:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STARGATE SG-1 VOLUME 02
STARGATE SG-1 VOLUME 02
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-06-13
SERIE
Op dit 2e volume in de Stargate SG-1 reeks vinden we het vervolg op de spannende cliffhanger waarmee seizoen 1 beëindigd wordt in de aflevering Within the Serpent’s Grasp. Vanzelfsprekend dat de eerste aflevering van dit seizoen dan ook het vervolg hierop is.

Ook worden in de 4 afleveringen die we gepresenteerd krijgen op deze disc enkele personages voorgesteld die later nog een of meerdere malen zullen terugkomen. In de afleveringen The Serpent’s Lair en In the Line of Duty staan de Goa’Uld wederom centraal en in Prisoners en The Gamekeeper wordt er dieper ingegaan op de hoofdpersonages zelf. De echte sciencfiction fans zullen het nevenpersonage in The Gamekeeper waarschijnlijk direct herkennen, het gaat hier namelijk om Luitenant Reginald Barclay (Dwight Schultz), de verstrooide professor van de Star Trek reeks kunne we gerust stellen.



Hieronder alvast een overzichtje met korte inhoud van de 4 afleveringen op dit 2e volume:

The Serpent’s Lair (S2, Afl. 1)
De invasiemacht van de Goa’Uld nadert de aarde en alleen het SG-1 team kan de ramp voorkomen. Als O’Neill en zijn team ongezien het moederschip weten te verlaten, moeten zij alles op alles zetten om de aarde te redden...

In The Line of Duty (S2, Afl. 2)
Tijdens een missie naar één van de planeten aan de rand van het universum wordt het SG-1 team brutaal overvallen door de Goa’Uld. Dit leidt tot een dramatische reddingsactie met fatale gevolgen als Kapitein Carer bezeten vordt van een Goa’Uld parasiet...

Prisoners (S2, Afl. 3)
Gedurende een expeditie wordt het team gevangen genomen en worden ze onder barre omstandigheden vast gehouden. Dankzij de hulp van de geheimzinnige Linea kunnen ze echter ontsnappen. Wat ze niet weten, si dat ze met Linea een dodelijk gevaar mee op sleeptouw nemen...

The Gamekeeper (S2, Afl. 4)
Tijdens een tocht naar een nieuwe en onbekende planeet komt het SG-1 team terecht in een virtuele fantasiewereld. Ineens is het mogelijk om voorbije gebeurtenissen opnieuw te beleven...



BEELD EN GELUID
Net zoals bij het eerste volume krijgen we nu wederom een anamorfisch 1.78:1 beeld voorgeschoteld. Ook nu heeft men voor een solide zwartniveau en heldere, levendige kleuren gezorgd. Men heeft blijkbaar al iets uit het ene minpunt van het beeld bij het eerste volume geleerd want de beeldruis of filmgrain is al sterk gedaald. Deze is nog steeds licht aanwezig en zal dat ook blijven maar het blijft zeer zeker binnen de perken van het aanvaardbare. Zoals reeds gemeld in de review van Volume 1 is het euvel direct verholpen als je DVD-Speler over DNR (Digital Noise Reduction) beschikt. Van compressie en/of andere fouten in het beeld is geen sprake.

Over het geluid op deze disc is enige verwarring mogelijk. Op de hoes wordt namelijk gemeld dat het hier zou moeten gaan om een Engelse en een Duitse Dolby Digital geluidstrack. Het blijkt hier om een vergissing te gaan want de Engelse audiotrack wordt geleverd in DD 3.1 en de Duitse track in DD 2.0. Niettegenstaande dat we dus te maken hebben met een 3.1 track in plaats van een 5.1 track is dit toch een verbetering ten opzichte van Volume 1 (die voorzien was van een DD 2.0 track). Men heeft namelijk een subwooferkanaal voorzien en een voorste middenkanaal. Dit is dan ook zeer goed te merken bij de beleving van het geluid. De subwoofer is vrij actief en dit vooral dan tekens we met wapengekletter te maken krijgen of telkens men de Stargate gebruikt. Ook het center kanaal wordt constant aangesproken voor de dialogen waardoor de linker en rechter kanalen vooraan vrijkomen voor ruimte-georiënteerde geluidseffecten.



EXTRA’S
Spijtig genoeg zijn er wederom geen extra’s aanwezig op dit 2e Volume. Dit is op zijn minst raar te noemen aangezien men toch wel zou verwachten dat er voor een serie als deze waarin toch vrij veel speciale effecten voorkomen er niks te verzinnen was om als extra te dienen op het schijfje. De beste verklaring die ik hier kan aan geven is simpelweg het feit dat MGM nog steeds aan het aftasten was of deze serie wel zou aanslaan op DVD en zich daardoor ook nog de tijd en het geld bespaarde om extra’s te fabriceren.

CONCLUSIE
Op dit 2e volume krijgen we 4 excellente afleveringen voorgeschoteld als vervolg op het eerder uitgegeven 1e volume. De beeldkwaliteit is licht verbeterd en kan dus zeer goed genoemd worden. De aanwezige geluidstrack doet de afleveringen volledig tot hun recht komen. Dit alles maakt van dit 2e Volume weerom een aanrader voor de liefhebbers van de serie evenals voor de scifi fans onder ons. Enkel het ontbreken van extra’s is weerom spijtig.


cover




Studio: MGM

Regie: diversen
Met: Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don Davis

Film:
9,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
169 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626002451


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 3.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij