:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TUNNEL, THE
TUNNEL, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-07-06
FILM
Met al die Scandinavische crimi-reeksen zou een mens wel eens durven vergeten dat er daar ook nog films gemaakt worden. The Tunnel is daar één van. Een Noorse, en dan nog wel een rampenfilm met Hollywoodallures. Hoewel de film hier nauwelijks bekend is, werd er niet op een euro meer of minder gekeken. Op corona hoef je het alvast niet te steken, want de film verscheen in 2019, maar bleef zo goed als onopgemerkt en nu is er een dvd-release op September Films.




Het is een verhaal dat we ons nauwelijks kunnen voorstellen, en na het zien van deze film zal je ongetwijfeld wel twee keer nadenken vooraleer je met een auto een Noorse tunnel inrijdt, want de hulpverlening is één en al gepruts. Een tunnel die 9 kilometer lang is en waar een brand ontstaat en waarbij de hulpdiensten rustig reageren dat alles wel in orde zal komen en dat ze over 50 minuten op de plek des onheils zullen arriveren. Dat heb je nu eenmaal in een godverlaten gebied, en nog meer als het ongeval zich voordoet op kerstavond en omdat een ongeval nooit alleen komt is er ook nog een noodweer met spekgladde wegen en lawines in het spel.

Net zoals iedere rampenfilm heeft ook The Tunnel zijn held en dat is in dit geval ene Stein (Thorbjørn Harr). Met zijn lange baard zou je zweren dat hij uit de set van Vikings is gestapt, maar niks daarvan. Stein zorgt er met zijn sneeuwruimer ieder jaar voor dat tijdens de gure wintermaanden de wegen berijdbaar zijn. De man heeft net zijn vrouw verloren, maar heeft zijn oog al laten vallen op een ander, en dat zint de dochter (Ylva Fuglerud) niet. Als haar vader kerstavond wil doorbrengen met zijn nieuwe liefde, loopt dochterlief weg en neemt ze de bus richting Oslo. En jawel, je hebt het goed geraden: op dat traject ligt de tunnel waar alles zal gebeuren. Een vrachtwagen met een ontplofbare lading begint door een verdwaalde plastic zak zigzag te rijden, schuurt tegen de berm aan en een paar minuten later staat de hele tunnel in lichterlaaie. Twee keer raden wie de reddende engel is...




Wie diepgang verwacht begint maar beter niet aan deze film. We durven nu al stellen dat de film over de brand in de Brusselse Inno van Jan Verheyen er een beetje zal uitzien als The Tunnel. Het wordt nooit echt slecht, maar het wordt vooral nooit goed en dat omdat het allemaal veel te voorspelbaar is. Je hebt de wilde dochter die naar niemand wil luisteren maar door haar koppigheid wel een heleboel mensen weet te redden, en je hebt de betweters die denken dat ze als enige de waarheid in handen hebben maar een paar minuten later geconfronteerd worden met hun dood.

Spannend is de film nooit, wel bij moment vrij spectaculair gefilmd, behalve op het einde dan omdat je als kijker alleen maar rook ziet. The Tunnel kijkt wel gemakkelijk weg, maar het is een titel die je een paar dagen nadien ook vrij vlug zal vergeten. Het enige wat je wel weet is dat dit ooit wel eens tot een Amerikaanse remake zou kunnen leiden, niet dat dit hoeft...

BEELD EN GELUID
Eigenlijk kun je van een film als The Tunnel alleen maar genieten op een Blu-ray. De Benelux heeft echter geen vrede genomen met de technologie en dus moet je je tevreden stellen met een dvd. In het eerste uur loopt alles wel prima, want dit is een met zorg behandelde release, maar op het einde zie je als kijker alleen maar een wazige vlek wat de dichte rook moet voorstellen. We schrijven een 7 op 10, maar deze film zou op een Blu-ray moeten. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 met vele Noorse hulpkreten en af en toe wat spectaculaire randgeluiden.




EXTRA'S
Deze disk bevat geen enkele extra.

CONCLUSIE
The Tunnel wordt nooit echt goed, maar is best wel te pruimen, ook al is het allemaal veel te voorspelbaar om indruk na te laten.



cover




Studio: Septemberfilm

Regie: Pål Øie
Met: Thorbjørn Harr, Ylva Fuglerud, Mikkel Bratt Silset, Lisa Carlehed, Ingvild Holthe Bygdnes, Per Egil Aske

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8718836864735


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Noors Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij