:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SATANICO PANDEMONIUM
SATANICO PANDEMONIUM (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-09-01
FILM 
Nonnen die voor geen meter deugen of gewoon kwezeltjes die plotseling door de duivel bezeten worden en transformeren tot bloeddorstige wezens. Sinds Benedetta van Paul Verhoeven is dit onderwerp weer helemaal in. Bij de fans is het een genre dat bekend staat als nunsploitation en samen met films over kannibalen of excessen in concentratiekampen vormen ze de belangrijkste subgenres van de exploitatiefilm die in de jaren zeventig zijn hoogtepunt beleefde, vooral dan in Europa. Wie er meer over wil weten verwijzen we met plezier door naar Alle Remmen Los! van Jan Verheyen, want de lieve man heeft er in zijn lijvig boek een heel hoofdstuk over geschreven. Hoewel er in de jaren '60 in Polen al Mother Joan Of The Angels en Italië The Lady Of Monza was, wordt The Devils van Ken Russell een beetje als het startsignaal van dit al bij al bizar filmsegment aanzien. Nadien sprong Jesús Franco op de kar en kwamen de meeste nunsploitation-films uit Japan. En ook een paar uit Mexico, wat toch zeer merkwaardig is, want Mexico is een zeer katholiek land. Juan López Moctezuma maakte er Alucarda en Gilberto Martínez Solares deze Satánico Pandemonium.

Deze film die ook in bepaalde zalen ook onder de naam La Sexorcista (de titel vat het verhaal meer dan prima samen) uitkwam is wat je een cultklassieker noemt en het Salma Hayek-personage uit From Dusk Till Dawn haalt zelfs zijn inspiratie uit deze Santanico Pandemonium. Hoewel je op het internet niet zo heel veel van Gilberto Martínez Solares kan terugvinden is hij toch de belangrijkste (niet de beste) regisseur van Mexico. Deze goede vriend van Luis Bunuel was een veelfilmer die 5 of 6 films per jaar maakte, wat hem een eindresultaat van zo'n 200 titels opleverde. Vaak films die louter en alleen voor de Mexicaanse markt bestemd waren zoals actiefilms met beroemde Mexicaanse worstelaars of zo'n 50 titels (jawel!) met de komiek Tin-Tan. Verguisd door de critici, maar het publiek luste er wel pap van. 

Geen nonnen die de crucifix als dildo gebruiken deze keer, maar wel een non die zo van de duivel bezeten is dat ze het met een herdersjongen doet. Een herdersjongen dus! De krankzinnige non in kwestie is zuster Maria (Cecilia Pezet) die zich inzet voor allerlei liefdadigheidswerken, maar op een dag verschijnt voor haar een spiernaakte man die haar weet te verleiden, maar de arme zuster weet wel niet dat ze de liefde bedrijft met Lucifer zelve (Enrique Rocha) en daarmee is het hek van de dam. Voortaan denkt de zuster alleen nog maar aan het doden van mensen.

Hoe vreemd het ook klinkt is Satanico Pandemonium in de eerste plaats visueel een zeer mooie film. De wit-blauwe klederdracht van de nonnen in de Mexicaanse natuur levert prachtige plaatjes op en misschien heeft het er gewoon mee te maken dat het om zusters gaat, maar visueel komt deze film in de buurt van Black Narcissus van Michael Powell en Emeric Pressburger. Niet dat hij even goed is, want daar is Satanico Pandemonium net iets te saai voor. De film heeft immers een slopend traag tempo en moet de aandacht zien te halen uit veel bloot en nepbloed zoals de scene waarin ze een corset met nagels draagt, maar van echte gore is geen sprake. Een leuk weetje is dat heel wat nonnen vertolkt werden door prostituées uit bordelen die in de buurt van de opnameplaats lagen. 

Satanico Pandemonium is zonder meer een must voor liefhebbers van het genre (ze bestaan in grote getallen), maar meer dan een curiosum moet je er niet van verwachten want daarvoor is het verhaal net iets te eenvoudig en de film soms veel te langdradig.
 
BEELD EN GELUID
Satanico Pandemonium werd uitgebracht door het Amerikaanse Mondo Macabro en het goede daaraan is dat hun releases regiovrij zijn, maar helaas wel peperduur en dan spreken we toch van een slordige 25 euro (als je geluk hebt). Je kan kiezen tussen de cinemaversie en een iets langere versie, maar deze bevat wel een paar scènes die niet gerestaureerd zijn en veel filmgrain vertonen. Maar we spreken over niet meer dan twee minuten. Voor de rest is dit een prachtig gerestaureerde versie met betoverende kleuren. De geluidsband is een Spaanse mono met Engelstalige ondertitels.

EXTRA'S
Naast een audiocommentaar van Kat Ellinger en Samm Deighan en een heleboel Mondo Macabro-trailers vind je hier twee interviews. Eén daarvan is met Adolfo Martínez Solares, de zoon van Gilberto Martínez Solares die meehielp aan het script. De man heeft het vooral over de carrière van zijn vader. Tenslotte is er nog een gesprek met Nigel Wingrove, de Brit die in 1982 het Redemption-videolabel uit de grond stampte en een heleboel Euro cult-titels op VHS in de Britse videotheken deed belanden. De man heeft het hier kort over de geschiedenis van de nunsploitation-films.

CONCLUSIE
Satanico Pandemonium is een klassieker uit de nunsploitation en gaat over een non die het aan de stok krijgt met de duivel. Eens ze tot Satan is bekeerd kruipt ze met iedereen in bed (zelfs met een kind) en moet iedereen het met de dood bekopen. Narratief gelul van het allerhoogste kwadraat, maar als curiosum kan dit natuurlijk wel weer tellen.coverStudio: Mondo Macabro

Regie: Gilberto Martínez Solares
Met: Enrique Rocha, Cecilia Pezet, Delia Magaña, Clemencia Colin, Laura Montalvo, Veronika Con K.

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1975

Leeftijd:
NR

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
843276020798


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Spaans DTS-HD MA Mono 1.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Exclusive Interview With Adolfo Martínez Solares
• Exclusive Featurette On Nunsploitation Movies
• Audiocommentaar van Kat Ellinger en Samm Deighan


Andere recente releases van deze maatschappij