:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREEHELD
FREEHELD (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-06-28
FILM
"I'm a straight, white, ex-Protestant, atheist cop. You okay with that, *sweetheart*?"
(Michael Shannon als Dane Wells)

Je hebt zo van die verhalen waar je niet van verschiet (de wereld is nu eenmaal niet het beloofde paradijs), maar die je toch verbouwereerd achterlaten omdat het allemaal zo onfair klinkt. Deze gebeurtenis is er zo ééntje. Laurel Hester (Julianna Moore) krijgt te horen dat ze aan longkanker lijdt en dat haar kansen op overleven minder dan 10 procent zijn. Deze vogel voor de kat was heel haar leven in Ocean County, een gehucht in New Jersey, de heldin omdat ze er als politieagente voor zorgde dat de inwoners van het stadje door haar werk een veilig gevoel kregen. Een vrouw waar je dus kan op rekenen, alleen moest ze heel haar leven haar seksuele geaardheid geheim houden. Een vrouw wordt als wetsdienaar immers niet al te gauw aanvaard, en dat is nog minder het geval als het om een lesbische vrouw gaat. Als ze te weten komt dat ze gaat sterven wordt haar op koude wijze medegedeeld dat haar levenspartner Stacie Andree (Ellen Page, tegenwoordig Elliot) geen aanspraak kan maken op een pensioenuitkering waardoor die zo goed als zeker haar huis waar ze heel haar leven voor betaald heeft, zal moeten verkopen.

Een bitter gevecht op drie fronten dus. De strijd tegen de sluipende karakter, het recht om met je geliefde op straat te mogen lopen zonder bespuwd te worden, en als extra toemaatje ook nog het recht op een pensioenuitkering. Freeheld is dan ook onvermijdelijk een film geworden waarbij je het best een pakje Kleenex op de salontafel klaar legt. Het blijkt een val te zijn die maar weinig cineasten weten te vermijden want op de schitterende acteerprestaties na gaat het hier behoorlijk fout. Regisseur Peter Sollett die vooral aan de bak komt als regisseur van afleveringen van hier volslagen onbekende televisieseries zweeft met deze film tussen arthouse en de doorsnee weekendfilm, en laat de kijker veel te veel zitten met clichés die je van mijlenver ziet afkomen en waardoor Freeheld net geen gedrocht wordt.

Aan de acteerprestaties ligt het in ieder geval niet. Julianne Moore die na The Kids Are All Right en The Hours voor de derde keer een lesbienne vertolkt is fenomenaal goed en bewijst hiermee nog maar eens dat ze één van de sterkste actrices van de afgelopen twintig jaar is. Ook Ellen Page schittert in deze film. Toen Elliot nog Ellen was raakte ze vanaf het begin gefascineerd door dit verhaal toen de producers Michael Shamberg en Stacey Sher haar de documentaire van Cynthia Waden toonden die voor het eerst het schrijnende verhaal van Stacie Andree en Dane Wells in de media bracht. De film werd overigens een belangrijk keerpunt voor Ellen Page die tijdens de opnames uit de kast kwam als lesbienne. Zes jaar later kondigde de voormalige actrice aan dat ze voortaan als transgender Elliot Page door het leven wilde gaan.

Mompelbeer Michael Shannon levert opnieuw weer kwaliteitswerk af als Dane Wells, de politiepartner van Hester die zich eerst in zijn gat gebeten voelt omdat hij zijn vertrouwen heeft gegeven aan een lesbienne maar in het midden van de film haar steunpilaar wordt. Zoals gezegd, aan clichés geen gebrek hier. Jammer genoeg wordt Freeheld evengoed verziekt door de ronduit irritante Steve Carell als Steven Goldstein, een Joodse homo die met zijn groepering Chair of Garden State Equality volop zijn steun aan Hester betuigt. Compleet over the top, degoutant en geen tikkeltje geloofwaardig, eigenlijk zoals Steve Carell altijd is. Freeheld is dus al bij al een matige film, maar die dankzij de prima vertolkingen ver boven de afgemeten lat gaat. Het enige wat je daaruit kan concluderen is dat de cast een betere regisseur verdiende…

BEELD EN GELUID
Bij ons weten kan je deze film op Blu-ray alleen maar scoren in Amerika of (wat wij deden) in Duitsland. Het gaat om een vrij goedkope release van Universum en je kan deze disk bekijken in zowel het Duits (niet doen!) als in het Engels, en dat geldt ook voor de ondertiteling. De geluidsband is een DTS-HD MA 5.1 en het is nogal wiedes dat je in een film die gaat over een kankerpatiënte die strijdt voor haar rechten je niet al te veel effecten moet verwachten. Verzorgd, maar veel dialogen. Wel is er een zeer opmerkelijke score, want het gaat om een samenwerking tussen wonderkind Hans Zimmer en Smiths-gitarist Johnny Marr. De beeldkwaliteit is op en top verzorgd en blinkt vooral uit in zijn realistische weergave. De detailuitvoering is niet spectaculair, maar bevredigend.

EXTRA'S
Als extra krijg je een resem interviews met de hoofdrolspelers en de makers. De gemiddelde speelduur is zo’n drie minuten en het is bijzonder jammer, en nog meer frustrerend, dat men hier niet één geheel van gemaakt heeft en dus moet je voor ieder kort gesprek dat in feite niet zo veel voorstelt de disk gaan heropladen.

CONCLUSIE
Door zijn harde onderwerp is Freeheld zeker geen voor de hand liggende film en al zeker geen titel die je kiest voor als je een gezellige avond wil. De makers hebben de clichés niet kunnen vermijden, maar gelukkig wordt deze janboel gered door de ijzersterke vertolkingen waarvan je onmogelijk iets verkeerds kan zeggen.coverStudio: Universum Films

Regie: Peter Sollett
Met: Ellen Page, Julianne Moore, Michael Shannon, Steve Carell, Luke Grimes, Gabriel Luna

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Duitsland

Jaar:
2015

Leeftijd:
6

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
888751915398


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Duits, Engels CC
Extra's:
• Interviews With Cast & Crew
 

Andere recente releases van deze maatschappij