:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUMMER LOVERS
SUMMER LOVERS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-08-05
FILM 
"I used to dream I was a mermaid." (Een quote van Daryl Hannah als Cathy Featherstone in Summer Lovers die zonder dat ze dat toen wist twee jaar later een zeemeermin zou vertolken in Splash)

Bij het duiken in het verleden bots je meer dan eens op een film waarvan je denkt wie in godsnaam bereid was om geld te pompen in een idee waarvan je op voorhand zo goed als zeker wist dat het finaal zal mislukken. Summer Lovers uit 1982 is daar één van de vele voorbeelden van. Niet bedacht door één of ander nitwit met vreemde hersenkronkels die op zoek was naar zijn 15 minutes of fame, maar wel een creatie die tot leven kwam in het brein van Randal Kleiser. Een man die als regisseur titels op zak had als Honey, I Blew Up the Kids, Flight Of The Navigator, het compleet genegeerde Grandview, U.S.A. maar ook de megahit Grease. Dat er aan Kleiser altijd een pervers kantje zat kun je perfect zien in The Blue Lagoon op de manier hoe hij de toen vijftienjarige Brooke Shields zonder enige schaamte exploiteerde. In Summer Lovers gaat het dezelfde kant op, Hoofdrolspeelster Daryl Hannah die je hier meer dan eens in een frontal nudity-scène ziet was toen wel 22, maar Kleiser deed er alles aan om haar te portretteren als het tienermeisje Cathy die met haar vriendje Michael (Peter Gallagher) een reis naar Griekenland maakt. Het duurt niet gauw vooraleer Michael de veel oudere archeologe Lina (Valérie Quennessen) opmerkt en niet lang na de opening credits wordt er al flink gerampetampt. Vriendje kwijt, dus terug naar Amerika zou je denken. Maar niets daarvan; de archeologe stelt voor om samen met Cathy het jongenslijf van Michael te delen, en dat met de hoogfilosofische woorden "People are like gas. Gas expands to fit the space and so do people. When there is not enough space, there is pressure." Qua geschifte one-liners deed Kleiser, die zelf het script schreef, meer dan zijn best. Geef toe een zin als "Making love to you is like riding a horse" moet je toch maar kunnen verzinnen.

Kleiser kreeg dit gekke idee toen hij zelf op vakantie was op een Griekse eiland en zag hoe jonge mensen naar daar afreisden om er ongeremd in hun blootje rond te lopen (een groot deel van de film speelt zich af op een naaktstrand) en hoe ze zonder veel pardon van het ene bed naar het andere verhuisden. Een lumineus idee was het geenszins want na afloop bleek Summer Lovers een verlieslatend project.

De film kreeg nadien een vrij morbide sfeer. Kort na de opnames overleed Valérie Quennessen op 31-jarige leeftijd, en dan was er ook nog Hans Van Tongeren. De Nederlandse acteur die met Paul Verhoevens Spetters vrij beroemd raakte, was tijdens de opnames van Summer Lovers op vakantie in Griekenland. Daryl Hannah zag hem in een straatje lopen, herkende hem meteen en ze drong er bij hem op aan om Kleiser te ontmoeten. Hans deed logischerwijze wat Daryl Hannah aan hem vroeg en zo belandde hij met een klein rolletje in de cast. Ook dat werd zijn laatste rol, want kort nadien pleegde hij na zwaar psychologische problemen zelfmoord omdat hij geen afstand kon nemen van de rollen die hij vertolkte.

Het probleem van deze film ligt niet zo zeer in de dwaze premisse van de film. Per slot van rekening waren heel wat '80's-titels te zot voor woorden, maar alles is zo saai in deze film. Het lijkt wel of Kleiser genoegen neemt met het maken van kiekjes waardoor je het gevoel krijgt alsof je gewoon naar een set ansichtkaarten aan het kijken bent. Gelukkig gaat de camera ook regelmatig naar de blote kont van Hannah en dat is zowat het enige wat deze film "interessant" maakt. Respect voor de doden, maar het acteerspel van Valérie Quennessen overstijgt nooit het niveau van een slechte soapreeks en Peter Gallagher (in feite wilde men Dennis Quaid) loopt zich, ondanks het vrouwelijk schoon, oeverloos te vervelen. Een beetje zoals wij deden dus...

BEELD EN GELUID
Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat een flutfilm als deze op zo’n prachtige transfer terecht komt. De kleuren (ook al is er door het Griekse element een groot gebruik aan wit) zijn fenomenaal en de detailuitvoering zo goed als perfect. Het enige nadeel is wel dat dit een Kino Lorber-release is en dus regio-gebonden. De geluidsband is een DTS-HD MA 2.0 die vooral spettert door de vele '80's-muziek en dat gaat van Depeche Mode tot The Pointer Sisters.

EXTRA'S
Qua extra’s is dit maar een mager beestje. Er is een trailer en ook een audiocommentaar van Randal Kleiser. Voor de rest is er het tien minuten durende The Making Of Summer Lovers wat niet meer is dan een collage van interviews van toeristen die je poedelnaakt vertellen waarom Griekenland de place to be is. Deze extra is wel een overschotje van een VHS-tape en is beeldgewijs bijna niet te bekijken.

CONCLUSIE
Summer Lovers is wel een zeer bizarre film van een tienerkoppel dat via een oudere vrouw uitgebreid wordt tot een driehoeksverhouding. Vrij verwaarloosbaar, en op een paar leuke scènes alleen maar interessant voor fans van Daryl Hannah, want zoals hier zou je haar nooit meer zien.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Randal Kleiser
Met: Peter Gallagher, Daryl Hannah, Valerie Quennessen, Barbara Rush, Carole Cook, Hans van Tongeren

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Romantiek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1982

Leeftijd:
R

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329234362


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Trailer
• Audiocommentaar van Randal Kleiser
• The Making Of Summer Lovers


Andere recente releases van deze maatschappij