:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLDARK - THE STRANGER FROM THE SEA
POLDARK - THE STRANGER FROM THE SEA
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-01-17
FILM
De eerste vier van vijf seizoenen van de televisieserie Poldark zijn gebaseerd op de eerste zeven van twaalf novellen van de Engelse schrijver Winston Graham: Ross Poldark, Demelza, Jeremy Poldark, Warleggan, The Black Moon, The Four Swans en The Angry Tide, geschreven tussen 1946 en 1977. De verfilming met Aidan Turner was echter niet de eerste: in 1975-1976 werd het kostuumdrama al eens verfilmd, opnieuw enkel gebaseerd op de eerste zeven boeken. Het vijfde seizoen van de recente Poldark is overigens niet canoniek, niet gebaseerd op de bestaande boeken. Tussen 1981 en 2002 schreef de man echter nog vijf sequels: The Stranger from the Sea, The Miller's Dance, The Loving Cup, The Twisted Sword en Bella Poldark. Deze boeken vangen aan met een tijdssprong van ongeveer tien jaar. Ross (John Bowe) en Demelza (Mel Martin) Poldark hebben intussen drie kinderen, de volwassen Jeremy (Ioan Gruffudd) en Clowance (Kelly Reilly) en tiener Isabella-Rose.
Deze The Stranger From The Sea is waarschijnlijk een poging geweest om ook de laatste vijf novellen te verfilmen, alhoewel dit eerste boek er tegen een moordtempo wordt doorgejaagd. Wie niet tenminste één van de twee Poldark-reeksen heeft gezien, zal daarom meedogenloos verzuipen in de personages, en als klap op de vuurpijl eindigt de film koudweg in medias res, zonder bevredigende conclusie. De voor de hand liggende reden is dat het geld op was en het succes uitbleef. Als alleenstaande film kan je kop noch staart krijgen aan het verhaal; alleen wie de boeken heeft gelezen, moet toch tot de conclusie komen dat het een vrij getrouwe verfilming is, zij het dat om de één of andere reden Stephen Carrington (Nicholas Gleaves) plots Stephen Cravenson heet, zonder aanwijsbare reden. Het is des te meer zonde omdat er in de film verschillende kleine details worden geplant die slechts in de vervolgboeken belangrijk worden - ik kan u de boeken overigens van harte aanbevelen als uw Engels wat op peil is, ze lezen als een trein - maar waar uiteindelijk niets mee wordt gedaan.
Het verhaal dan: Jeremy Poldark vindt voor de kust een gehavende sloep met twee mannen in. De éne is al overleden, de andere, Stephen Cravenson, zweeft op het randje van de dood. Uiteraard wordt de schipbreukeling verzorgd op het landgoed Nampara van de Poldarks, en eens bij positieven stelt Stephen zich voor als koopman. Een leugen, zo blijkt, want feitelijk is hij een boekanier die een niet zo aangename aanvaring heeft gehad met de Franse vloot. Engeland is op dat moment nog in oorlog met het Frankrijk van Napoleon. Ross Poldark bevindt zich in Londen, alwaar hij de regent (James Saxon) - koning George is waanzinnig en de regent regeert in zijn plaats - tracht te overtuigen de oorlog verder te zetten en niet te plooien voor de dictaten van potentaat Napoleon. Zijn eeuwige aartsrivaal George Warleggan (Michael Attwell) heeft al zijn geld ingezet op het feit dat zijn partij, de Whigs, zullen besluiten tot een wapenstilstand. Poldarks pleidooi zorgt er echter voor dat de regent de Tories aan de macht houdt.

Met het nakende faillissement van de Warleggan Bank kan Ross de mijn Wheal Leisure terugkopen, die Warleggan hem eertijds heeft afgetroggeld. De mijn is niet winstgevend meer, maar Ross meent dat dankzij de inzet van zijn zoon Jeremy, die bezeten is door stoommachines, er een pomp kan worden geïnstalleerd zodat ook de diepere lagen kunnen ontgonnen worden. Ross' eigen mijn, Wheal Grace, is namelijk uitgeput, en de man heeft geen andere keuze meer dan zijn werknemers te ontslaan, tenzij hij Wheal Leisure in handen krijgt. Georges aandacht is op dat moment volledig gericht op Lady Harriet (Sarah Carpenter), met wie hij wil hertrouwen, tien jaar na de dood van zijn geliefde Elizabeth. Lady Harriet staat op de rand van het bankroet omdat haar vorige man alles erdoor gegokt heeft, maar ze beschikt nog wel over een adellijke titel - ze is de zuster van een hertog. George Warleggan bekijkt dit zoals hij alles bekijkt, namelijk als een gunstige transactie.
Stephen Cravenson valt intussen voor de charmes van Clowance Poldark, maar haar ouders zoeken liever een betere partij voor haar uit. Samen met dokter Dwight Enys (Andrew Readman) en zijn vrouw Caroline (Fiona Victory) bezoekt ze een mondain bal in Londen, waar men tracht haar te koppelen aan de adellijke en charmante Lord Edward Fitzmaurice (Nicholas Rowe). Clowance heeft echter ook gevoelens voor Stephen, en alsof dat nog niet genoeg is, koestert ook mijnwerker Ben Carter (Hans Matheson) amoureuze gevoelens voor haar, alhoewel hij duidelijk een klasse lager speelt.

En dan is plots de film voorbij. Wie het vervolg wil weten, zal de boeken moeten kopen.

Er wordt in deze film nochtans behoorlijk geacteerd, alhoewel The Stranger From The Sea er tegen een moordtempo wordt doorgejaagd. Andere personages uit het Poldarkverse, zoals Geoffrey Charles, Drake en Morwenna, komen pas in de volgende boeken weer aan bod, en de hele proloog waarbij Poldark zich aan het Portugese front bevindt, is er met één welgemikte houw uitgesneden. Ik hoop nog altijd in stilte dat de BBC nog eens de guts vindt om met de originele cast het verhaal tot een goed einde te brengen. Deze film is niet meer dan een substituut, een aardigheidje voor de lezers van de boeken.

BEELD EN GELUID

Dutch Filmworks heeft deze uitgave behoorlijk verkloot door om te beginnen het beeld pan&scangewijs bij te snijden van 1.66:1 naar 1.33:1. Duidelijk wilden ze snel een graantje meepikken van het succes van de oudere reeks (die nieuwere antidateert deze release uit 2003). Dit betekent naar DVDInfo-maatstaven onmiddellijk een halvering van de score, die al niet fameus was om te beginnen. De hele look and feel van deze dvd is die van een oude videoband, met ongeveer alle soorten artefacts die je je maar kan bedenken, en kleuren die een keer te veel in de kookwas hebben gezeten. De Dolby Surround 2.0-band is dan nog redelijk deftig, en af en toe kunnen de getijden van de zee en het gekrijs van de meeuwen nog een beetje overtuigen. Al bij al een belabberde release.
EXTRA'S
Helemaal niets, tenzij u de inhoudelijk foutieve korte inhoud op de achterflap, geschreven door iemand die de film stelling niet gezien heeft, als een extra beschouwt.

CONCLUSIE

Met pijn in het hart kan ik deze release alleen maar aanraden voor wie echt doordrongen is van de wereld van Poldark en het Cornwall van het begin van de 19de eeuw. Wie niet bekend is met het Poldark-milieu zal aan deze film geen touw kunnen vastknopen, en voor de technische merites (welke?) moet u het al helemaal niet doen.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Richard Laxton
Met: John Bowe, Mel Martin, Michael Attwell, Ioan Gruffudd, Kelly Reilly, Gabrielle Lloyd, Sarah Carpenter, Hans Matheson, Amanda Ryan

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
3/10


Regio:
2

Genre:
Historisch drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664013182


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij