:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHERRY 2000
CHERRY 2000 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-25
FILM
"Onmogelijk om dit te verkopen" schreeuwde Orion Pictures toen ze het resultaat van Cherry 2000 zagen. En gelijk hadden ze, want deze Mad Max-variant had wel een budget van 10 miljoen dollar, maar bracht slechts 14.000 dollar op. De hele productie was een zooitje. Hoewel de film voor de bioscoopkalender van 1985 gepland stond, zou de film pas een jaar later uitkomen. Er was niemand die van de film wakker lag, ook niet twee jaar later toen Orion hem op video uitbracht omdat ze dachten te kunnen profiteren van de buzz die er was rondom de Oscarnominatie die Melanie Griffith in dat jaar kreeg voor Working Girl. Ook Griffith (deze keer met rosse pruik) kon het allemaal niet schelen, en ze gaf later toe dat Cherry 2000 haar minst favoriete film is. Of ze daar vandaag nog zo over denkt is de vraag, want Cherry 2000 moet samen met Body Double en Something Wild de drie Griffith-films zijn die cultfans diep in het hart dragen.
Het script werd bedacht door Michael Almereyda, en dat is best wel bizar als je weet dat hij de man achter de scenario’s is van veel serieuzere dingen zoals Until The End Of The World van Wim Wenders en de Hamlet-verfilming met Ethan Hawke. Regisseur Steve De Jarnatt was iemand die regelmatig werk vond in de televisiewereld (van E.R. tot Lizzie McGuire), maar die naast Cherry 2000 ook de culthit Miracle Mile op zijn CV had, waarin een atoombom in hartje Los Angeles neerploft. Volgens De Jarnatt was Cherry 2000 een unieke combinatie van diverse stijlen. Dat is het ook, en niet eens zo slecht als je een paar sleazy elementen die typisch voor de eighties waren wat kan vergeten.

Een Cherry 2000 is niet de Ford Mustang die op de affiche prijkt, maar wel een sekspop die alles kan doen wat je wat maar wil. De makers hadden niet een al te goed zicht op de toekomst van de wereld, want Cherry 2000 speelt zich af in 2017, en volgens hun doemdenken is er van de Verenigde Staten alleen maar een apocalyptische woestijn overgebleven. De samenleving is ook niet meer wat het geweest is, en om de noden van de man te dienen heeft men de vrouw gewoon vervangen door een robot. Over een gedurfd scenario gesproken!
Sam Treadwell (David Andrews) heeft er zo eentje en wel een Cherry 2000-model (Pamela Gidley) dat volgens de kenners tot het beste behoort wat je in de keuken of je bed kan hebben. Helaas zijn deze modellen niet meer beschikbaar, en dus moet je er voorzichtig mee omgaan, maar Sam heeft pech want tijdens een wilde vrijpartij in de badkamer komt de robot in een plas water terecht en de pop krijgt een kortsluiting. Een robotdealer vertelt Sam dat de enige overgebleven exemplaren van de Cherry 2000 zich in de gevaarlijke Zone 7 bevinden. Sam huurt de stoere Edith "E" Johnson (Melanie Griffith) in om hem bij deze taak te begeleiden maar bijna onmiddellijk stuiten ze op de sadistische Lester (Tim Thomerson).

David Andrews, die naast Farah Fawcett in The Burning Bed debuteerde en later vooral bekend zou worden als Lieutenant-Generaal Robert Brewster in Terminator 3: Rise Of The Machines, is zeker niet de beste keuze om een hoofdrol voor zich te nemen. Men vroeg wel Kevin Costner, maar die koos voor de western Silverado. De rol van de slechterik is iets te karikaturaal, en Tim Thomerson (die een carrière van standupcomedian opgaf voor het spelen in B-films) toont nooit enige dreiging, hoewel hij een hele rits van sadistische spelletjes ter beschikking heeft. Melanie Griffith is natuurlijk Melanie Griffith. Knap, imponerend, altijd kauwend op bubblegum en overtuigend als bounty hunter. De film is niet het gemiste meesterwerk dat je nooit zag, wel heerlijke '80's-stuff met (zoals zo vaak) het verstand op nul.

BEELD EN GELUID
Deze film vind je op Blu-ray in Engeland op Signal One, maar wij hebben de veel goedkopere Duitse release op NSM Records die waarschijnlijk dezelfde transfer bevat en tevens voorzien is van Engelse ondertitels. De beeldkwaliteit is naar '80's-normen loepzuiver en je ziet duidelijk dat het HD-jasje een degelijke upgrade biedt van de dvd die ook bij ons werd uitgebracht via MGM. De film heeft een zeer levendig kleurenpalet en de geluidsband is een meer dan verzorgde DTS-HD MA 2.0.
EXTRA'S
Als extra's vind je hier niet meer dan een trailer, wat foto's en een audiocommentaar dat verzorgd wordt door Daniel Perée en Marco Erdmann van Wicked Vision-Magazin.

CONCLUSIE
Cherry 2000 is een onderhoudende, weliswaar wat krankzinnige en karikaturale Mad Max-variant over een man die op zoek gaat naar een nieuwe seksrobot en daarbij geholpen wordt door de veel knappere (en levensechte) Melanie Griffith.coverStudio: NSM Records

Regie: Steve De Jarnatt
Met: Melanie Griffith, David Andrews, Ben Johnson, Tim Thomerson, Pamela Gidley, Laurence Fishburne

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1987

Leeftijd:
12

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9007150073756


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Duits
Extra's:
• Trailer
• Foto's
• Audiocommentaar van Daniel Perée en Marco Erdmann van Wicked Vision-Magazin

Andere recente releases van deze maatschappij