:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRESTIGE, THE
PRESTIGE, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-01-02
FILM
"Are you watching closely? Are you watching closely?"

Goochelaars Robert Angier (Hugh Jackman) en Alfred Borden (Christian Bale) haten elkaar uit het diepst van hun hart. Door een mislukte truc met een slecht gelegde knoop is Borden verantwoordelijk voor de dood van Angiers vrouw (Piper Perabo). De twee zijn verwikkeld in een zodanig dodelijke competitie om om ter beste een variatie van de goocheltruc The Amazing Transporting Man, een instant-verdwijntruc, te geven, dat ze elkaar naar het leven staan.
Veel meer over de inhoud van deze film kan ik echt niet kwijt zonder essentiële delen van de plot weg te geven. Als u toch een rijke discussie prefereert over de inhoud van de film zelf, met vooral de betekenis van het surprise twist ending, dan kan ik u met veel plezier doorverwijzen naar de vele websites die als paddestoelen uit de grond schieten waar over de inhoud van de film nogal flamboyant wordt nagekaart. The Prestige was met overschot mijn favoriete film van 2006, en ook na meerdere visies ben ik de mening toegedaan dat de film nog niets aan kracht heeft ingeboet. Essentieel is de complexe plot van de film een niet-chronologische maar logische opeenvolging van scènes waarin de twee goochelaars elkaar in toenemende mate trachten te overtroeven, eveneens opgebouwd uit de drie klassieke delen van een goocheltruc.
In de Plegde toont de goochelaar een alledaags voorwerp, dat hij in de Turn wegtovert, en het publiek hoopt dan op een Prestige, waarin het verdwenen voorwerp opnieuw verschijnt. Regisseur Christopher Nolan herwerkt essentieel zijn voorliefde voor niet-chronologische vertelstructuren zoals hij ook al deed in Memento. Het resultaat is een adembemenend knap in elkaar gestoken film, waarbij elk draadje uiteindelijk zodanig wordt opgepikt en in het geheel verwerven, dat je niet anders kan doen dan in beate bewondering staan voor de manier waarop Nolan het boek van Christopher Priest een compleet andere, maar logische wending heeft gegeven. De niet-lineaire vertelstructuur is hierbij een zegen eerder dan een vloek, want hierdoor krijgen we de elementen uit het verhaal in de juiste volgorde aangereikt om uiteindelijk de puzzel te kunnen leggen, tot het laatste, briljante sluitstukje. Nadeel daarbij is dat vijf minuten verslapte aandacht bij het bekijken van de film fataal kan zijn, dus voor één keer mag u uw gebruikelijke dosis bier vervangen door sterke koffie.
Inhoudelijk is The Prestige een heel doordachte film, maar ook qua vormgeving - het verhaal is ergens rond de eeuwwisseling van 1900 gesitueerd - heeft Nolan niets aan het toeval overgelaten. Nochtans was echt niet véél nodig om defilm de juiste sfeer mee te geven. De optredens zijn gefilmd in oude theaterzalen en barakkige achteraftheaters, aangevuld met enkele straten uit de eeuwwisseling. Ook de uitvinding van de gloeilamp, de eerste dorpen met elektriciteit,... maken allemaal deel uit van de plot van de film, en op gebied van historische correctheid is er veel moeite in gestoken om dit alles te laten kloppen. De casting van Hugh Jackman en Christian Bale is gewoon geniaal, en de twee wekken echt de indruk elkaar voortdurend naar de keel te willen vliegen; de wederzijdse haat druipt werkelijk van het scherm. De rollen zijn wel erg verschillend: Jackman is een flamboyante persoonlijkheid die nogal snel aggressief wordt, Bale is meer een geniepige binnenvetter. Het is overigens niet helemaal duidelijk wie de protagonist van het tweetal is en wie de antagonist. Het plaatje wordt onder meer aangevuld met mooi volk als Scarlett Johansson en lelijk volk als Andy Serkis, maar één van de meest onderschatte en perfect gecaste bijrollen wordt in deze prent ongetwijfeld vervuld door rockicoon David Bowie, die de ietwat wereldvreemde geleerde Nikola Tesla, uitvinder van de wisselstroom, vertolkt.

BEELD EN GELUID

The Prestige krijgt op 4K de presentatie die deze verdient. Voor 4K werd de film echter opnieuw ingescand en de kleuren zijn een beetje gecorrigeerd, zodat het geheel mnog wat organischer aanvoelt. Er zijn nogal wat donkere scènes in te zien, die zich in de coulissen van theatergebouwen afspelen, maar de detaillering blijft overeind, en ook de vergane glorie van de negentiende-eeuwse Victoriaanse theaterzalen die al eens een likje verf zouden kunnen gebruiken, is haarscherp in beeld gebracht. De afgeladen volle theaters zijn een lust voor het oog, maar ook de shots met speciale effecten, zoals de Tesla-machine en het veld vol gloeilampen, weten te overtuigen. Ook zeer aantrekkelijk in beeld gebracht zijn de kostuums, onder meer de jurken met veel tierlantijntjes van Piper Perabo en Scarlett Johansson, die de assistentes van de goochelaars spelen. De geluidstrack is helemaal herwerkt tot een DTS-HD MA 5.1-track, waar de Blu-ray het eertijds niet verder schopte dan een Dolby Digital 5.1-track. De Blu-ray die er in deze set is bijgevoegd is ook aangepast, maar de mix is nagenoeg dezelfde. Het geknetter van de Tesla-machine is allesoverstemmend, en de dialogen gaan soms een beetje op in het achtergrondlawaai, maar toch lijkt op het eerste zich onder meer  de scène waarin Christian Bales personage in een soort van café een kogel met zijn blote handen gaat opvangen, iets beter afgemixt. Het zal echter een overwinning op punten worden.
EXTRA'S
De UHD bevat geen bonusmateriaal, maar de derde schijf - Nolan is nogal strikt wat betreft het niet plaatsen van extra's op de schijf waar de film op staat - en bevat dezelfde extra's als de dvd-versie en de Blu-ray: The Director's Notebook: The Cinematic Sleight Of Hand Of Christopher Nolan bevat 5 filmpjes (19:33) over de verschillende stages in het productieproces. The Art Of The Prestige is goed voor enkele galerijen met ontwerpen, schetsen, sets en kostuums. Tot slot is er ook nog een trailer (1:40). Jammer genoeg is dit voor een film waarover zoveel te zeggen is een vrij mager beestje, maar het kan in dit geval wel een bewuste keuze geweest zijn om de magie en de ongereptheid van de film niet te willen verstoren. De film is overigens in onze contreien door Warner uitgebracht, en om de één of andere bizarre reden in de Verenigde Staten door Disney.

CONCLUSIE

The Prestige heeft een mooie nieuwe 4K-scan gekregen die de prijs van de upgrade dubbel en dik waard is. Op een ultieme versie - en dan bedoelen we één met meer extra's - is het helaas nog wachten.


coverStudio: Warner

Regie: Christopher Nolan
Met: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johansson, Piper Perabo, Rebecca Hall, David Bowie, Andy Serkis

Film:
10/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051889620310


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Chinees (Mandarijn) Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Thais Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Pools, Kroatisch, Tsjechisch, Hongaars, Roemeens, Russisch, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn trad.), Chinees (Mandarijn simp.), Koreaans, Thais, Hebreeuws, Arabisch, Turks, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Documentaire "The Director's Notebook: The Cinematic Sleight of Hand of Christopher Nolan"
• Fotogallerij "The Art of The Prestige"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij