:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLEEPWALKERS
SLEEPWALKERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-05-27
FILM 
"It's better to be good than evil, but one achieves goodness at a terrific cost." (Stephen King)

Mocht er een lijst bestaan (en die zal ongetwijfeld wel ergens rond dwarrelen op het net) van de auteur van wie de meeste boeken zijn verfilmd, dan zal Stephen King zeker tot de top behoren. Nu nog altijd zijn de schrijfsels van deze horrorverteller perfect voer voor films of series. Zelfs de grootste fan zal weliswaar toch tandenknarsend moeten toegeven dat de kwaliteit niet altijd even goed was. Of er was geen budget, of het kwam in de handen van een prutser terecht. Soms waren het ook titels die louter dienden om de schappen van de videotheek mee te vullen of om uw nonkel of tante mee te paaien, want horrorfilms waar de naam Stephen King opstond waren altijd wel iets beschaafder dan de rest van het horroraanbod. Een titel die daar ook perfect in paste was Sleepwalkers uit 1992. Ooit zal ik die wel eens gezien hebben, maar de herinnering laat me toch in de steek. De reden waarom ik hem jaren na datum nog eens wil pluggen heeft alles te maken met Mädchen Amick. Meer Duitser dan dit kan een naam niet, maar de actrice is geboren en getogen in Nevada en is bij heel wat mensen (ook hier) wereldberoemd voor haar rol als Shelly Johnson in Twin Peaks.

Mädchen Amick speelt hier wat de onnozele trien Tanya Robertson die in een bioscoop popcorn verkoopt. Een uiterst bizar filmtheater, want op Charles Brady (Brian Krause) na lijkt niemand er te komen. Tanya is amper zichzelf als de jonge kerel haar uitnodigt voor een avondje uit. Wat het meisje niet weet is dat Charles een slaapwandelaar is die met zijn moeder Mary (Alice Krige) een incestueuze relatie heeft. Let wel, de slaapwandelaars in dit verhaal zijn niet mensen die als ze de slaap niet kunnen vatten een wandelingetje op de dakgoot gaan maken,  wel zijn het bloeddorstige vampierachtige wezens die de energie uit hun slachtoffers zuigen.

De zoveelste variatie op het vampiergegeven dus, maar Sleepwalkers is er wel één die werkt. De special effects hebben wel een hoog Buffy, The Vampire Slayer-gehalte (eerder knullig dus) maar de horrorprent heeft niet alleen spannende momenten, maar is ook de hele runtime ontzettend grappig. Je merkt ook dat Mick Garris die naam maakte in de horror-tvwereld en ook Psycho IV en Critters 2 deed, ontzettend veel zin had om hier iets gaafs van te maken. Je ziet wel dat deze Columbia-titel het moest zien te redden met een naar Hollywood-normen bescheiden budget, maar de regisseur haalt er alles uit wat er uit te halen valt. Met zeer grappige personages zoals agent Simpson (hilarisch vertolkt door Dan Martin) of door het beste uit zijn acteurs te halen, zo is Alice Krige, die nooit de kans kreeg die ze verdiende, in deze Sleepwalkers ronduit fantastisch.

In feite wilde Mick Garris Julia Roberts voor de rol van Mary Brady, maar die wees gelukkig de rol af omdat ze het personage eerder weerzinwekkend vond. Alice Krige werd bij de Trekkies vooral bekend voor haar rol als de Borg Queen in Star Trek: First Contact, en ook Ron Perlman die in deze horrortitel een kleine rol als agent heeft zou later een schurk vertolken in Star Trek: Nemesis.

Niet dat we het ooit zelf geprobeerd hebben, maar we denken dat katten één van de meest moeilijke dieren zijn om te regisseren al was het maar omdat die beesten nooit luisteren, maar in Sleepwalkers wordt dat perfect gedaan en geloof ons, in deze film zie je veel poezen. Een zeer grappig weetje is dat in het verhaal de sleepwalkers niet tegen katten kunnen, maar op de filmset waren regisseur Mick Garris en Mädchen Amick wel allergisch voor katten. Mädchen besloot echter wijselijk omdat voor zichzelf te houden tijdens de auditie, en het was pas jaren later dat de actrice dit op tafel gooide.

Het was zonder twijfel een leuk boeltje op de set, want heel wat beroemd schoon volk kwam langs op de set. Zoals wel vaker had Stephen King zijn cameo, maar wie goed oplet kan eveneens Mark Hamill, John Landis, Clive Barker, Joe Dante en Tobe Hooper in beeld zien. Ook is het leuk dat Lyman Ward en Cindy Pickett opnieuw als een getrouwd koppel de ouders van Tanya spelen, dat deden ze ook al in 1986 in Ferris Bueller's Day Off en de liefde was zo groot dat ze maar gingen trouwen. Sleepwalkers vond vooral een weg bij het horrorpubliek en hoewel het geen grootse film is, blijft dit pure fun en zelfs een die dertig jaar later nog mooi overeind blijft staan.

BEELD EN GELUID
De disk die voor onze neus ligt is van Duitse makelij en kan je gemakkelijk voor 6 euro via de welbekende kanalen scoren. Het gaat om een editie van Sony en hoewel er een Engelse geluidsband aanwezig is, moet je het stellen met alleen maar Duitse ondertitels. Maar de film is gemakkelijk te begrijpen en de DTS-HD MA 2.0-geluidsband heeft een perfect evenwicht tussen geluidseffecten en dialogen. Let trouwens op de prachtige score van Enya. Beeldtechnisch is dit een uiterst prima transfer zonder ook maar wat filmgrain en een prachtige detailuitvoering. Een aanrader deze.

EXTRA'S
Het enige wat je hier kan vinden is een trailer.

CONCLUSIE
Sleepwalkers is een heerlijk onderhoudend en grappig horrorfilmpje dat ondanks de wat cheesy special effects nog sterk overeind blijft staan.coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Mick Garris
Met: Alice Krige, Brian Krause, Mädchen Amick, Lyman Ward, Cindy Pickett, Ron Perlman

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Duitsland

Jaar:
1992

Leeftijd:
16

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4030521757499


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• trailer


Andere recente releases van deze maatschappij