:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESISTANCE
RESISTANCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-10-03
FILM
Nazi-terreur proberen de das om te doen door het gebruik van humor. We zagen het al eens in redelijk overschatte La Vita È Bella van Roberto Benigni, en ook Jerry Lewis waagde zich aan dit concept door in The Day The Clown Cried in de huid van een clown te kruipen die met een glimlach joodse kinderen naar de gaskamer moest brengen. Het bleek achteraf een ondoordachte zet van de Amerikaanse komiek waarvoor hij zich later zou schamen en de film werd dan ook nooit uitgebracht, maar toch was er één of andere producer op deze wereldbol die moet gedacht hebben dat hij met dit bedenkelijke idee de kip met de gouden eieren in handen had. Ook in het recente Resistance zijn we er getuige van hoe men op een grappige wijze heel wat Joodse kinderen uit een concentratiekamp weet te houden, maar in dit geval gaat het niet om een bedenksel van een dolgedraaide Hollywood-scenarist, wel heeft de Venezolaanse cineast Jonathan Jakubowicz het over de heroïsche heldendaden die Marcel Marceau tijdens de Tweede Wereldoorlog verrichte en waarvoor hij achteraf terecht alle lof (waaronder die van Patton) kreeg.
Bij het grote publiek staat Marcel Marceau in het geheugen gegrift als de grootste mimespeler die er ooit was, wiens revolutionaire danstechnieken later deels werden overgenomen door diens vriend Michael Jackson. Veel minder befaamd is het huzarenstukje dat deze joodse kunstenaar samen met zijn oudere broer Alain uitvoerde bij het Franse verzet in Lyon en waardoor hij een hele hoop kinderen wist te redden uit de handen van Klaus Barbie.
Hoewel dit oorlogsdrama net een tikkeltje te langdradig is om twee uur de volle aandacht te houden, blijft dit gedroomd filmvoer voor een kaskraker, maar dat werd het helemaal niet. Boosdoener was natuurlijk het covid-virus dat een hele poos het licht doofde in de bioscoopzalen en waardoor deze film amper een vertoning kreeg en met de huidige allesverpletterende blockbusters die nu in het verschiet liggen, lijkt het quasi onmogelijk dat deze kleine film alsnog het witte doek zal halen. Dan maar straight to dvd dus, of in ons geval straight to Blu-ray.

Resistance is zeker geen film zonder fouten, en het is vooral storend dat de regisseur de kijker te vaak als een idioot ziet die niks afweet van de geschiedenis. We weten ondertussen al lang wat de intenties van Hitler waren en het is dus echt niet nodig om de Tweede Wereldoorlog in een notendop te gaan herhalen. Zoals de titel het laat vermoeden is dit geen biografie over Marcel Marceau en stopt het verhaal dan ook wanneer de mimespeler na de bevrijding voor de Amerikaanse troepen onder het toeziend oog van Patton zijn eerste optreden mag geven.
De rol van Marceau is wederom een feilloze prestatie van Jesse Eisenberg die zelf ook een aardig stukje mime kan spelen, alleen wordt hij genadeloos van het scherm gespeeld door Matthias Schweighöfer als Klaus Barbie die berucht was als de slachter van Lyon. Het evenwicht tussen de twee protagonisten is compleet zoek en dat komt vooral omdat Jonathan Jakubowicz ervoor kiest om van Barbie een karikaturale nazi te maken die balanceert tussen officier Landa uit Tarantinos Inglorious Basterds en Amon Goeth uit Spielbergs Schindler’s List. Jonathan Jakubowicz slaagt er ook nooit in om de juiste gevoelige snaar te raken, en wat overblijft is een stukje geschiedenis waar maar weinig weet van hebben en met een verduivels sterke Eisenberg. Al bij al best het bekijken waard, maar net als het ware verhaal is ook dit gedoemd om snel te vergeten.

BEELD EN GELUID
De ingetogen sfeer van deze film merk je ook in het gebruikte kleurenpalet. Er valt wel wat kleur te bespeuren in de legerkostuums of de Franse landschappen, maar voor de rest ziet het (er net als het gegeven) eerder mistroostig uit. De detailvoering is behoorlijk, maar nooit spectaculair, zelfs niet in de Alpen. Een verzorgde Blu-ray maar niet meer dan dat, en met een stevige geluidsband (DTS-HD MA 5.1) die van zich laat horen met de explosies of knallende geweerschoten.
EXTRA'S
Jammer genoeg vind je hier geen extra op, hoewel een documentaire over Marcel Marceau hier beslist welkom was.

CONCLUSIE
In Resistance wordt een eerder onbekend kantje van mimespeler Marcel Marceau belicht, met name diens heldendaden bij het Franse verzet. De film wankelt bij momenten net iets te veel om ons volledig over de streep te kunnen halen, maar alles wordt prima opgevangen door een alweer schitterende Eisenberg en de ons onbekende Matthias Schweighöfer die voortreffelijk, weliswaar veel te karikaturaal, Klaus Barbie neerzet.coverStudio: The Searchers

Regie: Jonathan Jakubowicz
Met: Jesse Eisenberg, Clémence Poésy, Ed Harris, Bella Ramsey, Alicia von Rittberg, Matthias Schweighöfer

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461878441


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij