:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONE HOUR PHOTO
ONE HOUR PHOTO
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2003-06-09
FILM
He knows your secrets.

Sy Parrish (Robin Wiliams) is een ietwat zielige man die werkt in een grootwarenhuis als ontwikkelaar van foto’s. Zijn job is zowat het belangrijkste (of het enige dat hij heeft) in zijn leven en hij staat er dan ook op om de klanten de foto’s binnen het uur en aan onberispelijke kwaliteit af te leveren. Sy heeft vele klanten, maar na verloop begint hij toch een bijzondere interesse te ontwikkelen voor de familie Yorkin. Nina (Connie Nielsen), Will (Michael Vartan) en zoontje Jake (Dylan Smith) vormen op het eerste zicht een gelukkige familie met een perfect gezinsleven, genoeg om Sy te intrigeren. Al jaren brengen de Yorkins hun foto’s bij Sy binnen om ze te laten ontwikkelen met als gevolg dat Sy de evolutie die de familie ondergaat kan volgen aan de hand van de foto’s van belangrijke gebeurtenissen in hun leven (verjaardagen, gezinsuitstappen...). Wanneer zijn interesse echter omslaat in inmenging in het leven van de Yorkins gaat de bal pas goed aan het rollen.


Regisseur Romanek maakte met One hour photo zijn debuutfilm en het moet gezegd worden dat het resultaat zeker gezien mag worden. Na een aantal jaren videoclips gedraaid te hebben (onder andere voor R.E.M. en Madonna) kreeg hij de kans om een zelf geschreven script te verfilmen. Met de casting van Robin Williams in de rol van Sy kreeg hij onmiddellijk de kans om te werken met één van Hollywoods topacteurs. Dat het met de carrière van Williams niet de goede kant uitging de laatste jaren zal wellicht niet nieuw zijn voor de lezer. Williams maakte vooral eind jaren ’80 en begin jaren ’90 furore met rollen in films als Good Morning Vietnam, Dead Poets Society en The Fisher King. Sinds medio jaren ’90 draafde hij vooral op in (al dan niet succesvolle) gedrochten als Jack, Flubber en Patch Addams. Sinds vorig jaar gaat het echter weer de goede kant uit met de carrière van Williams. Na een aantal donkere rollen in Death to Smoochy (de film deed het niet goed aan de kassa maar Williams kreeg goede kritieken voor zijn rol), Insomnia en deze One Hour Photo wordt deze toch wel goede acteur weer meer au sérieux genomen. Williams slaagt er erg goed in om Sy neer te zetten als een zielige, gestoorde zonderling die toch een zekere sympathie weet op te wekken bij de kijker. Het gebruik van de voice over (stem van Williams) is zeker een goede keuze van de regisseur. Ook de andere acteurs zijn goed gecast: Connie Nielsen (Gladiator, Devil’s Advocate) en Michael Vartan (vooral gekend als Agent Michael Vaughn in de tv-serie Alias) kwijten zich goed van hun taak. Naast de acteerprestaties heeft de film ook zeker visueel wat te bieden: kille kleuren (de supermarkt, het huis van Sy) en warme kleuren (de scènes met de Yorkins) wisselen elkaar geregeld af. Een andere sterke troef van One Hour Photo is de toch wel erg goede soundtrack. Reinhold Heil en Johnny Klimek leveren na The princess and the warrior (Der Krieger und die Keiserin) en Lola Rennt opnieuw echt vakwerk af. De fotografie en de soundtrack weten de film een bij momenten echte creepy sfeer mee te geven, klasse.


BEELD EN GELUID
Bij One Hour Photo zijn contrast, detail en helderheid van het beeld dik in orde. Op hier een daar wat aliasing (zoals bv. bij de scène in de kamer van Will) en minimale grain na is deze beeldtransfer erg goed. Ook de geluidstransfer is van een hoog niveau: vrij van fouten en met een goede spreiding over alle speakers bij het gebruik van de muziek. Hier geen ontploffingen of wilde shoot outs maar wel goed verstaanbare dialogen en muziek die sfeer weet te versterken. Prima transfer.


EXTRA’S
Audiocommentaar door regisseur Mark Romanek en Robin Williams: dit is veruit de meest interessante extra op dvd. Vooral Romanek neemt het woord en hij doet dit op een aangename, interessante manier. Een aanrader.

Cinemax featurette (12 min): korte promo documentaire, beeldfragmenten worden afgewisseld met korte gesprekjes met acteurs en regisseur. Wel leuk om te zien zijn een aantal grappige fragmenten van Williams die de set op stelten zet.

Charlie Rose Show (34 min.): interview tussen Charlie Rose (die ook terug te vinden is op de Fargo dvd met zijn Coen broers interview), regisseur Mark Romanek en Robin Williams. Het interview begint met het vertonen van de trailer, de trailer die anders niet op de dvd terug is te vinden. Robin Williams is bij momenten echt grappig tijdens het interview.

Sundance - Anatomy of scene (27 min.): zoals de naam al doet vermoeden wordt er in deze documentaire een scène uit de film redelijk uitvoerig besproken.


CONCLUSIE
One Hour Photo is wat ons betreft zeker één van de beste thrillers van 2002. Wat regisseur Romanek hier toont bij zijn debuut doet ons in ieder geval verlangen naar meer. Sterke soundtrack, mooie fotografie en de imposante vertolking van Williams maken deze film zeker tot een aanrader. Wie de film reeds gezien heeft en ervan heeft genoten kan deze dvd blind aanschaffen. Diegenen die de film nog niet zagen, moeten deze dvd zeker een kans geven.


cover
Studio: Fox

Regie: Mark Romanek
Met: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Gary Cole, Eriq La Salle

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626013532


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Audiocommentaar
• Documentaires
• Interview

Andere recente releases van deze maatschappij