD EN GELUID
Jammer genoeg moeten we melden dat de beeldkwaliteit lichtjes ingeboet heeft met betrekking tot het vorige seizoen. De kleuren zijn echter nog altijd even helder en ook de scherpte en detailniveau stellen niet teleur. Hier en daar zit er echter wel een compressiefoutje in het beeld en af en toe merken we toch iets meer grain op dan wenselijk is. In bepaalde forums leidde dit tot lichte relletjes. Veel personen pikten de slechte beeldkwaliteit van de episode 'Triangle' niet en eisten dat fox deze disc uit hun box verving met een exemplaar van een aanvaardbare dvd-kwaliteit. Fox reageerde met het feit dat het Chris Carter's bedoeling was om deze episode op dergelijke grainy-achtige manier te filmen maar daar nemen de fans geen genoegen mee. Want inderdaad, na vergelijking met de vhs-editie van deze episode blijkt dat er toch iets serieus misgelopen is: deze versie bevat immers veel minder grain en ook qua helderheid wint de vhs-editie het pleit, wat ons enkel kan doen besluiten dat het hier om een transferfout gaat. Fox beloofde wel een betere beeldkwaliteit voor het zevende seizoen. De geruchten van een Dolby Digital 5.1-track voor deze boxset bleken onwaar. Jammer, want met het uitstekende Fight The Future-geluid in ons achterhoofd hadden we hier echt op gehoopt. Hopelijk maakt Fox hier tegen volgend seizoen werk van. Niet dat we klagen over de Dolby Surround-track want dat is opnieuw uitstekend, met zelfs iets meer diepgang dan de vorige seizoenen. De spreiding door de voorste kanalen komt nog beter tot uiting en de achterste speakers zijn opnieuw gevuld met creepy effecten, achtergrondgeluiden en Mark Snow's altijd perfecte soundtrack.


EXTRA'S
Dit keer geen aparte zevende disc met alle extra's op, maar gewoon alle extra's naast de twee laatste episodes van het seizoen op de zesde schijf. Eigenaars van de vorige boxen kennen ondertussen de reeks extra's uit hun hoofd en ook nu krijgen we de volledige set te verwerken. Opnieuw zomaar eventjes 15 verwijderde scènes alsook 13 speciale effecten worden uit de doeken gedaan door achtereenvolgens Chris Carter en Paul Rabwin. De behind-the-scènes featurette ontbreekt niet en ook de altijd interessante 'truth about season 6' is van de partij. Voor de completisten onder ons zijn er nog de tv-spots alsook de altijd hilarische internationele clips. Verder spreekt de box nog van 6 'karakterschetsen', maar deze vinden wij niet terug onder de extra's.


CONCLUSIE
Nog drie seizoenen te gaan en alhoewel het zesde seizoen allesbehalve slecht te noemen is, beginnen de X-Files toch lichtjes van hun pluimen te laten. De beeldkwaliteit valt dit seizoen eerder tegen, met het geluid zit het daarentegen wel snor (alhoewel we nog steeds niet mogen genieten van een 5.1-track). Alle benodigde extra's zijn opnieuw aanwezig en maken van dit seizoen opnieuw een hebbeding voor de fans.


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Nick Lea, William B. Davis, Tom Brainwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, Mimi Rogers, Chris Owens, Jeff Gulka, George Murdock, Don S. Williams, Laurie Holden

Film:
7,5/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
99-00

Leeftijd:
12

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013167


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• The Truth About Season 6
• 15 verwijderde scènes met commentaar door Chris Carter
• 13 SFX-fragmenten met commentaar door Paul Rabwin
• Behind-The-Scenes featurette
• Tv-spots
• Internationale clips

Andere recente releases van deze maatschappij