:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BENNY & JOON
BENNY & JOON
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-08-21
FILM
Benny (Aidan Quinn) heeft na de dood van zijn ouders in een verkeersongeluk de zorg op zich genomen voor zijn zus Juniper, 'Joon' (Mary Stuart Masterson). Ze is lichtjes mentaal gehandicapt: als ze geëmotioneerd raakt, slaan bij haar alle stoppen door en wordt ze hysterisch (én pyromaan). De dokters raden aan om haar in een instelling te plaatsen, maar Benny wil daar niets van weten, ondanks het feit dat hij nauwelijks aan een privé-leven toekomt, laat staan aan een ernstige relatie. Joon heeft bovendien met haar vijandige houding tegenover al wie haar vreemd is alle dagverpleegsters de deur uitgewerkt. Door toedoen van één van Benny's poker-buddy's krijgt hij bovendien ook nog de zorg over de rare vogel Sam (Johnny Depp) in zijn nek gedraaid. Sam is ook een beetje een simpele ziel, zelfs analfabeet, maar heeft een onschatbaar talent als imitator van acteurs uit stomme films zoals Buster Keaton. Nochtans schijnt hij op dezelfde golflengte als Joon te zitten, die hem uitzonderlijk in haar leefwereld duldt en zelfs hoopt dat hij haar nieuwe oppas zal worden. Doordat de druk op zijn leven vermindert, heeft Benny voor het eerst sinds mensenheugenis een nieuwe liefde in zijn leven, de serveerster Ruthie (Julianne Moore), en uit Joons bezoekjes aan de psychiater blijkt dat ze dankzij Sams aanwezigheid min of meer normaal functioneert, een croque-monsieur geprepareerd met een strijkijzer even buiten beschouwing gelaten. Benny is echter stekeblind voor het feit dat Sam en Joon op elkaar verliefd worden en als hij daarmee geconfronteerd wordt, is het huis te klein voor hun drieën.

Benny and Joon is in feite noch een komedie, noch een drama, waarmee we niet willen zeggen dat de film vis noch vlees zou zijn. Er wordt meer dan behoorlijk geacteerd, Johnny Depps slapstick-nummertjes zijn perfect getimed en vooral Mary Stuart Masterson neemt op zeer overtuigende en realistische wijze de rol van de mentaal gehandicapte voor haar rekening, meestal één van de moeilijkste rollen die er zijn. De film is niet geheel vrijblijvend en stelt enkele serieuze vragen, zoals in hoeverre mentaal gehandicapten hun eigen emotioneel leven mogen sturen, of hoeveel opofferingen men redelijkerwijze kan verwachten voor de verzorging van een voortdurend hulpbehoevende familielid. Het verhaal blijft desondanks luchtig van toon en er wordt een fijn happy end aan gebreid. Er is een leuke soundtrack van Rachel Portman, perfect gekruid met leuke popsongs van o.a. The Proclaimers en John Hiatt, en er is een al even leuke rolverdeling met in de bijrollen o.a. William H. Macy (nog mét baard) en Oliver Platt (nog ruim dertig kilo lichter dan tegenwoordig), maar we onthouden vooral Julianne Moore (voor de verandering eens niet voorzien van een Gucci-avondkleed met diepe halsuitsnijding).

BEELD EN GELUID
Er valt niet veel slechts op te merken op het beeld, alleen in de scène waarin Benny rondwandelt in de buurt van de spoorweg zijn de sporen wat vervormd - ik hoop voor de treinpassagiers dat de sporen zélf niet vervormd zijn. De kleuren zijn fris en stabiel, waardoor bijv. de scènes waarin Joon schildert goed (pas op, er volgt een belachelijke woordspeling!) uit de verf komen. Men heeft geen moeite gedaan om de geluidstrack te voorzien van speciale ruimtelijke effecten en gezien het intimistische timbre van de film is dat ook helemaal niet nodig; de dialogen zijn erg helder en alleen de openingsmuziek (500 miles van The Proclaimers) klinkt verhoudingsgewijs wat aan de luide kant. Technisch gezien is dus alles op deze schijf dik in orde.

EXTRA'S
MGM voert tegenwoordig een tweesporenbeleid wat extra's betreft: enerzijds zijn er luxueuze collector's editions volgestouwd met extra's zoals bijv. Silence of the Lambs, en anderzijds zijn er titels zoals deze, met alleen een (overigens niet-ondertitelde) trailer. Eerlijkheidshalve dient hierbij vermeld dat die laatste soort een pak goedkoper is waardoor de verhouding prijs/kwaliteit gerespecteerd blijft. Jammer dat er toch niet nét een beetje meer bonusmateriaal af kon. Vreemd genoeg is deze titel vooralsnog alleen via UK-import te krijgen en het ziet er niet naar uit dat hij eerlang in de Benelux op de markt komt. De disk is nochtans voorzien van een Nederlands ondertitelingsspoor.

CONCLUSIE
Een fijn filmpje voor een schappelijke prijs en bovendien één van de betere tragikomedies uit de jaren 90.


cover
Studio: MGM

Regie: Jeremiah Chechik
Met: Johnny Depp, Mary Stuart Masterson, Aidan Quinn, Julianne Moore, Oliver Platt, William H. Macy, Dan Hedaya

Film:
8,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
U.K.

Jaar:
1993

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626027195


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Zweeds, Noors, Deens, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij