:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYTEETH
BABYTEETH
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-21
FILM
Films over kanker. Ze zijn net als de ziekte bijna zo goed als absoluut te mijden, al was het maar omdat het vaak niet meer voorstelt dan clichés die je net iets te vaak hebt gezien en waar alleen de acteerprestaties of het beschikbare budget zich los weten te wrikken van de gevreesde weekendfilm. Babyteeth loopt gelukkig niet in dit straatje vast. Het is ook wel een film over afzien en alles wat daarbij hoort, maar de Australische Shannon Murphy koos wel een heel eigen traject en dat leverde haar tot dusver alleen maar welverdiende positieve schouderklopjes op.
Babyteeth begint onschuldig. Milla Finlay (Eliza Scanlen) is een 16-jarig tiener die met haar vriendinnetjes op de metro wacht. Alles ziet er normaal uit, hoewel de beelden die daarna van haar ouders volgen iets anders laten merken. Haar vader Henry (Ben Mendelsohn) is een psychiater die het met zijn vrouw Anna (Essie Davis) tussen de sessies met nog een broodje in de mond op de therapiebank doet. Ook de vrouw des huizes is een gedroomd sujet voor antidepressivafabrikanten. Een paar momenten weten we wat er scheelt. De film werkt net zoals de stomme film met pancartes en we hebben vrij vlug door dat Milla chemotherapie volgt. Het tienermeisje zelf doet er wat vrolijk om, net alsof sterven bij het leven hoort, ongeacht de leeftijd. Ze beseft dat haar dagen op deze wereld weldra geteld zijn, maar net zoals alle andere jonge meisjes wil ze weten wat liefde is. Haar oogt valt op de veel oudere Moses (Toby Wallace), die zijn brood verdient als drugsdealer en ook niet vies is om het goedje zelf te gebruiken. De vader reageert gelaten, zelfs een tikkeltje opgelucht dat er nog iemand om zijn ter dood veroordeelde dochter geeft, maar de moeder vraagt met drang aan Moses om uit de buurt van haar dochter te blijven.
Het is een premisse die bij vele andere regisseurs in een gedrocht als The Fault In Our Stars zou kunnen stranden, maar daar heeft Shannon Murphy gelukkig geen zin in. Meer zelfs, hoe donker het onderwerp ook is, bevat de film heel wat humor die nooit geforceerd aanvoelt wat de oorveeg (want die komt er) op het einde er alleen maar intenser op maakt. Een film die perfect gedragen wordt door de cast met voorop een weergaloze Eliza Jane Scanlen die in Australië al een bekendheid was via de soapreeks Home And Away en haar kwaliteiten als actrice nog eens opnieuw onderstreepte in het prachtige Little Women van Greta Gerwig. En met als komische golfbreker haar vader die vertolkt wordt door Ben Mendelsohn die de meeste MCU-fans wel zullen kennen als Talos uit Captain Marvel en Spider-Man: Far From Home.

BEELD EN GELUID
Babyteeth werd uitgebracht bij Cinéart en hoewel deze maatschappij meer en meer het woord Blu-ray uit hun woordenboek lijkt te schrappen gaat het hier wederom om een dvd die in de meest perfecte condities wordt aangeboden. Zo mooi dat je vaak niet eens door hebt dat het maar een dvd is die in je lader ligt. De details zijn ver boven het gemiddelde en de kleuren realistisch mooi. De film wordt ondersteund door een Engelse Dolby Digital 5.1 die vooral in werking treedt op de feestjes waarbij er heel wat hippe muziek door de speakers knalt.

EXTRA'S
Jammer genoeg bevat deze film geen extra's.

CONCLUSIE
Hoewel Babyteeth qua thematiek een harde noot is om te kraken, balanceert Shannon Murphy in haar debuut tussen bikkelhard drama en een lichtvoetige komische coming-of-age, en dat is een combinatie die perfect lukt.cover
Studio: Cinéart

Regie: Shannon Murphy
Met: Eliza Scanlen, Toby Wallace, Georgina Symes, Essie Davis, Ben Mendelsohn, Emily Barclay

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
113 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051083166003


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij