:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POUR SACHA
POUR SACHA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-11-01
FILM 
De Juni-oorlog wordt ook wel eens de Zesdaagse Oorlog genoemd en die werd uitgevochten van 5 tot en met 10 juni 1967 tussen Israël en zijn Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Zes dagen omdat hij zo kort was (ook al vielen er heel wat doden), maar ook omdat het cijfer betrekking heeft op het feit dat God de wereld schiep in zes dagen. Ten minste dat wordt ons toch in het Genesis-boek verteld. Op de vooravond van dit conflict arriveren drie jeugdvrienden, Simon, Michel en Paul in Israël om er de twintigste verjaardag van Laura (Sophie Marceau) te gaan vieren. De drie kameraden hebben allen iets gemeen: ze waren alle drie smoorverliefd op Laura. Iets wat je hun moeilijk kwalijk kan nemen. Alleen koos de Parisienne voor een leven in een kibboets met haar grote liefde Sacha (Richard Berry), een voormalige professor filosofie die uit puur idealisme bij het Israëlische leger zit.

We hebben er geen flauw idee van hoe het eraan toegaat in een kibboets, maar te oordelen naar deze film wordt er daar flink gekeuveld en lijkt het wat op een hippiecommune waar de vrije liefde heerst. Maar goed, we gaan ervan uit dat dit de literaire vrijheid is die regisseur Alexandre Arcady zichzelf aanmeet, en het is ideaal om de film wat van vulling te voorzien, want alle belangrijke dingen gebeuren op het verjaardagsfeestje van Laura. Niet alleen zitten we op de vooravond van een bloederige oorlog (niet dat ze het beseffen), maar ook komt de dood van hun vriendin Myriam ter sprake die op haar eigen verjaardag zelfmoord pleegde en daar zit Sacha voor veel tussen.

We hebben zelfs geen geweer tegen het hoofd nodig om toe te geven dat we deze film alleen maar een kans gaven omdat Sophie Marceau hierin de hoofdrol speelt, maar los daarvan weet Alexandre Arcady niet wat hij wil bereiken met Pour Sacha. Een onnozel liefdesverhaaltje met een psychedelische plot die geplaatst wordt tegen de achtergrond van een oorlog. Twee verhalen die in feite niets met elkaar te maken hebben en die door de politieke geladenheid elkaar flink voor de voeten lopen. Arcady die vooral doorbrak (in Frankrijk dan toch) met Le Grand Pardon en de Jean-Paul Belmondo komedie Hold-Up maakt er vooral een zielloos boeltje van. Richard Berry is best wel ok, maar Sophie Marceau die meer is dan het mooiste snoetje van Frankrijk is, blijkt louter gecast te zijn voor haar looks en dat is toch bijzonder jammer. Pour Sacha wordt nooit echt slecht, hooguit wat vervelend, maar het grote mysterie is voor wie men nu deze film heeft gemaakt. We gaan ervan uit dat verzamelende Marceau-fans wel eens een doelgroep zou kunnen zijn...

BEELD EN GELUID
Onlangs verscheen deze film op de Franse markt op een vrij dure Blu-ray en de vraag is of deze productie dat geld wel waard is. Mits wat zoekwerk kun je nog wel de dvd scoren en die een meer dan behoorlijke beeldkwaliteit heeft om van deze al bij al matige film te kunnen genieten. Er is wel niks van ondertiteling te vinden, maar dat is ook niet het geval op de Blu-ray. Een minpunt is ook dat het bonusmateriaal van zo’n slechte beeldkwaliteit is (straight to video) dat het nauwelijks te bekijken is. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 en heeft een vrij irriterende en veel te melige score van Philippe Sarde.

EXTRA'S
Deze dvd, die je alleen maar in een collector’s edition kan vinden, is een prachtige uitvoering die qua design zelfs mooier oogt dan de nieuwe blu-ray. Althans dat geldt toch voor de verpakking, met als leukste toemaatje de filmaffiche met een stralende Sophie Marceau op de voorgrond. Wie zin heeft in het beluisteren van een hypervervelende soundtrack kan zich laven aan een extra CD waarop je de hele score van Philippe Sarde kan beluisteren. Er is ook heel wat beeldmateriaal aanwezig, maar het gaat helaas wel om filmpjes die uitblinken in slechte kwaliteit. Er is (hoe kan het ook anders) een trailer en Sur Le Tournage is een half uur durende "docu" die je het best kan omschrijven als een making-of zonder dat je er iets van opsteekt. In On En Parle zie je korte interviews waaronder eentje met Sophie Marceau. Ook de muziek (waarom weten we niet) komt in Et La Musique uitvoerig aan bod. Tenslotte is er nog Zapping, wat een collage is van korte nieuwsflashes van de Franse TV.

CONCLUSIE
Pour Sacha is één van de minder bekende films met Sophie Marceau en dat heeft zo zijn reden. Een verhaal dat zich afspeelt in een kibboets op de vooravond van de Zesdaagse oorlog en waarin men een liefdesverhaal probeert te binden aan de politieke gebeurtenissen. Een film die nooit echt op de zenuwen werkt, maar meer dan dat wordt het nooit.



cover




Studio: Alexandre Films

Regie: Alexandre Arcady
Met: Sophie Marceau, Richard Berry, Gérard Darmon, Fabien Orcier, Emmanuelle Riva, Niels Dubost

Film:
5,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1991

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
376016000018


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailer
• Poster
• CD met soundtrack
• Sur Le Tournage
• On En Parle
• Et La Musique
• Zapping

Andere recente releases van deze maatschappij