:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HÔTEL DE LA PLAGE, L'
HÔTEL DE LA PLAGE, L' (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-23
FILM
Als er één genre is waarin de Fransen uitblonken in de jaren '70, dan moet het wel de komedie zijn. Voorbeelden genoeg, al zijn het jaren na datum alleen de grote titels die in het geheugen zijn blijven hangen, zeker bij ons. Een titel die buiten de Franstalige gebieden volledig in de obscuriteit baadt, is die van L'Hôtel De La Plage uit 1978, wat in Frankrijk destijds goed was voor bijna 3 miljoen bioscoopbezoekers en de tiende beste bezochte film van dat jaar was. Een film van Michel Lang, die naast een heleboel televisiefilms ook een handvol bioscoopfilms heeft gedraaid, en waar L'Hôtel De La Plage veruit de bekendste van was. Opmerkelijk is dat de film uit een cast bestaat zonder vedettes, tenminste toch niet buiten Frankrijk.

De titel laat het al vermoeden, want alles speelt zich inderdaad af in een hotel aan het strand van Bretagne. Iedere augustus zijn het bijna keer op keer dezelfde klanten die terugkeren en uiteraard kennen ze elkaar, en vooral weten ze wie met wie slaapt en er wordt ook wel eens naast de pot gepist, kwestie van de film de nodige ingrediënten te bezorgen. Het zijn niet alleen de oudere mannen die met de serveerster flirten maar ook de jongeren zijn in het hotel maar voor één doel.

Wie verwacht dat L'Hôtel De La Plage een ondeugende sekskomedie is, moet er alvast niet aan beginnen, want op een paar foute grapjes na (waarbij steeds de Belgen de pineut zijn) is alles zeer braaf en gaat men niet buiten de lijntjes van de boulevardkomedie, inclusief grappen die je van mijlenver ziet afkomen. Het is het soort film dat je alleen maar in huis moet halen als je een nostalgische ziel bent voor dit soort komedies. Is dat niet het geval, dan staat het buiten kijf dat je geen enkele boodschap hebt aan deze film.

BEELD EN GELUID
Deze film verscheen op Gaumont. Het label heeft er de laatste tijd werk van gemaakt om een groot deel van hun omvangrijke catalogus op Blu-ray uit te brengen. Het voordeel is dat die relatief goedkoop zijn (meestal zo'n tien euro) en ook dat ze uiterst verzorgd zijn. Deze film behoudt zijn oorspronkelijke 1.66:1, en je merkt zeer goed dat het om een gerestaureerde versie gaat waar met zorg aan gewerkt is. Echt scherp zijn de details nooit, maar toch is het verbluffend om zo'n oude komedie in zulke omstandigheden te kunnen zien. De geluidsband is een Frans DTS-HD MA 2.0 mono met zeer veel Franse muziek uit vervlogen tijden aoals Sheila, Richard Anthony of Mort Schuman. De film is voorzien van Franse ondertiteling.

EXTRA'S
De bonussectie bestaat uit een trailer en het 30 minuten durende Souvenirs De Lacquirec, waarin regisseur Michel Lang, regie-assistent Jean-Claude Sussfeld en de acteurs Sophie Barjac, Myriam Boyer, Jean-Paul Muel en Marie Bunuel via interviews herinneringen ophalen uit deze Franse komedie.

CONCLUSIE
L'Hôtel De La Plage
is een brave komedie over een stel vakantiegangers die maar één reisdoel hebben en dat is het bed van een ander. Traditioneel, nooit echt grappig, maar voor nostalgici zonder meer een leuk hebbeding.coverStudio: Gaumont

Regie: Michel Lang
Met: Sophie Barjac, Myriam Boyer, Daniel Ceccaldi, Michèle Grellier, Bruno Guillain

Film:
5,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1978

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
3607483280461


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 2.0 mono

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Trailer
• Souvenirs De Lacquirec


Andere recente releases van deze maatschappij