:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CISCO PIKE
CISCO PIKE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-12-17
FILM 
"Why can't you just be some nice, healthy Baptist like the neighbors, 'stead of squattin', weird on the table like some freak?" (Kris Kristofferson als Cisco Pike)

Het mooiste aan de boutiquelabels is niet alleen het feit dat je je klassiekers in de allerbeste conditie kan zien, maar ook omdat er heel wat titels zijn die destijds volledig genegeerd werden maar die nu via Blu-ray een soort van herkansing krijgen. Cisco Pike van Bill Norton is daar een perfect voorbeeld van. Toen de film in 1971 uitkwam werd hij niet alleen door de critici de grond ingeboord maar kon je hem ook nauwelijks in de zalen zien, ook al worden de hoofdrollen vertolkt door Kris Kristofferson, Karen Black (al bij al een leading lady van de '70's-cinema) en Gene Hackman. Het duurde tot 2006 (!) vooraleer deze film een fysieke release kreeg. Een absoluut vergeten parel die in de lijn ligt van Easy Rider waarin welgemoede vrijbuiters zich niks aantrekken van wat de wet hun voorschrijft en op hun manier ongedwongen van het leven profiteren. De grote doorbraak zou Norton pas jaren later meemaken met de sequel More American Graffiti. Voor de volledigheid mag je daar ook nog de Shelley Long-komedie Losin' It en het tamelijk bizarre Baby: Secret Of The Lost Legend aan toevoegen.

Het hoeft je niet te verbazen dat Cisco Pike uit 1971 stamt, want de New Hollywood-beweging draaide toen met films als Getting Straight met Elliot Gould en de Jack Nicholson-classic Five Easy Pieces op volle toeren. De net afgestudeerde Bill Norton dacht dat zijn script dat hij samen met de op de end credits niet vermelde Robert Towne schreef perfect bij deze beweging zou aanleunen. Norton kwam met zijn project bij Columbia terecht en die zagen een verfilming wel zitten, maar dan wel op voorwaarde dat Karen Black de hoofdrol zou vertolken omdat dit perfect paste bij wat ze deed in Five Easy Pieces waarvoor ze een Oscar-nominatie voor beste vrouwelijke bijrol had gekregen. Norton zag Black minder zitten, maar hij kon niet anders dan toegeven.

Kris Kristofferson mag dan wel in deze film een sterallure hebben om u tegen te zeggen, in 1971 was hij niet meer dan een kleine garnaal die het hippiemilieu frequenteerde. Samen met Linda Ronstadt stond hij regelmatig in de hippe nachtclub The Troubadour die je ook in deze film ziet, maar qua acteren had hij nog niets gepresteerd behalve een cameorol in Dennis Hoppers The Last Movie. Door zijn optredens liep hij wel in de kijker in de filmwereld en mocht hij auditie doen voor Two-Lane Blacktop, maar Kristofferson kwam er straalbezopen toe waardoor de hoofdrol aan James Taylor werd gegeven. Wat later kreeg hij via Columbia toch nog de kans voor Cisco Pike en hoewel zijn collega’s hem de raad gaven om de rol af te wijzen en in plaats daarvan eerst wat acteerlessen te gaan volgen, ging Kris Kristofferson niettemin op het aanbod in. Zijn tegenspeler was naast Karen Black en zijn vriend Harry Dean Stanton, Gene Hackman die als Popeye Doyle in The French Connection net aan het begin van zijn grote doorbraak stond. Bij aanvang leek het een grootse bedoening, maar met een budget dat minder dan 800.000 dollar was, was Cisco Pike evenwel één van de kleinste titels uit de Columbia Pictures-stal. Dat kan een reden zijn waarom de film een flop werd want veel promotie was er niet. Tijdens de opnames werd er alsmaar aan het verhaal gesleuteld waardoor je soms wel eens in onverwachtse wendingen terecht komt, maar Cisco Pike die aanvankelijk als werktitel Dealer kreeg, blijft sowieso een meer dan solide film.

Cisco Pike is een countryzanger op retour. Ooit was hij een gevierde ster, maar door zijn drugsgebruik is hij aan lager wal geraakt en zien we in de eerste minuten hoe hij een winkelier smeekt om zijn trouwe gitaar aan te kopen. Ook op artistiek vlak wil het ook niet lukken, want de demo’s die hij net heeft opgenomen zijn afgewezen wegens te oubollig. Ook al blijven zijn ex-klanten hem bellen om drugs te kopen belooft hij aan zijn vriendin Sue (Karen Black) dat hij het drugsleven vaarwel zal zeggen. Daar komt vrij vlug verandering in wanneer rechercheur Leo Holland (Gene Hackman) hem contacteert om een grote hoeveelheid marihuana die hij heeft "gevonden" te verkopen. Holland dreigt ermee om Cisco te arresteren als hij de drugs niet aan de man wil brengen.

Als je een geloofwaardig verhaal wil zien dan kan je beter vinden dan dit, toch is deze film uit 1971 een absoluut te ontdekken parel. Bij ons is Kris Kristofferson een veel mindere ster dan in de States, maar het is een acteur die moeiteloos de aandacht naar zich kan toetrekken en natuurlijk is er ook Gene Hackman die al op jonge leeftijd liet zien dat hij één van de grootste raspaardjes is die in Hollywood rondrennen. Af en toe passeert er in de soundtrack wel eens een te afgelikte countrysong van Kris Kristofferson, maar zelfs al ben je daar geen fan mag dat de pret niet drukken.

BEELD EN GELUID
Deze cultfilm werd uitgebracht op Indicator. Een boutiquelabel dat met de grootste zorg omgaat met zijn releases en oude prints een nieuw en beter leven schenkt. In onze contreien was Cisco Pike zelfs fysiek nooit beschikbaar. In bepaalde donkere scènes is er wel wat te veel filmgrain aanwezig waardoor je een onzuiver beeld krijgt, maar dat vormt eerder de uitzondering dan de regel. De buitenopnames zijn adembenemend mooi en bieden een prachtig beeld over het Los Angeles van de jaren '70. De geluidsband is een LPCM mono met een gevarieerde soundtrack met songs van Kris Kristofferson, maar ook bijvoorbeeld van het destijds populaire Sir Douglas Quintet die zelf in de film zitten. De film is voorzien van Engelse ondertiteling.

EXTRA'S
Bij Indicator is het altijd zo dat wanneer je de iets duurdere gelimiteerde versie koopt (gedrukt op 3000 exemplaren) dat je als extra een dik boekje met daarin een uitgebreid essay over de film in het doosje vindt. Voor de rest zijn de extra’s hetzelfde als bij de standaard-editie. Naast een trailer is er een audiocommentaar van regisseur Bill L Norton en producer Elijah Drenner. De meest interessante bonus is Ode To Joy, een 45 minuten durende special over actrice Joy Bang (haar echte naam overigens) en die volgens geruchten ooit het vriendinnetje van Keith Moon was. Joy begon in Andy Warhol-producties, maar hoewel ze nooit echt doorbrak zat ze in een paar Hollywoodfilms waaronder o.a. eentje van Roger Corman, Play It Again Sam! van Woody Allen en een sekskomedie met Rock Hudson. Zeer leuk om te zien is Walking Contradiction - Cisco Pike Then and Now waarin producer Elijah Drenner alle locaties van de film in Los Angeles afgaat en je vervolgens beelden toont van hoe het er daar tegenwoordig uitziet. Vlaanderen Vakantieland, maar dan wel in Los Angeles!

CONCLUSIE
Cisco Pike is een zo goed als onbekende film die de laatste maanden dankzij de Indicator-release een meer dan verdiende buzz heeft gekregen.coverStudio: Indicator / Powerhouse

Regie: Bill Norton
Met: Kris Kristofferson, Karen Black, Gene Hackman, Harry Dean Stanton, Viva, Joy Bang

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1971

Leeftijd:
15

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060697920550


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Boekje (bij gelimiteerde uitgave - 3000 exemplaren)
• Ode to Joy
• Walking Contradiction - Cisco Pike Then and Now
• Audiocommentaar van Bill L Norton en Elijah Drenner

Andere recente releases van deze maatschappij