:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GREEN KNIGHT, THE
GREEN KNIGHT, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-02-01
FILM
Tegenwoordig zijn ridderepossen in de bioscopen zeldzaam, maar in 2021 hadden we er plotseling twee, hoewel de tegenstelling niet groter kan zijn. Allereerst was er The Last Duel van Ridley Scott, dat als Fox-film promotiegewijs zo stiefmoederlijk door Disney werd behandeld dat de film het amper een week in de zalen volhield. Een heroïsche parabel die voldoet aan alle mogelijke Hollywood-normen en mijlenver af staat van die andere, is The Green Knight van David Lowery. Niet dat er geen avonturen op Gawain (Dev Patel) afkomen, maar wie denkt iets te zullen zien dat in de lijn ligt van pakweg Game Of Thrones, zou met deze arthousefilm wel eens zeer bedrogen kunnen uitkomen.




The Green Knight is de zoveelste klasse-telg uit de A24-familie, een Amerikaanse filmstudio die in 2012 is opgericht en sindsdien films op de markt brengt die je zelden in een hokje kan duwen en dan maar gemakshalve het etiket van "ongewoon" meekrijgen. Onlangs zagen we nog The Tragedy Of Macbeth van Joel Coen naar het werk van William Shakespeare, een visueel spektakel met allerlei vreemde camerastandjes zoals Orson Welles ze graag had, en dat geldt eveneens voor deze film van David Lowery. Met Ain't Them Bodies Saints, A Ghost Story en de laatste Robert Redford-film The Old Man & The Gun bewees deze eigenzinnige cineast dat je met stilte veel kan doen, en hij maakte er zelfs zijn eigen stijl mee. Dit is trage cinema, en daarom was The Green Knight voor velen een struikelblok. Laat het eerder een trip zijn, een beetje zoals Mandy van Panos Cosmatos dat is, maar dan met een ridder en een paard.




The Green Knight is een verhaal dat deel uitmaakt van de legende van Koning Arthur, maar het werd geen Hollywoodspektakel zoals Excalibur of First Knight dat is. David Lowery baseerde zich op het Middeleeuwse verhaal Heer Gawain En De Groene Ridder, waarbij de klassieke verhaallijnen en dito structuur zeer nauwgezet gevolgd werden. De film is een visuele mokerslag die vanaf het begin indruk maakt, en dat is deels te danken aan de corona-epidemie, want door het uitstel van de release ging Lowery opnieuw de studio in om zijn film tot in de puntjes af te werken. Wat je ziet is een bijna stripachtige wereld, waarin je de invloed van Terry Gilliam herkent.

Het is een verhaal in fases, en dat begint bij Kerstmis. Er wordt feest gevierd in Camelot, het legendarische kasteel van koning Arthur. Een van de genodigden is Gawain (Dev Patel), neef van de vorst en ridder, maar wel één die tot nu toe nog niets bewezen heeft. Geheel onverwacht komt de schrikwekkende groene ridder de feestzaal op een paard binnengestormd, een gigantische verschijning met een gezicht dat verscholen zit achter een boomstronk. De groene ridder vraagt wie het tegen hem wil opnemen. De beloning is de troon, maar er zit een addertje onder het gras. De wonde die aangericht wordt, zal over exact een jaar in de Groene Kapel ook het lot zijn van hij die het aanbrengt. Gawain gaat op het aanbod in en kan zijn ogen niet geloven als de groene ridder zijn hoofd buigt en hem verzoekt om dat af te hakken. Gawain die best wel koning wil worden, twijfelt niet en hanteert het zwaard. Eens het hoofd is gevallen, lacht de groene ridder zich een breuk want hij weet hiermee het lot dat de jonge Gawain volgende kerst te wachten staat.




The Green Knight is een film vol avontuur, maar wel verpakt met een cinematografische finesse waarbij David Lowery uitgebreid laat zien wat hij met een camera kan. En dat is heel wat. Er vloeit bloed, maar de gevechten krijgen een bijna psychedelisch karakter, en hoe vreemd de keuze van Dev Patel als Saksische ridder ook mag lijken, is er geen betere keuze mogelijk. Je ziet wel Alicia Vikander als zijn liefje Essel of Sean Harris als de koning de revue passeren, maar de film is bijna volledig gefocust op het excellente acteerspel van Patel, die van de ene trip in de andere belandt.

BEELD EN GELUID
Hoewel niet iedereen op deze film zit te wachten, verscheen deze arthouse-titel bij The Searchers, wat dus betekent dat er ook een Blu-rayversie is. Er zullen wel genoeg mensen zijn die vinden dat dit visueel spektakel een 4K-must is, maar daar moet je voor over de grenzen trekken. Desalniettemin is deze Blu-ray uiterst mooi en dat komt door de kleurenmagie die Lowery van zijn film heeft gemaakt. The Green Knight heeft veel donkere scènes, zeker in het begin waar alles zich in een burcht afspeelt of in de eindscène, maar nooit zie je mankementen. De geluidsband is een DTS HD-MA 5.1 met leuke effecten, ook al is dit geen ridderepos zoals we dat kennen van Ridley Scott en dus is alles vrij minimaal zoals bijv. klokgeluiden. Let ook op de zeer innemende score van Daniel Hart.




EXTRA'S
Jammer genoeg, en bij zo'n release is dat echt wel een gemis, staan er geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE

The Green Knight van David Lowery is wederom een prachtig voorbeeld van hoe A24 cinema ziet: een Koning Arthur-verhaal zoals je het nog nooit eerder zag, bijna een psychedelische trip, en zo goed als volledig gedragen door een verbluffende Dev Patel.



cover



Studio: The Searchers

Regie: David Lowery
Met: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Sean Harris, Ralph Ineson

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
16

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461878182


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij