:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPECIALIST, THE
SPECIALIST, THE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-29
FILM
The Specialist is zo één van die films die Warner destijds uitbracht in hun Action Collection, inclusief de rode kaft. Het was een film die het ongelooflijk goed deed aan de kassa en ervoor zorgde dat Gloria Estefan met Turn The Beat Around er een superhit aan overhield, toch is dit afdankertje van Steven Seagal (hij vroeg te veel geld waardoor men bij Stallone terecht kwam) een film die anno 2020 op geen enkel vlak de tand des tijds heeft kunnen doorstaan. Ondanks de Razzies (gewonnen door Sharon Stone) ligt het niet aan haar of Stallone die op de één of andere manier in een vehikel zijn geraakt, waarbij de maker het “pientere” idee kreeg om een hybride te maken van een gebalde actiefilm en een erotische thriller die in het verlengde lag van 9 1/2 Weeks, of hoe dit de Fifty Shades Of Grey van Stallone werd!
Stallone en Stone kregen ook een Razzie naar het hoofd geslingerd als slechtste koppel. Je ziet de twee wel geregeld rampetampen, maar niets is wat het lijkt. De befaamde douchescène werd een ware hel omdat Sharon niet wilde meewerken omdat ze genoeg had van de vele naaktscènes. Toen alles klaar stond weigerde de actrice om haar badjas uit te doen. De legende zegt dat Stallone naar zijn trailer ging om er een fles Black Death-wodka te halen die hij cadeau had gekregen van Michael Douglas en nadat de twee meer dan de helft van het goedje naar binnen hadden gekapt, waren ze klaar om voor een stomende scène te zorgen.
De film lijdt vooral onder de onkunde van regisseur Luis Llosa, de Peruaan die ook het bedenkelijke Sandra Bullock-vehikel Fire On The Amazon op zijn naam heeft staan. Als het van Stallone afhing zou David Fincher de regisseur worden, maar door het mislukken van Alien 3 stelden de producers hun veto.. Een ander struikelblok om de film met de liefde te omarmen is de vreselijke overacting van James Woods die (hoe kan het ook anders) nog maar eens de smeerlap mocht uithangen. Het boterde niet echt tussen Stallone en Woods. Net zoals hij dat met Rutger Hauer deed in Nighthawks, stond Sly erop dat sommige scènes van James Woods uit de film zouden geknipt worden, zodat Stallone meer schermtijd zou hebben. Men vermoedde dat Stallone dat deed omdat hij besefte omdat Woods een betere acteur was dan hijzelf, niet dat je dat in The Specialist merkt.

Het verhaal begint in Bogota in 1984. Ray Quick (Stallone) en kolonel Ned Trent (Woods) zijn twee explosievenexperts die voor de CIA werken, maar het duo valt in een ruzie als ze de auto van een Zuid-Amerikaanse drugsdealer moeten opblazen waar ook een klein meisje in zit. Ray staat erop om de missie af te breken, maar Ned zet door, wat resulteert in de dood van zowel de drugsdealer als het kind. Ray neemt ontslag bij de CIA en zorgt ervoor dat Ned er ook zijn biezen mag gaan pakken. Jaren later werkt Ray in Miami als een huurmoordenaar. Zijn specialiteit is het opzetten van explosies waarbij onschuldige omstanders ongedeerd blijven. Op een dag krijgt hij een telefoontje van May Munro (Sharon Stone) die hem vraagt om drie mensen neer te leggen.
Had Luis Llosa louter voor een actiefilm gekozen, dan kon The Specialist gerust hebben gewerkt als een leuk Stallone-tussendoortje met een prima Sharon Stone, ook al is haar rol eerder beperkt en is ze vooral gecast om uit de kleren te gaan. De film heeft wel zijn leuke momenten, maar door de onkunde (gedateerde flashbacks in zwart-wit met een videoclipachtig tintje) merk je dat nauwelijks.

BEELD EN GELUID
Deze dvd kwam uit via Warner, en wie deze film in zijn collectie wil, zal daar via een paar bezoekjes aan de kringloopwinkel ongetwijfeld wel eentje vinden. De kwaliteit is aanvaardbaar maar mist elke scherpte of detaillering, wat door de gedateerde filmstijl nog meer extra geaccentueerd wordt. De geluidsband is een standaard 5.1 zonder lagen die nauwelijks opvalt.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd, behalve een trailer.
CONCLUSIE
The Specialist is een zeer matige Stallone-film die dertig jaar later er hopeloos verouderd uitziet. De schuld ligt nog bij Stallone noch bij Sharon Stone, maar wel bij regisseur Luis Llosa die er via Stone iets erotisch wilde van maken, maar het werkt geen seconde.cover
Studio: Warner

Regie: Luis Llosa
Met: Sylvester Stallone, Sharon Stone, James Woods, Rod Steiger, Eric Roberts, Mario Ernesto Sánchez

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1994

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931135740


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Trailer
 

Andere recente releases van deze maatschappij