:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OF MICE AND MEN
OF MICE AND MEN
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2003-06-03
FILM
George en Lennie zijn twee rondtrekkende vrienden in het Californië van de jaren '30. De pientere George speelt de rol van grote broer voor de ietwat achterlijke reus Lennie. Deze laatste, supersterk maar zachtaardig en lief heeft ze niet allemaal op een rijtje waardoor hij het voor beide vrienden moeilijk maakt vast werk te vinden. Ze zwerven door het idyllisch in beeld gebrachte landschap op zoek naar werk, totdat ze uiteindelijk belanden op de Tyler-ranch waar ze een vaste job bekomen die een beetje stabiliteit in hun leven lijkt te brengen. Hun ultieme droom komt hierdoor alsmaar dichterbij: een stukje land kopen voor zichzelf, een plaatsje die ze hun 'thuis' kunnen noemen. Hun geluk is echter opnieuw geen lang leven beschoren als de vrouw van de voorman een oogje krijgt op Lennie. Aangetrokken door z'n immense kracht en kwetsbare onschuld maakt ze avances op de verwarde reus. Al snel komen de gunstige toekomstperspectieven van het duo opnieuw in gevaar en leidt het geheel uiteindelijk tot enkele dramatische gebeurtenissen.

In 1937 schreef John Steinbeck het dramatische Of Mice And Men. Dit werk werd al snel verheven tot een klassieker in de Amerikaanse literatuur en gold vanaf dan als verplicht leesvoer voor elke Amerikaanse scholier. Het klassieke, depressieve verhaal over ultieme vrienschap, opoffering en de eeuwige zoektocht naar het ultieme geluk, kreeg in 1939 reeds een eerste verfilming met Burgess Meredith en Lon Chaney Junior in de hoofdrollen.

Op 16-jarige leeftijd zag Gary Sinise (Apollo 13) een theatervoorstelling van het boek en was zodanig onder de indruk dat hij in 1980 zelf een interpretatie op de planken bracht in z'n eigen opgerichte Chicago's Steppenwolf Theater Company. Achteraf vertolkte Sinise zelf ook de rol van Tom Joad in de Broadway-bewerking van Steinbeck's boek The Grapes Of Wrath. Daar ontmoette hij Elaine Steinbeck, de weduwe van de auteur. Hij vertelde haar hoezeer hij wel in de ban was van de werken van haar overleden man en dat het z'n droom was om ooit eens een verfilming te maken van Of Mice And Men, zijn absolute favoriet. Steinbeck's weduwe was blijkbaar onder de indruk want ze schonk hem zomaar de rechten van het boek, waarna Sinise met de toenmalig legendarische screenwriter Horton Foote onmiddellijk aan het werk ging. Het resultaat was verbluffend: Sinise slaagde erin Steinbeck's klassieker waarheidsgetrouw op het scherm te brengen alsook om het een benodigde cinematografische dimensie mee te geven. Het boek besloeg slechts een tijdspanne van 3 dagen en speelde zich volledig af op slechts een aantal locaties. Sinise maakte het geheel aantrekkelijker door het verhaal over langere tijd te spreiden en door prachtige beelden van het Californische landschap op te nemen in z'n verfilming. Een andere substantiële wijziging betreft het aandeel van Curley's vrouw in de film, vertolkt door de knappe Sherilyn Fenn. Door haar karakter uit te diepen krijgt het verhaal nog een extra-tragische wending en is het voor de kijker makkelijker te begrijpen welke tragische gebeurtenissen George en Lennie te beurt vallen. Blijkbaar kwam de achtergrond van dit personage gedeeltelijk tot stand uit research en brieven van de auteur die hij schreef in respons op vragen betreffende z'n boek. Naast regisseren en gedeeltelijk produceren neemt Gary Sinise dus zelf ook één van de twee hoofdrollen voor z'n rekening als George. Samen met John Malkovich, in de rol van de kinderlijke reus Lennie, worden puike, geloofwaardige prestaties neergezet die je lang zullen bijblijven. De interactie tussen beiden is ongelofelijk, ze profiteren dan ook van hun jarenlange ervaring en samenwerking op de planken. Ook de resterende cast verdient een pluim met op kop Casey Siemaszko, die een perfecte interpretatie geeft aan Curley, hij lijkt zo uit het boek weggelopen.

Dit is een prachtig drama dat je best niet bekijkt als je in een vrolijke bui bent. De deprimerende tragedie van Of Mice And Men zou je weleens in een andere gemoedsstemming kunnen brengen. Haal de zakdoeken maar al boven en bekijk deze prent met de personen die je het meeste dierbaar zijn, want Of Mice And Men is een prachtig en ontroerend drama over diepgaande vriendschap, geluk en liefde.

BEELD EN GELUID
Het mooie anamorfische beeld doet deze visueel aantrekkelijke film alle eer aan. Warme zachte kleuren met veel diepte alsook gedetailleerde zwart- en grijstinten geven het beeld een extra dimensie. Hier en daar is er wel sprake van lichte edge-enhancement en grain maar dit stoort nauwelijks. Over het geluid valt weinig te zeggen. Dit is een dialooggedreven film en de verdeling over de voorste 3 speakers is voortreffelijk. Alles is perfect verstaanbaar en daar is het deze surround-track vooral om te doen. Wat ons wel opviel is dat de achterste speakers opvallend veel gebruikt worden om achtergrondgeluiden weer te geven, iets wat we enkel maar kunnen toejuichen.

EXTRA'S
Alhoewel de regio 1-tegenhanger een aantrekkelijk arsenaal aan extra's bezit moeten wij het stellen met een bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Een tijdloze klassieker die niemand onberoerd zal laten. Jammer dat de Best Buy-reeks van Fox zo weinig extra's bezit, want de technische kant van de zaak is behoorlijk verzorgd. Een aanrader!


cover
Studio: Fox

Regie: Gary Sinise
Met: John Malkovich, Gary Sinise, Sherilyn Fenn, Casey Siemaszko, Joe Morton, Ray Walston

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
AL

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012894


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaan
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij