:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SALTON SEA, THE
SALTON SEA, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-06-26
FILM
Danny Parker (Val Kilmer) is een ordinaire junk die met een stel slechte vrienden de godganse dag methamfetamine snuift, "meth" een middel dat oorspronkelijk aan de Japanse kamikaze-piloten werd verstrekt ten einde ze in opgewonden staat zelfmoord te laten plegen, zodat ze er toch nog een beetje plezier aan beleefden. Meth is echter zwaar hallucinogeen, dus als er in zijn vriendenkring al eens iemand een paar duiven verkleed als JFK en Jackie Kennedy in een speelgoedautootje stopt om ze vervolgens tot bloederige pulp te knallen, dan moet je niet verbaasd zijn.


Danny is echter een rat die door twee politiemannen, Gus Morgan (Doug Hutchison) en Al Garcetti (Anthony LaPaglia), regelmatig wordt uitgehoord over het milieu, waarna de twee "gepaste acties" ondernemen. Het wordt Danny echter te heet onder de voeten als hij de bazen van het Colombiaans drugskartel tegen de kar rijdt. Hij wil nog één grote slag slaan vooraleer hij de benen neemt, nL; door als tussenpersoon een enorme deal op te zetten voor de legendarische dealer Pooh-Bear (Vincent D'Onofrio), die zijn rare bijnaam dankt aan het feit dat hij zijn eigen neus heeft kapotgesnoven. Maar er is meer aan de hand: Dannys echte naam is Tom Van Allen en hij is opzettelijk het milieu ingedoken om de moordenaars van zijn vrouw Liz (Chandra West) te vinden, die bij een "opruiming" van een methlab door twee ongure types met bivakmutsen is doodgeschoten. Tom/Danny is bereid om tot het uiterste te gaan om de schuldigen te vinden, doch hij wil eerst absolute zekerheid over de identiteit van de moordenaars. Tussendoor probeert hij ook nog zijn mishandelde overbuurvrouw Colette (Deborah Kara Unger) te beschermen tegen haar gewelddadige vriendje Quincy (Luiz Guzmán).


The Salton Sea is een zeer geschifte film met de nodige hypergeschifte drugtripscènes, maar al bij al ook een scenario dat op het einde mooi in de plooi valt. Regisseur D.J. Caruso is wel duidelijk zijn mosterd gaan halen bij andere junkfilms zoals Trainspotting en Traffic en voor de flashbackstructuur heeft hij zelfs een klein beetje leentjebuur gespeeld bij Christopher Nolans Memento, omdat ook hier de stukjes van de puzzel maar geleidelijk in elkaar passen. Maar door zijn gevarieerde en getalenteerde cast kan hij toch een complex en interessant verhaal vertellen, ondersteund door een erg originele fotografie en bij wijlen bizarre stukjes dialoog. Alleen Val Kilmer acteert in deze prent duidelijk onder zijn niveau, want in zijn rol als engel des wraaks kan hij ons niet overtuigen. Vooral de kleurrijke bijrollen zoals de compleet krankzinnige Vincent D'Onofrio en de kleine bijrol voor Meatloaf brengen de film volledig op smaak.


BEELD EN GELUID
D.J. Caruso experimenteert in deze film met het contrast tussen de psychedelische drugtrips van zijn personages en de grauwe werkelijkheid die daarmee hoort te contrasteren. Een goede beeldkwaliteit is voor een optimale beleving van deze film dan ook van primordiaal belang en gelukkig stellen we vast we op onze twee oren kunnen slapen, want we krijgen een ruisvrij beeld met stabiele kleuren, misschien af en toe een klein compressiefoutje, maar over het geheel genomen een zeer scherpe transfer. Af en toe is er ook wat edge enhancement zichtbaar. Ook de Dolby Digital 5.1-geluidstrack is zeer evenwichtig, met een goede spreiding, actief gebruik van de subwoofer waar nodig en een heldere dialoog. Vooral in de eindscène, waarover we om begrijpelijke redenen niet veel inhoudelijks kwijt willen, heeft de geluidstrack ons zeer kunnen bekoren.


EXTRA'S
Als bonusmateriaal vinden we twee featurettes op deze disk. In de eerste, ongeveer 10 min. lang, "Embracing The Chaos", zitten enkele interviews met de regisseur en de cast, die voornamelijk hun personages toelichten. Ook nog wat trucage-informatie over hoe men digitaal een neus weggoochelt. In de tweede documentaire "Meth and Method" gaan de makers dieper in op de algemene teneur van de film. Interessant, maar wat aan de korte kant. Voorts krijgen we nog info over cast en crew en een trailer.


CONCLUSIE
The Salton Sea is een wat aparte film die de elementen van een junkie-epos met een goede detective berbindt. De technische kwaliteit van de disk is zeer goed, maar qua extra's valt ze nogal mager uit. Minstens een huurbeurt waard.


cover
Studio: Warner

Regie: D.J. Caruso
Met: Val Kilmer, Vincent D'Onofrio, Adam Goldberg, Luiz Guzman, Doug Hutchinson, Anthony LaPaglia, Glenn Plummer, Peter Sarsgaard, Deborah Kara Unger, Chandra West, B.D. Wong, Meatloaf

Film:
6,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931188821


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Bulgaars, Roemeens, Pools, Kroatisch, Sloveens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• 2 documentaires
• Cast en crew-informatie
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij