:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOW TO TRAIN YOUR DRAGON
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-02-08
FILM
Ellen gaat waarschijnlijk niet kwaad zijn als ik haar uitstekende samenvatting even van de Blu-ray leen? Dank u, Ellen.

In How To Train Your Dragon maken we kennis met de jonge Viking Hiccup (Jay Baruchel). Hij woont op het eiland Berk, waar zijn volk al zeven generaties woont. Toch zijn alle huizen op Berk nieuw. Waarom dit zo is, wordt snel duidelijk. Berk kampt immers met een drakenplaag. Vandaar ook dat de echte en gewaardeerde Vikings van Berk drakenvechters zijn. Hiccup wil niet liever dan deel uitmaken van deze groep, maar hij is niet meteen wat je noemt een stoere Viking. Met zijn tengere gestalte en klunzige manieren maakt hij geen schijn van kans tegen de draken. Dat is ook zijn vader Stoick (Gerard Butler), een gespierde Viking in hart en nieren en leider van Berk, niet ontgaan. Dus wordt Hiccup bij Gobber (Craig Ferguson) in de leer gestuurd. Gobber is de smid van het eiland en babysitter van dienst. Maar het is niet zo gemakkelijk om Hiccup overal buiten te houden. Ondanks alle pogingen van de dorpsbewoners - die ervan overtuigd zijn dat Hiccup altijd ongelukken veroorzaakt - trekt die er geregeld alleen op uit. Tijdens één van de nachtelijke aanvallen van de draken, beslist Hiccup eindelijk zijn zelfontworpen katapult te gebruiken om de draken uit de lucht te schieten. Als bij wonder raakt Hiccup een Night Fury, een uiterst gevaarlijke draak, die ergens in de bossen buiten het dorp neerstort.
Natuurlijk stuit het verhaal van Hiccups succes op heel wat ongeloof in het dorp. Dus trekt hij er alleen op uit. Hij vindt zijn Night Fury, verwond en niet meer in staat om te vliegen, diep in het bos. Maar dan ontdekt Hiccup dat hij niet in staat is de draak te doden. Meer nog, er ontstaat een band tussen hem en de draak die hij Toothless noemt. Hiccup leert meer en meer over draken en ontdekt dat die beesten helemaal anders zijn dan de Vikings denken. Maar dan moet Hiccup, tijdens zijn drakenvechtertraining, een echt gevecht aangaan met een draak en die ook doden. Bovendien moet hij ook nog het gevecht leveren tegen de vooroordelen van zijn volk.
How To Train Your Dragon is de eerste in een trilogie films, waarbij er ook nog een televisieserie als nevenprodukt op de markt is gekomen, waarbij de films een onverwacht redelijk volwassen toon aanslaan, en waarin het hoofdpersonage doorheen de films volwassen wordt, de liefde van zijn leven, Astrid (America Ferrera), leert kennen, maar ook moet leren omgaan met verlies en dood. Het is té gemakkelijk om deze film als een niemendalletje weg te zetten, en alhoewel in deze eerste film het nog een beetje zoeken is naar de juiste toon, zitten er toch al redelijk stevige elementen in, zoals [spoiler]het feit dat Hiccup een voet verliest[/spoiler]. De reeks is een verfilming van de boeken van kinderboekenschrijfster Cressida Cowell, die tussen 2003 en 2015 twaalf kinderboeken plus de nodige companion-boeken neerschreef. Uiteraard werd er aan de boekenreeks flink gesleuteld en zijn personages zoals Astrid niet uit de boekenreeks afkomstig, maar ze was broodnodig als love interest voor het hoofdpersonage.
De film zelf geeft een zeer voldragen indruk. De animatie heeft een aparte stijl, waarbij de draken compleet niet anatomisch of aërodynamisch in orde zijn, en een hoog fantasygehalte hebben, en ook de personages zijn overdreven gespierd of spichtig, al naargelang, waarbij Hiccup de enige is die er min of meer normaal uitziet. Toch is de illusie volledig, en krijgen we van Dreamworks een mooi staaltje kunnen te zien, mogelijk zelfs het beste wat er ooit uit de studio is gerold. Inhoudelijk speelt naast Hiccups onzekerheid ook zeer mooi de relatie met zijn vader door, die weliswaar wat clichés met zich meedraagt, maar daarom niet minder oprecht is. Zowel inhoudelijk als vormelijk een winnaar!
BEELD EN GELUID
Net als The Croods is deze How To Train Your Dragon om een onbegrijpelijke reden hier niet uitgebracht op UHD, evenmin als deel twee, maar deel drie dan weer wel. Begrijpe wie begrijpen kan, te meer omdat we deze versie gewoon uit Duitsland kunnen importeren, en er Nederlandse én Vlaamse ondertiteling (en voor wie het nodig heeft dito spraak) bovenop krijgen. De UHD-schijf is nog nét een stukje beter dan de Blu-ray, waarbij de bewegingen vloeiender lijken, de details op onder meer de gelaatsuitdrukkingen beter qua textuur, en vooral de kleuren heerlijk contrasteren. De openingsscène, waarin Berk bij nacht wordt aangevallen, blijft ondanks de duistere omgeving scherp, en eens de Vikings zich beginnen te verdedigen met vuurballen op een blijde, schieten de vlammen hoog door de nachtelijke lucht in een mooi contrast. Ook de textuur aan Toothless' huid is ondanks de donkere kleur rijkgedetailleerd, en de vele scènes met veel beweging, zoals die waarin de rekruten in een arena een eerste opleiding drakenvechten krijgen, gaan vloeiend in elkaar over. De schijf is voorzien van een prima DTS:X-track met veel ambiance, draken die alle kanten uitvliegen en vuur uitbraken en wind die voorbij lijkt te zoeven wanneer Hiccup op de rug van Toothless rondvliegt. De sterke score van John Powell maakt het geheel af.
EXTRA'S
De UHD blijft verstoken van bonusmateriaal, maar dat vindt u dan weer terug op de bijhorende Blu-ray, alhoewel ik moet opmerken dat deze geen Nederlandse ondertiteling bevat.

Er zijn nog drie andere manieren om How To Train Your Dragon te bekijken. Je kan kijken naar de film met een audiocommentaartrack van Chris Sanders, Dean DeBlois en Bonnie Arnold. Je kan ook opteren voor The Animators Corner waarin via een beeld-in-beeldstoryboard extra informatie gegeven wordt. Of je kan kiezen voor de Trivia Track. Of als je niet genoeg krijgt van How To Train Your Dragon, kan je ze natuurlijk ook allemaal bekijken.

Naast deze extra's die verbonden zijn aan de film zelf, bevat deze Blu-ray nog heel wat ander leuk materiaal. In de eerste plaats hebben we Legend Of The Boneknapper Dragon (16:32), een filmpje dat een vervolgverhaaltje biedt op de hoofdfilm. In Legend Of The Boneknapper Dragon gaan Hiccup en zijn vrienden samen met Gobber op zoek naar de Boneknapper Dragon - die op zoek is naar het perfecte botje voor zijn beenderharnas - en die hem al zijn hele leven achtervolgt. Het is een erg leuk filmpje geworden dat zeker de moeite waard is om te bekijken. Ook erg leuk is de Viking-sized cast (11:44) waarin we wat meer te weten komen over de acteurs die hun stem geven aan de personages. We zien de acteurs hier effectief aan het werk en ze vertellen ons over de band die ze met hun personage ontwikkeld hebben. In The technical artistry of dragons (10:22) wordt de technische kant van de film belicht. We krijgen tekst en uitleg over het hoe en waarom van de film. Er wordt heel wat aandacht besteed aan de effecten van de film wat logisch is gezien het juist deze effecten zijn die de film echt moeten maken. Wat ook in dit onderdeel aan bod komt en erg leuk om te zienis hoe de draken - en dan meer bepaald Toothless - vorm krijgen en hoe de makers van de film erin geslaagd zijn zoveel gevoel in deze personages te leggen.
Eveneens de moeite zijn de drie verwijderde scènes (7:33) - die uiteraard in storyboards getoond worden. Hoewel het hier gewoon gaat om vrij vage tekeningen, zien ze er toch al heel mooi uit. Sommige van deze scènes hebben op een andere manier hun weg naar de uiteindelijke film gevonden, anderen zijn dan weer helemaal verdwenen. The Story Behind The Story (7:39) is een extra die ook het vermelden meer dan waard is. We komen meer te weten over de boeken waarop de film gebaseerd is en wat de verschillen zijn tussen beide versies. De schrijfster van de serie, Cressida Cowell, vertelt over haar jeugd en hoe die haar inspireerde om het verhaal van Hiccup en Toothless te schrijven. Verder vinden we Racing for the gold, vijf korte filmpjes waarin de personages van How to Train Your Dragon zich aan een set nieuwe sporten wagen zoals Ski Jumping, Viking Snowboarding, Speed Skating en Bobslee. Hoewel deze sporten ons heel bekend in de oren klinken, krijgen ze in de wereld van Hiccup een heel andere interpretatie. In How To Draw A Dragon (10:52) zien we één van de tekenaars aan het werk. Hij leert ons stap voor stap om Toothless te tekenen. Jammer genoeg is het zelfs met deze professionele begeleiding een onbegonnen zaak voor creatieve nullen als ik. Your Viking Profile is een kleine meerkeuzevragenlijst die je kan invullen. Wanneer je geslaagd ben in je Viking-persoonlijkheidstest kom je te weten op welk personage je het meeste lijkt. Als laatste extra vinden we nog de DreamWorks Animation Video Jukebox met liedjes uit andere films uit de Dreamworks-stal.
CONCLUSIE
How To Train Your Dragon is bij onze oosterburen op UHD gezet, en dat is op zich een reden tot juichen, want zo kan u in optimale omstandigheden genieten van deze kinderfilm mét volwassen meerwaarde. Ik heb persoonlijk door de jaren voor de franchise een zwak ontwikkeld, en ik hoop dat u dit na het lezen van deze bespreking die mening ook zal toegedaan zijn.


coverStudio: Universal

Regie: Chris Sanders, Dean DeBlois
Met: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig, Robin Atkin Downes. Philip McGrade, Kieron Elliott, Ashley Jensen, David Tennant

Film:
9/10

Extra's:
8/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
Duitsland

Jaar:
2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083180751


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS:X
Turks DTS 5.1

Ondertitels:
Vlaams, Nederlands, Engels, Frans, Duits, Turks
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Filmpje "Legend Of The BoneKnapper Dragon"
• Documentaire "Viking-sized cast"
• Documentaire "The technical artistry of dragons"
• 3 verwijderde scènes
• Documentaire "The story behind the story"
• Spelletje "Racing for the gold"
• Documentaire "How to draw a dragon"
• Spelletje "Your Viking Profile"
• Picture in picture-track The Animator's Corner
• Trivia track
• Dreamworks Animation Video Jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij