:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VALDEZ IS COMING
VALDEZ IS COMING
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-04-09
FILM
Valdez Is Coming is zo’n western waar tegenwoordig geen haan nog naar kraait (behalve wij dan) en waarvan je na afloop maar al te goed begrijpt waarom hij onder de mat der vergetelheid is geveegd. Een film die in verschillende aspecten slecht is. Simpelweg saai omdat er bijna niets te zien of te beleven valt en met personages waar je stuk voor stuk geen moer om geeft. Dat kan ook moeilijk met Mexicanen die gespeeld worden door blanken waar de schmink werkelijk vanaf druipt. Ook de verschrikkelijk slecht acterende Burt Lancaster kreunt onder de mascara. Niet alleen is hij moddervet of dreigt hij iedere seconde in slaap te vallen, maar hij ziet er ook uit als een uitgebluste, compleet oninteressante, voddenvent zonder enig charisma dan een heroïsche revolverheld en dan pakt de mayonaise natuurlijk niet zoals ze dat hoort te doen!

De plannen om de roman van Elmore Leonard (de man die o.a. Rum Punch schreef wat door Tarantino herwerkt werd tot Jackie Brown) te verfilmen waren in het begin nochtans groots. MGM-producer Ira Steiner die dacht ermee goud in handen te hebben, ging er mee bij Burt Lancaster leuren die onmiddellijk liet weten dat hij co-producer wilde worden, en met een hoofdrol die naar Marlon Brando zou gaan. David Rayfiel kreeg de opdracht om de film in scriptvorm om te gieten en voor de regisseur had men niemand minder dan Sidney Pollack in gedachten. Maar dat viel allemaal in het water toen Lancaster zijn zinnen had gezet op de rampenfilm Airport. De acteur werd daardoor plots weer populair en nadien was van Brando geen sprake meer, want Lancaster wilde zelf de titelrol spelen. Roland Kibbee kreeg de opdracht om het script te herschrijven en in plaats van Pollack werd ene Edwin Sherin achter de camera’s gezet die uiteindelijk maar twee films zou maken (eens je Valdez Is Coming ziet, begrijp je de beslissing compleet) maar jaren later werd hij wel de grote man achter de succesvolle Law & Order-reeks.

Valdez Is Coming wordt vaak door pientere verkoopjongens aangeprezen als een spaghettiwestern, maar dat is hij niet. Op en top Amerikaans, maar wel opgenomen in Zuid-Spanje en dan nog op plaatsen waar Sergio Leone ook een paar van zijn Europese spaghettiwesterns heeft gedraaid.

Het verhaal zelf stelt maar bitter weinig voor, en om de pijn nog wat erger te maken wordt het allemaal zielloos gespeeld met voorop een potsierlijke Lancaster die (met alle respect voor de fans) in feite nooit een groot acteur is geweest. Lancaster vertolkt de rol van de bijna pensioengerechtigde (zo ziet hij er toch uit) Bob Valdez die als een soort van stadswachter probeert om de wet in zijn dorpje te laten respecteren. Alles in de film draait om gerechtigheid en in bijzonder de som van 100 dollar. Geld waarop, volgens Valdez althans, een Indiase vrouw recht op heeft nadat haar man onschuldig wordt neergeknald door de rijke rancheigenaar Frank Tanner (Jon Cypher). Tanner is echter niet van plan om in zijn buidel te tasten en verklaart de stadswachter vogelvrij. En kijk zonder in feite spoilers weg te geven, maar gewoon de premisse aan te halen, hebben we in feite heel de film netjes opgesomd. Wie er een queeste van maakt om in zijn leven alle bestaande westerns te zien kan Valdez Is Coming in de dvd-lader gooien, maar wie andere levensplannen in gedachten heeft...

BEELD EN GELUID
Dit is een dvd uit de oude doos en dat merk je maar al te goed. De mantel der liefde laten we achterwege, want de beeldkwaliteit is zo ondermaats dat dit een nefast effect heeft op het kijkplezier. De miserie merk je meteen al bij de begingeneriek. Westerns worden gekenmerkt door hun prachtige landschappen, maar op deze transfer is dat niet meer dan een grijze massa. Het is niet alleen kommer en kwel geblazen als de camera zich richt op de uitgestrekte landschappen, ook het detailzicht (als je dat woord al kan gebruiken) gaat volledig verloren in de personages. Om het allemaal wat erger te maken, worden de kleuren in de donkere opnames niet alleen wazig, maar is het bovendien nog lelijk ook. Een paar scenes spelen zich af in de mist, en je kan je wellicht inbeelden hoe dat eruit ziet op je tv-scherm met deze transfer. Als te verwachten valt ook het geluid serieus tegen. Weliswaar te beluisteren in diverse talen, maar alles zit op één laag, zijn de dialogen zonder ondertiteling niet te begrijpen en moet je je de geluidsknop op het maximum zetten wil je hier iets aan hebben.

EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze disk.

CONCLUSIE
Valdez Is Coming is een zeer matige western waarin je het moet doen met een slecht acterende Burt Lancaster (en met kilo’s idiote schmink om hem op een Mexicaan te doen gelijken) en een oersaai verhaal.cover
Studio: MGM

Regie: Edwin Sherin
Met: Burt Lancaster, Susan Clark, Jon Cypher, Barton Heyman, Frank Silvera, Richard Jordan

Film:
4,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1970

Leeftijd:
16

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717438137414


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 2.0 Mono
Duits Dolby Digital 2.0 Mono
Frans Dolby Digital 2.0 Mono
Italiaans Dolby Digital 2.0 Mono
Spaans Dolby Digital 2.0 Mono

Ondertitels:
Nederlands, Italiaans, Spaans, Zweeds, Fins, Deens
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij