:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 1
SMALLVILLE - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-02-13
SERIE
Jonathan (John Schneider) en Martha (Annette O'Toole) Kent zijn een echtpaar dat graag kinderen wil. Het dorp waar ze wonen, Smallville, in Kansas, leeft uitsluitend van de maïscultuur, en het is letterlijk een boerenhol waarin niets gebeurt. Totdat op een dag een meteorenregen het dorp in puin legt. In een maïsveld vinden ze een jongetje dat over bovennatuurlijke krachten schijnt te bezitten. Het paar adopteert hem, en noemt hem Clark (Tom Welling). Tot daar de origine van Superman.
Maar zo ver zijn we nog niet. Clark moet door zijn puberale groeipijnen, net zoals alle andere tieners van zijn leeftijd, en gaandeweg ontdekt hij de superkrachten waar hij over beschikt, maar die hij angstvallig voor de buitenwereld verborgen houdt, kwestie van niet te eindigen als een laboratoriumrat in een bokaaltje. Ook zijn beste vrienden Pete Ross (Sam Jones III) en Chloë Sullivan (Allison Mack), de reportster van het schoolblad The Torch, weten niet dat hun vriend behept is met gaven waar een gemiddelde tiener alleen maar van kan dromen. Chloë heeft wel een neus om de bovennatuurlijke verschijnselen die Smallville teisteren sinds de meteorenregen, uit te graven. Clark is hopeloos verliefd op zijn buurmeisje Lana Lang (Kristin Kreuk), maar die heeft al een - bijzonder fout - vriendje, Whitney (Eric Johnson), die haar basically behandelt als zijn privébezit. Clark is echter op amoureus gebied een schotelvod, en zijn pogingen om toenadering te zoeken tot Lana, lopen telkens op een sisser af. Het helpt natuurlijk ook niet dat Lana een hangertje heeft dat uit een kryptonietsteen is vervaardigd.

Dan is er ook nog miljonairsplayboy Lex Luthor (Michael Rosenbaum), die door zijn vader Lionel (John Glover) bij wijze van straf verbannen is naar Smallville, en daar de lokale kunstmestfabriek moet leiden. Lex houdt van snelle vrouwen en dito wagens, en met die laatste maakt hij een spectaculair ongeval door van een brug te rijden. Clark redt de bewusteloze jongen uit het wrak, en Lex biedt Clark zijn vriendschap aan, alhoewel Clarks ouders niet gediend zijn met een rijke playboy die hun zorgen financieel oplost. Vooral Jonathan wil zijn eigen boontjes doppen, en vooral niet schatplichtig worden aan de Luthors. En met reden. Gaandeweg groeit er bij Lex ook argwaan over de redding door Clark, en hij is vastbesloten de waarheid over zijn beste vriend uit te spitten.
Somebody saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaave meeeeeeeeeeeeee...

Smallville is het geestekind van scenarist-producers Alfred Gough en Miles Millar, die eerst een reeks over de jonge Batman wilden maken, maar uiteindelijk voor Superman kozen. We hadden er eerlijk gezegd niet meer op gehoopt, maar Warner heeft het volledige Smallville-canon op Blu-ray uitgebracht mét Nederlandse ondertitels. Warner stijgt hierdoor weer enorm in onze achting, en we hopen dat dit niet de laatste keer is dat ze een oude reeks een nieuw leven gunnen (Lois & Clark hinthint). Omdat we op korte tijd geen megabespreking kunnen afleveren, hebben we besloten de reeks seizoen per seizoen te bespreken, wat gerechtvaardigd is aangezien de toon verandert naarmate de seizoenen evolueren. Dit eerste seizoen bijvoorbeeld is een prima voorbeeld van good storytelling: er wordt om te beginnen een kader geschapen waarbinnen slechts een bijzonder klein aantal happy few op de hoogte zijn van Clarks buitenaardse krachten, en alhoewel de afleveringen los van elkaar staan, is toch de rode draad dat het voor Clarks positie maar best is dat niet al te veel andere mensen zijn gaven te weten komen, hetgeen bijvoorbeeld in de seizoensfinale tot een dramatische ontknoping leidt. In afleveringen zoals Stray is dat nogal moeilijk, omdat de aflevering gaat over een jongetje dat gedachten kan lezen, en bijgevolg al dadelijk van Clarks gaven op de hoogte is, maar toch weten de scenaristen er elke keer weer een positieve draai aan te geven.

In feite is deze eerste reeks nog zeer goed te vergelijken met het eerste seizoen van The X-Files, en niet alleen omdat ook Mark Snow ook de soundtrack verzorgt. Week na week zien we weer een andere slachtoffer van de meteorietenregen die de één of andere bovennatuurlijke gave heeft ontwikkeld, waar Clark of de zijnen mee geconfronteerd worden, hetzij ten goede, hetzij ten kwade, en daarnaast loopt dan de mythology, in dit eerste seizoen vooral de speurtocht van Lex Luthor naar de waarheid omtrent zijn bizarre auto-ongeval. De standalone-episodes zijn soms van zeer hoge kwaliteit, en ik neem als voorbeeld Leech, waarin een klasgenoot van Clark na een blikseminslag zijn gaven krijgt, waarbij het pijnlijk duidelijk wordt dat de goede inborst van Clark niet alleen te maken heeft met zijn buitenaardse vermogens, maar vooral met de goede opvoeding die hij van Jonathan en Martha genoten heeft. Clark is bij momenten door-en doorbraaf tot op het ergerlijke af, en alhoewel je weet dat zijn romance met Lana Lang uiteindelijk op niets zal uitdraaien - ieder beetje Superman-kenner weet dat de liefde van zijn leven uiteindelijk Lois Lane wordt - blijf je aflevering na aflevering hopen dat de vonk eens eindelijk gaat overspringen.
Smallville kreeg over het algemeen positieve kritieken, en het is niet moeilijk om in te zien waarom. De karakters zijn goed uitgewerkt en wekken onmiddelijk sympathie op, en gegevens zoals het feit dat Lex Luthor en Clark Kent aanvankelijk boezemvrienden waren, zwengelen de drang nog wat aan om verder te kijken waar het uiteindelijk tussen die twee is fout gelopen. De legendarische Superman-acteur Christopher Reeve gaf er niet alleen zijn goedkeuring aan, hij speelde - zelfs vanuit zijn rolstoel - tot tweemaal toe een gastrol in de reeks alvorens hij het tijdelijke met het eeuwige verwisselde. Alhoewel Smallville voornamelijk op een young adult-publiek mikt, zijn de verhalen universeel genoeg om alle leeftijden te bekoren. De reeks werd bovendien nog niet bezoedeld door raciaal-politiek correcte evenwichten die moesten bewaard worden. Chloë - een personage dat niet in de stripverhalen voorkomt - werd aanvankelijk bedacht als gekleurd, maar na de casting van Allison Mack werd voorkeur gegeven aan een blanke actrice, terwijl Pete Ross, de vriend van Superman die uiteindelijk achter zijn ware identiteit komt, oorspronkelijk in de strips een blanke was, maar dan weer - uitstekend overigens - vertolkt wordt door de zwarte acteur Sam Jones III. Kortom, in Smallville zijn de acteurs uitgekozen omwille van hun intrinsieke kwaliteiten, en dat loont uiteindelijk.
Nogal wat acteurs uit Smallville zijn echter in de vergetelheid geraakt en hun carrière zit een beetje in het slop, maar geen zo spectaculair als Allison Mack, die in de reeks reportster Chloë speelt. Van de frisse blondine uit de reeks is niet veel meer over, nadat ze veroordeeld is voor handel in seksslavinnen (!). Mack was de rechterhand van sekteleider Keith Raniere van de Newyorkse sekte NXIVM (lees: nexium), en moest via zogezegde seminaries ter zelfverbetering slachtoffers rekruteren, die dan door de goeroe misbruikt en in hun schaamstreek getatoeëerd werden (!) als waren ze Ranieres persoonlijk bezit. Mack zit op ogenblik van schrijven drie jaar in de cel. Ze komt daarmee er nog goedkoop van af, want Raniere zelf zal met zijn veroordeling tot 120 jaar wellicht de buitenkant van de gevangenis niet meer zien. Niet dat de filmografie van pakweg Tom Welling ná Smallville leest als een succesverhaal, met als opmerkelijkste wapenfeit een herneming van zijn Clark Kent-rol in de één of andere Crossover Crisis-aflevering uit het DC-universe. Michael Rosenbaum, die het er voor de reeks voor over had om zich elke dag te laten millimeteren, zie je nog eens een cameo weggeven in pakweg Guardians Of The Galaxy Vol. 2, maar geniet ook niet echt grote naambekendheid. Kristin Kreuk vond nog een tweede adem in de Beauty And The Beast-remake (de serie, niet de film) en lijkt daarmee haar rol in Smallville nog het meest verzilverd te hebben. Sam Jones' carrière kwam dan weer tot een abrupt einde na het uitlekken van een seksvideo en na een gevangenisstraf voor druggebruik.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
1. Pilot
Elk jaar kiezen de Smallville Crows een Chinese vrijwilliger die vastgebonden met ontbloot bovenlijf, met daarop een S geschilderd, als vogelschrik in het veld wordt achtergelaten. Clark is dit jaar het slachtoffer. Op het moment van de meteoorinslag was de twijfelachtige eer te beurt gevallen aan Jeremy Creek (Adrian McMorran), die vervolgens twaalf jaar in een coma heeft gelegen. Nu hij echter ontwaakt is, is hij van plan om de drie pestkoppen die hem eertijds aan de paal gebonden hadden, te elektrocuteren met zijn nieuw verworven krachten.
2. Metamorphosis
Lana is pissed omdat Whitney Clark heeft tentoongesteld als vogelschrik, én haar hangertje is kwijtgeraakt. Lex geeft Clark de kans om hem Whitney te laten terugpakken: hij heeft het hangertje gevonden en in een loden kistje bewaard. Clark wordt echter ziek van het hangertje, want het is gemaakt van kryptoniet. Clark en Whitney zijn overigens niet de enigen die een oogje op Lana hebben: insectenliefhebber Greg Arkin (Chad E. Donella) stalkt haar, en nadat zijn moeder heeft gedreigd hem naar de militaire academie te sturen, wordt hij gestoken door een selectie van zijn eigen gemuteerde insecten, waardoor hij zich als een reuzeninsect begint te gedragen.

3. Hothead

Er gaat een schokgolf door het rugbyteam wanneer blijkt dat zeven spelers voor een examen gespiekt hebben, en bijgevolg zouden moeten geschorst worden, net vooraleer de Crows kampioen zouden moeten spelen. Coach Walt Arnold (Dan Lauria) wil de zaak in de doofpot stoppen, maar hij krijgt schooldirecteur James Kwan (Hiro Kanagawa) tegen zich. De uren die de coach in zijn privé-sauna heeft doorgebracht, die verwarmd wordt door stenen met kryptoniet in, hebben de man pyrokinetische krachten gegeven. Chloë komt erachter dat de coach niet alleen zijn zeven spelers de hand boven het hoofd houdt, maar ze ook actief de examenvragen heeft bezorgd. De coach wil bovendien koste wat het kost Clark in zijn team, maar Jonathan meent dat dit geen goed idee is, want Clark zou zichzelf zo wel eens kunnen verraden. Lex moet intussen van zijn vader 20 % van het personeel ontslaan, en daar heeft hij niet veel zin in.

4. X-Ray

Lex Luthor berooft de bank voor 100.000 dollar. Althans, dat lijkt zo, want hij heeft een perfect alibi voor het tijdstip van de overval. De ware dader is Tina Greer (Lizzy Caplan), die sinds de meteroorregen haar zwakke beendergestel heeft leren gebruiken om van gedaante te kunnen verwisselen. Wanneer ze met haar moeder Rose (Beverly Breuer) discussieert of ze het geld al dan niet moeten houden, maakt die laatste een val van de trap en breekt haar nek. Tina, die ziekelijk jaloers op Lana is, probeert voor te wenden dat haar moeder naar een andere stad verhuist, zodat ze bij Lana als zus kan komen wonen. Uiteraard wijst die het voorstel af. Clark heeft intussen de hele maskerade door omdat zijn X-rayvision zich aan het ontwikkelen is. Een roddeljournalist van de Metropolis Inquisitor, Roger Nixon (Tom O'Brien), probeert intussen in het duistere verleden van Lex te graven, maar Lex heeft een manier gevonden om diens chantage ongedaan te maken.

5. Cool

Rokkenjager Sean Kelvin (Michael Coristine) valt bij een feestje door het pakijs. Straling van de meteoriet verandert hem in een soort van omgekeerde batterij, die hitte aan zijn omgeving moet onttrekken om zelf warm te kunnen worden. Nadat hij zijn vorige vriendin Jenna Barnum (Tania Saulnier) in een ijspegel heeft veranderd, is Chloë zijn volgende slachtoffer. Net op dat moment heeft Clark eindelijk een date met Lana te pakken, die desastreus afloopt. Lex Luthor doet intussen een voorstel van financiering aan Clarks ouders, die virtueel failliet zijn, maar Jonathan wijst het aanbod af.
Disk 2:
6. Hourglass
Moordenaar Harry Volk (George Murdock) slijt zijn oude dag in een bejaardentehuis. Nadat hij uit zijn rolstoel in het water valt, wordt hij weer jong, en zijn jonge zelf (Eric Christian Olsen) slaat weer aan het moorden: hij is erop uit om de nazaten van alle juryleden die hem destijds veroordeeld hebben, te liquideren. Eén van de juryleden was Hiram Kent, Jonathans vader. Clark heeft in het bejaardentehuis vriendschap gesloten met Cassandra Carver (Jackie Burroughs), een vrouw die de toekomst kan voorspellen.

7. Craving

Dikkerdje Jodi Melville (Amy Adams) is compulsief bezig met haar gewicht. Door een dieet van proteïneshakes, gemaakt van de groenten uit haar tuin, valt ze spectaculair af. De groenten worden echter in de grond gekweekt waar meteoorfragmenten in zitten, met als gevolg dat ze een niet te stoppen honger heeft, meer bepaald naar vetstoffen, en ze als een soort vetvampier het vet uit omvergereden dieren en zelfs uit mensen begint te zuigen. Lex bezoekt de geroyeerde wetenschapper Steven Hamilton (Joe Morton), die zijn studie wijdt aan de meteoren die op Smallville zijn neergeslagen, en hij is bereid zijn onderzoek te financieren. De professor staat er weigerachtig tegenover, maar zijn obsessief onderzoek naar de meteorenregen blijkt niet de reden waarom hij van de universiteit is weggestuurd.

8. Jitters

Terwijl Jonathan en Martha naar Metropolis gaan om hun huwelijksverjaardag te vieren, geeft Clark een feestje dat een beetje uit de hand loopt. In de schuur vindt hij Earl Jenkins (Tony Todd), een oud-helper op de boerderij, die beweert dat hij in de kunstmestfabrieken van Lionel Luthor is blootgesteld geweest aan een toxine waardoor hij onbedaarlijke trilbuien krijgt. In één van die buien heeft hij per ongeluk een bewaker van LexCorp vermoord. Tijdens een klasuitstap naar de fabriek neemt Earl de klas van Clark in gijzeling, en eist dat Lionel Luthor hem naar de derde verdieping leidt, een verdieping die volgens hem niet bestaat.

9. Rogue

Tijdens een schooluitstap kan Clark verhinderen dat een op hol geslagen autobus een dakloze overrijdt. Helaas is er een getuige van de gebeurtenis: de vuile flik Sam Phelan (Cameron Dye), die in Clark het perfecte instrument ziet om het dossier dat tegen hem opgesteld is bij Interne Zaken te laten, ahem, "verdwijnen". Clark stuurt echter de politie op hem af, en als wraak plant Phelan bewijs op de hoeve Kent dat zijn vader betrokken zou zijn bij een moord. Lex krijgt intussen zijn oude vriendin Victoria Hardwick (Kelly Brook) op bezoek, die samen met hem een vijandig bod wil doen op het imperium van hun beider vaders. Chloë wordt dan weer ontslagen als hoofdredacteur van The Torch, omdat ze het in haar artikels niet altijd even nauw neemt met de werkelijkheid. Lana moet haar vervangen, en ze trekt van leer tegen de nieuwe censuur die heeft toegeslagen op de school.
10. Shimmer
Amy Palmer (Azura Skye), de dochter van Lex' huisbediende, heeft een ziekelijke obsessie voor hem. Wanneer een onzichtbare klopgeest in het kasteel van Lex Victoria begint te belagen, lijkt het alsof zij wat met de zaak te maken heeft. Victoria zit echter wél in de zaken van Lex te neuzen. Lana houdt intussen een bloedinzameling, en wanneer Whitney hier niet aan lijkt mee te willen werken, ziet Clark zijn kans schoon om voor Lana's affectie te strijden. Helaas kan Clark echter ook geen bloed geven, want hij krijgt met geen mogelijkheid een naald in zijn lijf.

11. Hug

Bob Rickman (Rick Peters) wil een vervuilende fabriek in Smallville bouwen, precies daar waar de boerderij van de familie Kent staat. Hij heeft bovendien een zeer aparte manier om mensen te overtuigen: wanneer hij iemand de hand schudt, kan hij die persoon alles laten doen wat hij wil. Jonathan staat dan ook perplex wanneer hij blijkt de verkoopakte getekend te hebben, zo perplex zelf dat hij voor één keer de hulp van Lex en zijn advocaten aanvaardt. Lana valt tijdens een rit door het bos van haar paard, en wordt kort daarop samen gezien met lokale kluizenaar Kyle Tippet (Gregory Sporleder). Blijkbaar heeft Kyle een verleden met Bob samen, toen ze landbouwmachines verkochten en drie jaar op rij topverkopers waren. Whitney wil echter dat Kyle met zijn poten van Lana blijft, en op een avond staat hij voor zijn caravan, klaar om hem af te rossen.

Disk 3:

12. Leech
Tijdens een klasuitstap redt Clark het leven van zijn klasgenoot Eric (Shawn Ashmore), de zoon van de leraar aardrijkskunde, die van een dam wil springen. Net op dat moment slaat de bliksem in, en Clarks krachten worden overgebracht op Eric. Die gaat zich al snel als een roekeloze nozem gedragen, terwijl Clark moet wennen aan het "normale" leven. De zaken met Eric lopen echter al snel uit de hand. Het voordeel voor Clark is wel dat Lex hem nu niet langer meer verdenkt dat hij supersterk is. Lex heeft overigens zijn handen vol met een vijandige overnamepoging van Victoria's vader, Sir Harry (William Samples), maar Lex is op alles voorbereid. Lana's tante Nell (Sara-Jane Redmond) wil intussen haar bloemenwinkel verkopen.

13. Kinetic

Lex wordt overvallen door drie misdadigers die kennelijk door de muren kunnen lopen. Bij de overval geraakt Chloë gewond door uit een raam te vallen, en Clark voelt zich verantwoordelijk. De misdadigers, onder leiding van Wade Mahaney (Kavan Smith), tatoeëren zich met inkt met daarin een aftreksel van de meteoor, waardoor ze hun krachten krijgen. Hun krachten nemen echter gradueel af, en ze zijn op zoek naar een nieuw bendelid dat hun rangen kan vervoegen. Ze hebben hun vizier gericht op Whitney, die net zijn beurs is kwijtgeraakt, en wel geïnteresseerd is in geld. Bij de overval op Lex hebben ze een diskette buitgemaakt waarop het bewijs staat dat Lex geld van zijn vader inpikt, en ze willen er een miljoen losgeld voor. Lana probeert intussen Lex zo ver te krijgen dat hij wil investeren in de Talon, het vervallen cinemagebouw waar haar ouders elkaar hebben leren kennen, en ze werkt een businessplan uit om er een literair café van te maken.
14. Zero
Drie jaar geleden was Lex betrokken bij een schietpartij in een nachtclub in Metropolis, Club Zero, waarbij een zekere Jude Royce (Corin Nemec) werd doodgeschoten, de verloofde van Lex' vriendinnetje voor de avond, Amanda Rothman (Judy Taylor). Nu, drie jaar later, is Royce kennelijk opgestaan uit de doden, en hij doet er alles aan om Lex naar het leven te staan. Chloë zit voor een schoolopdracht in Clarks verleden te spitten, en ze botst op onregelmatigheden bij zijn adoptie, iets wat Clark als zeer kwetsend ervaart.

15. Nicodemus

Jonathan wordt ei zo na van de weg gereden door James Beels (Bill Mondy), een bediende van Lex Luthor die een plant heeft gestolen van professor Hamilton. De plant veroorzaakt een besmetting waarbij de slachtoffers al hun remmingen kwijt zijn, maar uiteindelijk in coma geraken en sterven. Nadat Jonathan besmet wordt, is het de beurt aan Lana, en vervolgens aan Pete. Chloë ontdekt echter dat dr. Hamilton met de straling van de meteorieten de uitgestorven plant, de Nicodemus, weer tot leven heeft gewekt, en dat in de 19de eeuw de plant de oorzaak was van het uitroeien van de bevolking van Smallville.

16. Stray

Martha overrijdt een jongetje, Ryan (Ryan Kelley), die kennelijk op de vlucht is voor zijn stiefouders die hem mishandelen. Ryan veinst geheugenverlies, zodat hij voorlopig bij de Kents kan blijven. Hij kan echter andermans gedachten lezen, waardoor hij een onmisbare pion is voor de criminele plannetjes van zijn stiefvader (Jim Shield). Alleen schijnt zijn trucje niet te werken bij Clark, en het duurt dan ook niet lang vooraleer hij zijn geheim ontsluiert. Lex krijgt intussen van Lionel het aanbod om als zijn rechterhand terug naar Metropolis te keren, maar zoals gewoonlijk zit er aan een dergelijk aanbod een reukje.

Disk 4:

17. Reaper
Tyler Randall (Reynaldo Rosales) wordt betrapt in het ziekenhuis terwijl hij zijn terminaal zieke moeder wil euthanaseren. Hij maakt een val uit het venster, en zijn hanger met een stuk meteoriet dringt in zijn lichaam. Hierdoor krijgt hij de gave dat hij iedereen door aanraking in stof en as kan doen uit elkaar vallen. Hij ziet dit als een soort roeping om de ongeneeslijk zieken uit hun lijden te verlossen. Net op dat moment krijgt Whitneys vader een nieuwe hartaanval. Clark maakt intussen ruzie met zijn vader omwille van het jaarlijkse vader-zoon-visuitje dat hij eigenlijk alleen maar doet om zijn vader te pleziere. Lex' vader stuurt dan weer een bedrijfsrevisor op het dak van zijn zoon.
18. Drone
Sasha Woodman (Shonda Farr) doet mee aan de verkiezingen voor klasverantwoordelijke, en doordat ze blijkbaar de gave heeft om bijen te commanderen, elimineert ze één voor één haar concurrenten. Pete heeft voor de grap Clark ook ingeschreven als kandidaat, en wanneer Lana verklaart dat ze hem als kandidaat wel ziet zitten, wordt het voor Clark ernst. De Talon staat intussen op de rand van het faillissement, en Lana moet haar handen vuil maken om de zaak weer op de sporen te krijgen. Lex wordt gestalkt door reportster Carrie Castle (Marguerite Moreau), die een exclusief portret van hem wil maken om haar eigen carrière hogerop te krijgen, maar het portret dat ze van Lex schildert is niet zo flatterend...

19. Crush

Justin Gaines (Adam Brody) is na vijf maanden revalidatie na een ongeval met vluchtsmisdrijf motorisch gehandicapt. Die handicap maakt hij goed met zijn pas verworven gave van telekinese. Wanneer Clark te weten komt dat Chloë een oogje op hem heeft, maar hij nog altijd blijft vasthouden aan Lana, stort Chloë zich in de armen van Justin, die altijd verliefd op haar is geweest. Justins behandelende arts, dr. Nathan Wells (James Purcell), is echter in een freak accident zijn beide handen kwijtgeraakt, en wanneer blijkt dat de nummerplaat van de dader van het vluchtsmisdrijf overeenkomt met dat van directeur Kwan, gaan de poppen aan het dansen en blijkt Justin helemaal niet het zielepootje dat hij zo graag wil doen uitschijnen. Lex krijgt bezoek van zijn oude oppas, Pamela Jenkins (Donna Bullock), die terminaal ziek blijkt te zijn. Zijn vader heeft haar echter verboden contact op te nemen met Lex, op straffe van die laatste te onterven.

20. Obscura

Na een gasexplosie komt Lana in contact met een meteorietenfragment, waaraan ze, naast een lichte hersenschudding, de gave overhoudt om door de ogen te zien van een man die meisjes ontvoert. Chloë is zijn slachtoffer, en alhoewel iedereen denkt dat ze naar een congres in Metropolis is, schijnt ze daar nooit te zijn aangekomen. De politie doet Lana's getuigenis echter af als een geschift verhaal. Roger Nixon brengt intussen Lex in contact met Eddie Cole (Frank C. Turner), de eigenaar van een sproeivliegtuig, die beweert dat hij op de dag van de meteorenregen een ruimteschip heeft zien neerstorten. Lex laat prompt het terrein waarop dat gebeurd zou zijn, ondersteboven halen, en vindt een onderdeel van Clarks schip.

21. Tempest
In een poging zijn zoon de hand om te wringen en hem te dwingen naar Metropolis terug te keren, zet Lionel Luthor iedereen in de fabriek op straat. Lex probeert de ontslagen werknemers zo ver te krijgen dat ze een bijkomende lening aangaan om samen zijn vader uit te kopen. Lionel heeft echter ook de bank opgekocht. Whitney heeft het in zijn hoofd gehaald om bij de Marine te gaan. Clark heeft intussen eindelijk zijn moed bij elkaar geraapt om Chloë voor het bal te vragen. Roger Nixon verzamelt echter bewijs dat Clark een alien is, en laat zelfs een auto ontploffen waar Clark inzit, gewoon om te bewijzen dat hij zulks overleeft. Maar dan breekt er een tornado los boven Smallville, en moeten we voor de afloop wachten tot het volgende seizoen.
BEELD EN GELUID
De overgang van Smallville naar HD is één van de grootste verrassingen van einde 2021 - in de Benelux zijn we in één van de weinige gebieden die deze box voorgeschoteld krijgen met de gepaste ondertitels. Warner heeft echt wel zijn best gedaan om deze box in alle eer en glorie te herstellen, alhoewel dat omwille van technische beperkingen niet altijd lukt. Zo lijken me de opening credits nog steeds in SD te zijn, en ook enkele shots met stock footage zoals het kasteel van Lex lijken niet in hogedefinitie, en lijden onder meer onder een flinke portie edge enhancement, en de kleuren lopen daar door elkaar. De resterende 99% zijn dan weer wel prima weergegeven, en het lijkt met zelfs dat enkele shots met speciale effecten voor de gelegenheid opnieuw zijn gedaan, zoals een mes dat versplintert wanneer het op de borst van Clark in stukken breekt. Smallville is heerlijk om te bekijken in HD en niets verraadt dat de serie intussen al twintig jaar oud is. Technisch gesproken is dit een upscale, want het eerste seizoen van Smallville werd, in tegenstelling tot de latere seizoen, afgewerkt in SD, maar de 35 mm-print bestaat nog, en kennelijk heeft men die voor de gelegenheid weer opgesnord waar mogelijk. De geluidstrack is opgewerkt van een gecomprimeerde Dolby Surround 2.0 maar een DTS-HD MA 5.1-track, die voor de gelegenheid helemaal herwerkt is en enkele leuke effecten biedt telkens er iemand zijn bovennatuurlijke gaven bovenhaalt. De soundtrack van Mark Snow is bovendien nog eens gelardeerd met een fijne selectie popsongs.
EXTRA'S
Met uitzondering van een kleingheidje op seizoen 5, waar we later op terugkomen, is al het bonusmateriaal van de dvd's eertijds overgenomen, zij het vaak in SD. Aanvankelijk bekroop me een zekere ergernis omdat van de pilootaflevering enkel de broadcast version werd toegevoegd, en niet de verlengde versie, maar kijk, de verlengde versie van de pilootaflevering (50:08) staat op de eerste disk netjes tussen het bonusmateriaal, met op de koop toe nog een optionele commentaartrack door showrunners Alfred Gough en Miles Millar. Er is nog een tweede audiocommentaar voorzien voor de aflevering Metamorphosis door hetzelfde duo, en er zijn twee verwijderde scènes (6:58) te bewonderen. Dan is er nog een korte documentaire Pilot - Storyboard to screen (7:06). Dit lijkt niet veel, maar de totale box bevat ook nog eens twee schijven boordevol exclusief bonusmateriaal.
CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Smallville is een geweldige aanzet tot de reeks, en bevat al de ingrediënten die de serie tot zo'n eclatant succes hebben gemaakt: simpele rechttoe-rechtaanverhalen, sympathieke personages en puike productie die na 20 jaar nog niets van haar pluimen heeft verloren. Een dikke thumbs up voor Warner om werk te maken van een Blu-ray, zij het dat het seizoen niet los te koop is en u de volledige box moet kopen. Maar die is het waard.


coverStudio: Warner

Regie: David Nutter, Philip Sgriccia, Michael Watkins, Greg Beeman, James Frawley, Jim Contner, Chris Long, David Carson, D.J. Caruso, Robert Singer, Michael Katleman, James Marshall, Paul Shapiro, Terrence O'Hara
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Eric Johnson, Sam Jones III, Allison Mack, Annette O’Toole, John Schneider, John Glover

Film:
9,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2001-2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
922 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888258545


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• 2 verwijderde scènes
• Documentaire "Pilot - Storyboard to screen"
• Pilootaflevering - verlengde versie

Andere recente releases van deze maatschappij