:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORDS ON BATHROOM WALLS
WORDS ON BATHROOM WALLS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-12-22
FILM
"Kinderen die kanker hebben worden met alle liefde omarmd, maar zij die aan schizofrenie lijden worden angstvallig weggestopt". Het is een oneliner uit Words On Bathroom Walls. Vrij vertaald betekent deze titel "slogans op de wc-muren". Wat ervaar je als tiener wanneer je aan een psychische ziekte lijdt en tijdens het plassen je eigen naam op de wc-muur ziet waarop geschreven staat dat je een freak bent? Daarover gaat dit drama van Thor Freudenthal. De film is zeker niet vrij van zonden, maar het toont wel op een tamelijk originele, en bij momenten zelfs pakkende, manier hoe een jonge kerel met deze ziekte omgaat en vooral hoe hij willens of niet tegen muren van vooroordelen botst, want voor de meeste mensen zijn schizofrenen engerds met een gespleten persoonlijkheid, die enerzijds wel lief kunnen zijn, maar anderzijds net zoals in de films een bloeddorstige moordenaar in zich hebben.
De film was geen al te groot succes, en dat is best wel jammer omdat het één van de weinige teen-romcoms is waarin behoorlijk geacteerd wordt en waarin we een wereld zien die niet is ontsproten uit het brein van een bakvis die het leven alleen maar via de straten van Beverly Hills zag.

Adam Petrazelli (Charlie Plummer) is een tienerjongen die nogal bedeesd door het leven gaat. Zijn grote passie is koken, en zijn ultieme droom bestaat erin om in een toprestaurant aan de slag te mogen gaan, maar daar moet je natuurlijk wel een diploma voor op zak hebben. Hoewel de jongen zijn uiterste best doet, loopt alles mis en wordt hij van school gestuurd nadat hij in de chemieles een gevaarlijk goedje naar één van zijn medeleerlingen heeft gegooid nadat die hebben ontdekt dat hij in therapie is voor het behandelen van schizofrenie. Zijn moeder Beth (Molly Parker) wil het beste voor haar zoon en pluist ieder mogelijk forum tot op de komma uit, maar ze moet al gauw toezien op het feit dat ze niet is opgewassen tegen de pesterijen van de anderen, alsook dat haar zoon medicijnen toegestopt krijgt waarvan de dokters zelf niet goed weten of het nu goed of slecht zal uitdraaien. Op een nieuwe strenge katholieke school komt Adam in contact met medestudente Maya (Taylor Russell). De twee lijken een droomkoppeltje te worden, maar Maya weet niks over Adams geheim.
Words On Bathroom Walls is niet de eerste film over schizofrenie, en het zal ook niet de laatste zijn. De gespleten persoonlijkheid wordt in film gebracht door drie personages die hem omringen en fungeren als stemmen die hem woorden toespreken die een directe invloed hebben op zijn gedrag. Het is een gimmick die wel origineel werkt, maar tevens de geloofwaardigheid uit het verhaal haalt zeker met die ene man die steeds met een baseballknuppel paraat staat en het kwaadaardige in Adam laat opbruisen. Over de ziekte zelf kom je niet zoveel te weten, niet dat dit per se moet, en dus wordt alles geconcentreerd op het feit hoe de jongen zichzelf moet waar maken bij zijn medestudenten. Dat wordt zoals verwacht geen al te gemakkelijk gevecht, en op het geforceerde einde na dat niemand gelooft, is het allemaal plausibel in film gebracht. Er zijn natuurlijk de gebruikelijke clichés die je van mijlenver ziet afkomen, maar niet eens zo storend werken, en dat komt vooral door het knappe acteerspel van de jonge Charlie Plummer. De grootste verrassing van de film is wel Andy Garcia (niet dat je hem zou herkennen!) als een hippe mijnheer pastoor.

Words On Bathroom Walls
is een release waar je collectie niet meteen zal om gaan smeken, maar in dit genre dat sowieso gedoemd is om te mislukken, is deze poging van Thor Freudenthal (hij deed Percy Jackson: Sea Of Monsters en een paar afleveringen van Arrow en Supergirl) vrij verdienstelijk.

BEELD EN GELUID
The Searchers is nog één van de weinige maatschappijen uit de Benelux die met zeer grote regelmaat kleinere titels op Blu-ray uitbrengt. Waarvoor hulde, en zelfs die beruchte kus van de juffrouw. Deze film is hypermodern gefilmd en oogt dan ook zeer realistisch. De details zijn niet oogverblindend, maar meer dan voldoende. De Engelse geluidsband is een DTS HD MA 5.1 zonder veel spectaculaire effecten, maar wel met een explosief karakter.
EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze disk, maar dat zijn we bij The Searchers stilaan gewoon.

CONCLUSIE
Door het niet zo geslaagde hoesje van Words On Bathroom Walls is de kans groot dat je dit zonder verder onderzoek onder zal brengen in te mijden romcoms voor snotneuzen, maar dat is dus helemaal niet het geval. Hoewel er liefde aan te pas komt en de film verre van perfect is, krijg je een vrij geslaagd portret van een tiener die lijdt aan schizofrenie en hoe hij daar mee omgaat.coverStudio: The Searchers

Regie: Thor Freudenthal
Met: AnnaSophia Robb, Walton Goggins, Andy Garcia, Taylor Russell, Molly Parker, Charlie Plummer

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
111 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877949


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij