:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHAT'S UP DOC?
WHAT'S UP DOC? (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-12
FILM
Op 6 januari 2022 overleed Peter Bogdanovich, voor cinefielen een klinkende naam, want ook al waren zijn films geen al te grote kaskrakers (waarschijnlijk deed Mask uit 1985 met Cher het best aan onze kassa), was hij toch voor vele filmfans het voorbeeld van hoe een regisseur liefdevol met film omgaat. De man gold een beetje als de voorloper van wat Tarantino nu doet, want als vooraanstaande filmcriticus en -historicus had hij overal wel zijn zegje en waren zijn gesprekken met regisseurs als John Ford legendarisch. Bogdanovich was één van de 'New Hollywood'-regisseurs die een vuist maakten tegen het oude studiosysteem. Als regisseur mocht hij voor het eerst meewerken aan The Wild Angels van Roger Corman. Dat viel in de smaak, want twee jaar later mocht hij met Targets van Corman een eigen film regisseren, een titel die overigens volgens vele filmfans een geniaal stukje vooruitstrevende cinema was. De grote triomf kwam met The Last Picture Show met niet minder dan acht Academy Award-nominaties, waaronder die voor de Beste Film. De furore leek in zicht, maar Bogdanovich was veel te eigenwijs, en het grote commerciële succes van The Last Picture Show werd alleen maar geëvenaard met de screwballkomedie What's Up, Doc? uit 1972.
De film, die in 1972 in Amerika alleen door The Godfather en The Poseidon Adventure aan de kassa werd geklopt, is losjes gebaseerd op A Glimpse Of Tiger, de roman van Herman Raucher. Het boek zou oorspronkelijk dienen als een film met Elliott Gould en Kim Darby in de hoofdrol, maar Gould verliet al na vier dagen de set. Peter Bogdanovich zag er wel wat in, en hij herwerkte het verhaal tot een soort van remake van Howard Hawks' Bringing Up Baby uit 1938, zeg maar de moederfilm van het screwballkomedie-genre. Toevallig kwam Bogdanovich terecht bij Barbra Streisand, de ex van Gould, die de rol maar al te graag aanvaarde, want met Funny Girl en Hello Dolly! was ze vooral een musicalster. Er wordt ook wel wat gezongen in de film, zelfs het thema van Casablanca, maar in deze film draaide het om het acteertalent van Streisand en dat bleek zeer goed te werken.
Door de vele niet te beluisteren platen durven we het wel eens te vergeten, maar Streisand werkt perfect als comédienne en straalt iedere seconde in deze komedie. Ze kreeg van Bogdanovich de opdracht om te acteren zoals Carole Lombard, net zoals men dat tijdens het schrijfproces in gedachten had. Voor de hoofdrol werd beroep gedaan op droogstoppel Ryan O’Neal, die op dat moment via het drama Love Story ontzettend populair was.

O’Neal speelt de rol van Dr. Howard Bannister, een musicoloog die altijd verstrooid is en samen met zijn verloofde Eunice Burns (een schitterende Madeline Kahn in haar eerste rol) naar San Francisco afreist om er een beurs van de gerenommeerde Frederick Larrabee (Austin Pendleton) bij te wonen. Eunice, die alsmaar migraine heeft, stuurt haar liefje naar de apotheek om er wat pijnstillers te halen. De stijve hark botst op de knappe Judy Maxwell (Barbra Streisand) die duidelijk iets van plan is. Iedereen in het verhaal heeft dezelfde tas, alleen de inhoud is verschillend. In de ene zitten prullaria, maar in twee anderen bevinden zich geheime documenten en een grote buit aan gestolen juwelen. Zoals te verwachten valt de tas iedere keer in de verkeerde handen en dat leidt tot hilarische situaties met als hoogtepunt een spannende (maar vooral dolkomische) achtervolging doorheen de straten van San Francisco dat beschouwd werd als een parodie op Bullit.
What's Up, Doc? is een film die nu nog nauwelijks aangehaald wordt in lijstjes van komedies die je moet hebben gezien. We veronderstellen dat voor velen het struikelblok Barbra Streisand heet, maar zelfs als kan je het mens niet horen, is dit een tip van jewelste.

BEELD EN GELUID
Deze klassieker vind je bij Warner ofwel terug in hun Archive-collection (die vrij duur is) of via heel wat andere landen zoals in dit geval in Duitsland en vaak tegen een zacht prijsje. We gaan ervan uit dat het telkens om dezelfde transfer gaat die tot in de puntjes is verzorgd en dat heeft een zeer kleurrijke film tot gevolg. De details zijn zeer scherp. Donkere scenes zijn er niet. De geluidsband is een eveneens verzorgde DTS-HD MA 1.0 in diverse talen en qua ondertiteling vind je er o.a. de Engelse op terug. Kortom, een tip voor je koopmandje als je gaat shoppen en gaat voor rasechte klassiekers.
EXTRA’S
Qua bonusmateriaal moet je niet te veel verwachten van deze release. Er is een trailer en bepaalde scènes hebben een commentaarband met Barbra Streisand, terwijl er een volledige is met Peter Bogdanovich en dat is een man die toch altijd wel iets te vertellen heeft. Voor de rest is er nog Screwball Comedies... Remember Them? Een veelbelovende titel, maar het duurt amper 8 minuten en het is niet meer dan wat archiefmateriaal met Peter Bogdanovich die vooral de camera op zichzelf gericht wil houden.

CONCLUSIE
What's Up Doc? is een komedieklassieker van de beste soort. Grappig, en hoewel theatraal toch briljant geacteerd en met een wervelend einde dat je nooit vergeet.coverStudio: Warner

Regie: Peter Bogdanovich
Met: Barbra Streisand, Ryan O'Neal, Madeline Kahn, Kenneth Mars, Austin Pendleton, Michael Murphy

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1972

Leeftijd:
12

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051890016089


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 1.0
Frans DTS-HD MA 1.0
Spaans DTS-HD MA 1.0
Duits DTS-HD MA 1.0

Ondertitels:
Engels, Duits, Frans, Spaans, Noors, Portugees, Grieks, Fins
Extra's:
• Scènes met audiocommentaar van Barbra Streisand
• Audiocommentaar van Peter Bogdanovich
• Screwball Comedies...Remember Them?
• trailer

Andere recente releases van deze maatschappij