:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> UNHINGED
UNHINGED (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2020-12-26
FILM 
Bestaat de term coronafilm reeds? Neen, dan hebben we het niet over een film die over het virus gaat, wat of je dat nu wil of niet, die komt er later in alle geuren en vormen. Wel hebben we het over titels die in 2020 een zeer grote hit werden in de bioscopen omdat er simpelweg geen aanbod was. In de Benelux zijn de drie titels bij uitstek: The Honest Thief, The New Mutants en deze Unhinged van Derrick Borte, die de afgelopen tien jaar alleen maar opviel (en dan nog) met de satire The Joneses met Demi Moore en David Duchovny. Maar nu dus een popcornhit, met dank aan het virus. De actiethriller bracht wereldwijd 42 miljoen dollar op, terwijl het in andere tijden een titel zou zijn die gedoemd was om een straight-to-dvd release te worden.
Critici keken smalend neer op het feit hoe dit "vehikel" zo hoog kon scoren, want om het maar meteen te zeggen zoals het is: Unhinged werd door menig schrijver gekraakt. Deels terecht als je het hebt over de originaliteit hebt, want deze film jat zowat alles van Duel, Falling Down en vooral de Nederlandse horrorhit Bumperkleef uit 2019 van Lodewijk Crijns. Totaal onterecht dan weer als je het louter over de actie hebt, want Unhinged is van de eerste tot de laatste seconde een superspannende rit die de kijker geen adem laat. Russel Crowe ziet er wel moddervet en zelfs vrij vies uit, maar komt geloofwaardig over als een losgeslagen zielepoot die transformeert in een maniakale psychopaat. Stel je ook geen vragen over de logica van de film. De flikken van New Orleans lijken wel oerdom en alles lijkt net iets te eenvoudig voor Tom Cooper (Crowe) om in zijn opzet te slagen, maar anderzijds is er niemand die zich afvraagt of wat Ethan Hunt in Mission Impossible uitspookt nu kan of niet.
De rollercoaster begint met een scene waarin Tom Cooper achteloos zijn trouwring op de achterbank van zijn monsterachtige pick-up gooit. Gewapend met een jerrycan vol benzine en een hakbijl dringt hij het huis van zijn ex-vrouw binnen en vermoordt hun beiden. Niemand die weet waar deze gek uithangt, behalve dat hij en der gesignaleerd in de straten van New Orleans wordt. Een eerste hint dat er iets serieus mis is met de politie aldaar. Maar goed, gelukkig zit Cooper niet meteen achter de tralies en kan hij eerst nog wat Rachel Flynn (de Nieuw-Zeelandse Caren Pistorius die sommigen misschien wel zunnen kennen van Slow West en Mortal Engines) lastig vallen en die hier de rol speelt van een pas gescheiden alleenstaande moeder. Rachel moet net als iedere andere ochtend haar 15-jarige zoon Kyle (Gabriel Bateman, hij speelde Andy in de nieuwe Child’s Play-versie) naar school brengen. Net zoals op iedere dag is er een monsterachtige file en het toeval wil dat de jonge moeder zich net overslapen heeft. Er is volop stress. Enerzijds moet het ventje tijdig op school, anders dreigt er strafstudie en Rachel heeft ook een afspraak met haar belangrijkste cliënt. Alle redenen dus om alle verkeersregels aan de laars te lapen en vrolijk te gaan schelden en te toeteren op de weg. Helaas doet ze dat ook bij een grijze pick-up die maar niet wil doorrijden voor het groene licht. En ja, je kan nu al raden wie er achter het stuur zit. Tom haalt Rachel in en vraagt ​​haar om excuses aan te bieden. De zelfzekere Rachel biedt de man in ruil haar middelvinger aan en de komende 80 minuten krijg je als kijker het sluitend bewijs dat verkeersagressie niet altijd een goede oplossing is.
Je kan wel zagen dat het script geen seconde geloofwaardig is, wat het ook niet is, maar wie louter voor de actie gaat heeft met Unhinged één van de betere titels van het jaar vast. Russel Crowe die duidelijk in een fase zit om alles aan te nemen wat er in zijn schoot wordt geworpen maar door zijn overgewicht geen bejaarde actieheld kan vertolken zoals bijv. Liam Neeson dat tot in het oneindige wel doet, schittert als zuchtende psychopaat die geen greintje medelijden heeft met de wereld om zich heen. Iedereen die in de weg van Tom Cooper loopt heeft een golden ticket naar het hiernamaals, al was het maar dat hij voor één keer in zijn leven niet de grijze muis is. Voor de alsmaar durende (maar nooit vervelende) achtervolgingscène is Duel zonder enige twijfel het grote voorbeeld en op het einde hanteert Borte simpelweg alle ingrediënten uit de klassieke slashers. Unhinged is dan ook zoals eerder gezegd geen seconde origineel, maar deze film is zo spannend en door Crowe op een hoger niveau getild, dat je je daar voor één keer niet aan stoort.

BEELD EN GELUID
Wat opvalt aan deze release is de Engels DTS HD MA 5.1-geluidsband die even energiek is als de film zelf. De ene wagen na de andere wordt in de vernieling gereden, er is volop zenuwachtig getoeter, gaspedalen die worden ingeduwd en zoals je kan verwacht transformeert jouw homecinema zich in een Fast & Furious-modus. De beeldkwaliteit zelf is zeer verzorgd met voldoende details, ook al zit je niet meteen in de hogere subklasse. Fans van de film hebben dan ook alle reden om deze titel op Blu-ray aan te schaffen.
EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze release.

CONCLUSIE
Unhinged is één van de weinige titels die het wekenlang volhield in de bioscoop dit jaar en die onverwachts een financieel grote hit wordt. Dat valt te verklaren door het feit dat het covidvirus de deur dicht bleef houden voor heel wat andere releases, maar Unhinged is zonder meer ook een actiethriller vol adrenaline die weliswaar gejat is uit Duel, Falling Down en Bumperkleef, maar dankzij een sadistische Russell Crowe goed stand weet te houden en één van de betere titels van hersenloze adrenalinestoten van dit jaar is. coverStudio: The Searchers

Regie: Derrick Borte
Met: Russell Crowe, Jimmi Simpson, Gabriel Bateman, Caren Pistorius, Austin P. McKenzie, Michael Papajohn

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877499


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij