:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COURIER, THE
COURIER, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-08
FILM
"Khrushchev. Khrushchev frightens me. He is impulsive, chaotic - a man like that should not have nuclear commands." (Merab Ninidze als Oleg Penkovsky)

De superlatieven over Benedict Cumberbatch waren dit jaar nauwelijks bij te houden. Natuurlijk had men het steeds over diens geweldige tour de force in de Netflix-film The Power Of The Dog (verplicht kijkvoer!), maar zelden of nooit bots je op The Courier. Toegegeven, het is wel een typische Cumberbatch-rol (degelijk, maar nooit verrassend), maar dat maakt er de pret niet minder om. De titel zou zo maar een Liam Neeson-vehikel kunnen zijn, maar dit is een traditionele spionagefilm en nog wel gebaseerd op (vergeten) gebeurde feiten.
Vergeet de zotte kuren van James Bond, want heel wat spionnen bij MI6 waren gewoon grijze muizen, hoe minder ze opvielen des te beter. Een ideaal profiel voor Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), een brave huisvader en succesvolle zakenman die graag aan de fles hangt (naar eigen zeggen zijn enige talent) en waar je nooit van zou vermoeden dat hij een spion is die de grootste militaire geheimen van Moskou naar Londen smokkelt. Een taak die als je de geschiedenislessen moet geloven ervoor gezorgd heeft dat de toenmalige president van de Sovjet-Unie, Chroesjtsjov, niet op de rode knop ging drukken. It takes two to tango, en achter het ijzeren gordijn vindt men Oleg Penkovsky (prachtprestatie van Merab Ninidze) die destijds wel trouw zwoer aan de revolutie, maar inziet dat zijn president een bedreiging is voor de wereldvrede. Een levensgevaarlijke opdracht, want wie gepakt wordt op landverraad, wacht niet de goelag, maar een onmiddellijke kogel door het hoofd.
Als je de film ergens moet op gaan afrekenen (wat niet moet) dan is het wel de oubolligheid, want dit spiondrama kon evengoed in de jaren '70 gedraaid zijn. Ouderwets, maar degelijk en spannend. Het feit dat regisseur Dominic Cooke vooral furore maakte in de theaterwereld zit daar voor veel tussen, maar laat ons vooral gelukkig wezen dat dit verhaal niet in de handen viel van een hippe vogel als Guy Ritchie, want daar vraagt The Courier helemaal niet om. Authentiek, en hoewel er de nodige filmaanpassingen zullen geweest, komt het allemaal zeer geloofwaardig over. Spionagefilms hebben doorgaans het probleem dat ze net iets te ingewikkeld zijn, maar The Courier kijkt enorm gemakkelijk weg zonder dat het ooit baldadig wordt. Veel is te danken aan de acteerprestaties. Je kan wel aanhalen dat de vrouwelijke rollen van Rachel Brosnahan en Jessie Buckley onderbenut zijn en louter als decoratie dienen, maar het dubbelspel tussen Benedict Cumberbatch en Merab Ninidze zorgt weliswaar voor wat clichés (o wat zijn die Russen slecht!), maar meer dan voldoende om The Courier in zijn genre geslaagd te noemen. Niets verrassends, gewoon goed. Konden we dat maar van meer hedendaagse titels zeggen!
BEELD EN GELUID
Deze release is in de Benelux beschikbaar op dvd en Blu-ray. We kregen van Belga een Blu-ray ter bespreking. Het gaat om een mooie transfer die vooral uitblinkt in mooie kleuren en met voldoende detaillering, maar spectaculair wordt het nooit. De film speelt zich af in het begin van de jaren '60 en om het retrogevoel extra verf bij te zetten gebruikte de regisseur geelkleurige filters wat het geheel een iewat oubollig gevoel heeft en doet denken aan oudere BBC-series. De geluidsband is een onderhoudende DTS-HD MA 5.1 (die ook in het Frans beschikbaar is) met weinig effecten, maar dat heeft grotendeels met het feit te maken dat The Courier een dialoogfilm is.

EXTRA'S
Jammer genoeg staan er geen extra’s op deze release, een documentaire over de gebeurtenis had best wel leerrijk kunnen zijn.

CONCLUSIE
The Courier is een ouderwetse spionagefilm over een stukje geschiedenis waar maar weinig mensen weet van hebben, met een alweer indrukwekkende Benedict Cumberbatch.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Dominic Cooke
Met: Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Angus Wright, Miles Richardson, Merab Ninidze

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
A

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370803290


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij