:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIS DARK MATERIALS - SEIZOEN 2
HIS DARK MATERIALS - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-07-15
SERIE
Lyra Belacqua (Dafne Keen) is na de dood van Roger door een scheur tussen de werelden gestapt, en is beland in Cittàgazze, een verlaten spookstad waar geesten de levensenergie van volwassenen wegzuigen, en alleen kinderen relatief veilig zijn, totdat ze hun puberteit bereiken. Ze ontmoet er Will Parry (Amir Wilson), een jongen die afkomstig is uit het Oxford zoals wij het kennen, die op de vlucht is voor de politie omdat hij iemand zou hebben omgebracht. In Lyra's wereld is intussen een oorlog uitgebroken tussen de heksen van Serafina Pekkala (Ruta Gedmintas) en het Magisterium dat nu in handen van kardinaal MacPhail (Will Keen) is gekomen. De zaken zijn zodanig geëscaleerd, dat de kardinaal een tapijtbombardement over het land van de heksen heeft laten uitvoeren. Volgens de profetie zal Lyra degene zijn die de oorlog kan doen kantelen. Haar moeder Marisa Coulter (Ruth Wilson) is dan ook op zoek naar haar dochter, maar die is uit de huidige wereld verdwenen.
Lyra gaat in "ons" Oxford op zoek naar iemand die haar de betekenis van Stof kan uitleggen, hetgeen bij ons beter bekend is als donkere materie. Zo ontmoet ze doctor Mary Malone (Simone Kirby), een elementaire deeltjesfysica die onderzoek doet naar donkere materie, ondanks het feit dat geen hond haar "nutteloze" onderzoek op de duur nog wil financieren. Op de loop voor de politie die naarstig op zoek is naar Will, laat Lyra zich echter meevoeren door de sinistere Carlo Boreal (Ariyon Bakare), die het zichzelf in onze wereld undercover als Sir Charles Latrom wel heel comfortabel heeft gemaakt. Carlo heeft de alethiometer van Lyra gestolen, en wil deze alleen teruggeven als Will en Lyra voor hem in ruil het Listige Mes uit de wereld van Cittàgazze meebrengen. Naast het feit dat het mes door alle denkbare materie kan snijden, kan het ook het weefsel opensnijden tussen werelden, waardoor het vrij reizen tussen de parallelle universa toelaat. Het mes kiest echter zijn eigenaar, en uiteraard hangt daar ook een prijskaartje aan vast. Wellicht kan het mes in het komende conflict van doorslaggevend belang zijn, maar vooraleer we daar zijn, zal er nog veel bloed vloeien...
Het eerste deel van de Noorderlicht-trilogie van Philip Pullman, The Golden Compass, werd vorig jaar tot televisiereeks bewerkt in het eerste seizoen van His Dark Materials. Waar de filmbewerking het daarna voor bekeken hield, is er nu eindelijk de verfilming van The Subtle Knife. Eerst en vooral moeten we toch de kanttekening maken dat de surrealistische wereld van Philip Pullman niet voor iedereen gefundenes Fressen zal zijn, en als u zweert bij reeksen waarbij elke handeling logisch uit de vorige moet volgen, dan bent u bij His Dark Materials aan het verkeerde adres. De reeks lijkt soms meer op een stroom van associaties, een zweverige droom met weinig tot geen logica. Toch wordt die esoterische wereld dit seizoen verbroken door Lyra's wereld over te laten gaan in het hedendaagse Oxford zoals wij het kennen, waarbij Lyra zelf niet in het minst verbaasd is over de manier waarop onze wereld functioneert - het eerste wat ze doet is onder een auto lopen. His Dark Materials is een verhaal met veel lagen, en je moet alle momenten je verstand erbij houden, of je bent de draad kwijt.
Visueel is His Dark Materials echter een adembenemend hoogstandje dat blijkbaar een centje mocht kosten. De CGI, met luchtschepen, pratende dieren, vliegende heksen en enorm kolossale gebouwen, maken van de reeks een soort van cyberpunk-ervaring die bijzonder goed aansluit bij de visie van Philip Pullman, die naar verluidt zeer te spreken is over deze adaptatie. Essentieel is het verhaal een parabel over de oude strijd tussen wetenschap en godsdienst. Personages zoals Mary Malone, die in een vorig leven een non was en zich dus net op de splitsing van de twee bevindt, benadrukken dit feit nog wat meer. Niet alle personages laten echter het achterste van hun tong zien; zo is het na twee seizoenen nog altijd niet duidelijk of Mrs. Coulter nu énige vorm van affectie vertoont voor haar dochter, of dat ze een bijzonder knap staaltje komedie speelt en haar loyaliteit nog altijd bij het Magisterium ligt. James McAvoy speelt overigens als Lord Asriel alleen maar mee in de laatste aflevering, om zo de brug te maken naar The Amber Spyglass, dat als volgende op de verfilmingstapel staat.
BEELD EN GELUID
Dit tweede seizoen van His Dark Materials is in tegenstelling tot het eerste geschoten in 2.00:1. De presentatie is bij momenten adembenemend, zeker wanneer de CGI-trukendoos wordt opengetrokken en we surrealistische werelden te zien krijgen, die allemaal wat koperkleurig getweakt zijn, dit in tegenstelling tot "ons" Oxford, waar men heeft getracht om alles er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Ook de scènes in de natuur zijn gedetailleerd, en de daemons, de dieren waarin de mensen uit Lyra's wereld hun ziel in laten huizen, zien er realistisch uit, met de nodige aandacht voor de lipsynchronisatie. De zwarttinten zijn zeer geprononceerd, en de aflijning tussen de verschillende kleurvlakken is voorbeeldig. Er is niet het minste schijn van artefacts te bespeuren. De DTS-HD MA 5.1-track kan met de soundtrack van Lorne Balfe vrij bombastisch overkomen, toch zijn er voldoende ogenblikken van subtiliteit te bespeuren, zoals het gekwetter van vogeltjes of het onheilspellend geruis van de Geesten die door de straten van Cittágazze zweven. De dialogen zijn goed verstaanbaar, zelfs wanneer er gefluisterd wordt.
EXTRA'S
Net als bij het eerste seizoen krijgen we vooral een lijst van een hoop kortere featurettes, en niets daarbuiten zoals gag reels of audiocommentaren. Feitelijk is deze focus op het inhoudelijke precies datgene wat we graag zien. Noble Rogue: The Legend of Lee Scoresby (12:43) is een bijdrage over het personage dat door Lin-Manuel Miranda wordt gespeeld, dat dit seizoen een dramatische wending achter de kiezen krijgt. In Exploring His Dark Materials: Daemons (7:54) zien we hoe de pratende dieren worden gerealiseerd, en in Exploring His Dark Materials: Panserbjørne (7:49) krijgen we nog een blik op Iorek Byrnison, die feitelijk in dit tweede seizoen maar een bescheiden rolletje heeft dat voor hetzelfde geld ook gewoon had kunnen weggelaten worden. Exploring His Dark Materials: Portals & the Multiverse (9:15) gaat inhoudelijk wat in op de meer esoterische en soms redelijk anti-religieuze aspecten van Pullmans wereld. Exploring His Dark Materials: Witches (8:37) bevat wat interviewfragmenten met de diverse actrives die voor de heksen uit Lyra's wereld spelen. Exploring His Dark Materials: Bringing Daemons and Bears to Life (5:30) is een helaas nogal korte bijdrage over de speciale effecten waarmee de CGI-personages uit de computer worden getoverd. In His Dark Materials: Exploring Cittagazze (3:35) neemt productiedesigner Joel Collins ons mee op de set, en His Dark Materials: Worlds Collide (2:40) toont ons de verschillen tussen het Oxford van Lyra en dat van Will (en dus ook van ons). The Powerful Mrs. Coulter (5:32) is een luchtig stukje met acteurs als Ruth Wilson en Lin-Manuel Miranda, die in de reeks enkele scènes samen hebben, en in Lyra (3:07) analyseert kindactrice Dafne Keen haar eigen personage. The Subtle Knife (3:21) tenslotte is een uiteenzetting over het voorwerp in kwestie, alsook over de titel van Pullmans tweede boek.

CONCLUSIE

His Dark Materials blijft een enigmatische serie die vooral liefhebbers van surrealistische fantasy zal aanspreken, maar het is een waardige verfilming van Pullmans al niet zo heel eenvoudige werk. De Blu-ray is uitstekend vormgegeven.


coverStudio: Warner

Regie: Jamie Childs, Leanne Welham
Met: Dafne Keen, Amir Wilson, Ruth Wilson, Ariyon Bakare, Will Keen, Gary Lewis, James McAvoy, Lin-Manuel Miranda, Ruta Gedmintas. Nina Sosanya, Jade Anouka, Sean Gilder, Simone Kirby, Andrew Scott

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
346 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888256190


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Chinees, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Documentaire "Noble Rogue: The Legend of Lee Scoresby"
• Documentaire "Exploring His Dark Materials: Daemons"
• Documentaire "Exploring His Dark Materials: Panserbjørne"
• Documentaire "Exploring His Dark Materials: Portals & the Multiverse"
• Documentaire "Exploring His Dark Materials: Witches"
• Documentaire "Exploring His Dark Materials: Bringing Daemons and Bears to Life"
• Documentaire "His Dark Materials: Exploring Cittagazze"
• Documentaire "His Dark Materials: Worlds Collide"
• Documentaire "The Powerful Mrs. Coulter"
• Documentaire "Lyra"
• Documentaire "The Subtle Knife"

Andere recente releases van deze maatschappij