:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SONGWRITER
SONGWRITER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-07-16
FILM 
"Willie Nelson and Kris Kristofferson declare war... On the music industry!" (Tagline van de filmaffiche van Songwriter)

Country, of althans de traditionele vorm ervan, is een muziekgenre dat bij ons nooit echt is doorgebroken. Wellicht net iets te Amerikaans voor onze smaakpapillen, maar iedereen kent zonder de twijfel wel de gezichten van Willie Nelson en Kris Kristofferson. Deze twee iconen samen in één film zorgde in de States dan ook voor het nodige kassagerinkel. Songwriter is daar dan ook een echte culthit. Of wij deze film ook maar eens moeten checken? Zeer zeker, meer zelfs dit muzikaal drama is een verborgen parel van de bovenste plank!

Hoewel Willie Nelson de rol speelt van Doc Jenkins is de film een heel klein beetje autobiografisch getint. De countryster was in de jaren zeventig zwaar ontgoocheld geraakt in de muziekindustrie van Nashville, de countrystad bij uitstek. Steeds had Nelson het gevoel, en niet ten onrechte, dat men probeerde om er hem op te leggen en daarom verliet hij de hoofdstad van de countrymuziek en keerde hij terug naar naar zijn geboortestreek in Texas. Het verhaal van Songwriter ontstond in een hotelkamer in Austin waar hij samen met zijn oude vriend Edwin "Bud" Shrake het had over de moeilijke tijden die ze doormaakten en hoe ze zichzelf opnieuw probeerden uit te vinden. Dit gesprek werd de basis van een scenario dat neergepend werd door Shrake die naast journalistiek werk (vooral in de sport), ook al de scripts schreef voor de thriller Nightwing, de Steve McQueen-western Tom Horn en het compleet geflipte Kid Blue met Dennis Hopper uit 1973.

Het filmgegeven was voor Willie Nelson allesbehalve nieuw, want hij schitterde in 1979 al naast Robert Redford in The Electric Horseman, hij had een jaar later zijn eigen film in Honeysuckle Rose en naast Barbarosa speelde hij ook nog een rolletje in Michael Manns meesterwerk Thief. Voor zijn buddy viel de keuze al gauw op Kris Kristofferson, een man die bij ons meer bekend is om zijn acteerwerk dan om zijn muziek. Denk maar aan Pat Garrett And Billy the Kid, Bring Me The Head Of Alfredo Garcia, Alice Doesn't Live Here Anymore, A Star Is Born, Convoy of de film die heel Hollywood veranderde: Heaven's Gate.

De film is een zeer geslaagde mix van drama en komedie en vertelt het verhaal van countryzanger Doc Jenkins (Willie Nelson) die van nature uit een goede jongen is en zich tevreden stelt met een podium en een fles whiskey, maar keer op keer laat hij zich in de luren leggen door de linke mannen van de muziekindustrie waardoor hij geen stuiver ziet van de liedjes die hij componeert. Doc heeft genoeg van het leven on the road en wil zich toeleggen op een carrière van manager en producer en daar heeft hij zijn oude makker  Blackie Buck (Kris Kristofferson) voor uitgekozen. Het liefst van al wil Doc een rustig leventje met zijn vrouw (Melinda Dillon) en kinderen, maar plots komt er een nieuw talent op de proppen: Gilda (Lesley Ann Warren).

Naast een flinke pak portie countrymuziek (de muziek van Kris Kristofferson werd trouwens genomineerd voor een Oscar) is dit een film die opvalt door zijn uitstekende acteerprestaties. Natuurlijk lijkt het wel of je gewoon naar Willie Nelson kijkt, de man zag er in de eighties ook al 90 uit. Een film die het heeft over de auteursrechten van een countryhit, het waren dan ook tijden dat hitparades en platenverkoop nog iets betekenden. In realiteit verkocht Nelson zelf zijn eigen song Night Life voor 150 dollar, terwijl er van het nummer meer dan 30 miljoen (!) singles verkocht werden. Ook Kris Kristofferson is op en top, en stelt nooit teleur net als Lesley Ann Warren. Ook zij kreeg een Golden Globe-nominatie voor haar rol. Ze moest wel de duimen leggen voor Peggy Ashcroft die eveneens schitterde in David Leans A Passage To India.

Voor Alan Rudolph was het de tweede samenwerking met Lesley Ann Warren in dat jaar, want eerder maakte hij met haar Choose Me (wanneer komt deze film eens op dvd of Blu-ray uit?) en een jaar later zou hij opnieuw samenwerken met Kris Kristofferson in Trouble In Mind. De regie van Rudolph is wel klassiek, maar meer dan doeltreffend. Je hoort het, Songwriter is een aanrader zelfs indien je een broertje dood hebt aan country.

BEELD EN GELUID
Songwriter is op Blu-ray uitgebracht door het Amerikaanse Mill Creek en is vaak te vinden aan een prijs die lager is dan de portkosten. Let wel op, want dit is een regiogebonden Blu-ray en bevat ook geen Engelse ondertitels, hoewel op wat gemompel na deze film zeer gemakkelijk te begrijpen is want de dialogen staan in perfecte mix met de countrymuziek. Op een paar korrelige momenten na is dit een zeer mooie transfer en voor de verzamelaars is het ook leuk dat deze titel is uitgegeven als een VHS-retropack. Een Blu-ray die verpakt is als een VHS-tape. Heerlijk toch?

EXTRA'S
Deze Blu-ray bevat geen enkele extra, zelfs geen trailer.

CONCLUSIE
Songwriter is een heerlijke muziekfilm die bij ons nauwelijks bekend is, maar in de States met alle reden een klassieker in het genre is. Topprestaties van Willie Nelson, Kris Kristofferson en Lesley Ann Warren.coverStudio: Mill Creek Entertainment

Regie: Alan Rudolph
Met: Willie Nelson, Kris Kristofferson, Melinda Dillon, Rip Torn, Lesley Ann Warren, Jeff MacKay

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
A

Genre:
Muziek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1984

Leeftijd:
R

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
683904633521


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij