:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VERDENS VERSTE MENNESKE (THE WORST PERSON IN THE WORLD)
VERDENS VERSTE MENNESKE (THE WORST PERSON IN THE WORLD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-02
FILM
Verdens Verste Menneske, het is Noors voor The Worst Person In The World en tevens de titel van de vijfde film van Joachim Trier. De Noor, die internationaal doorbrak met het alom gelauwerde Oslo, 31. August uit 2011, koos voor zijn nieuwste film een romcom, maar wel één die meer naar het elan van de zwarte komedie neigt, en wel omdat de vrouw in spe niet meer doet dan haar geluk najagen en daardoor ontaardt in de slechtste mens ter wereld. Niet dat het allemaal zo erg is, want in de biechtstoel komt Julie er zonder enige twijfel met een tweetal weesgegroetjes vanaf. Voor de mensen met wie ze het leven deelt is dat anders, want omdat ze ongevraagd in een driehoeksverhouding is gesukkeld, verwoest ze daardoor levens.
Julie is niet veeleisend, gewoon een gezonde dertiger die er af en toe nog eens wil aan herinnerd worden dat er leven is na de werkuren, maar haar vriend Aksel (Anders Danielsen Lie, met wie Trier al vaker samenwerkte) zit volledig opgeslorpt in zijn fantasiewereld, die gevormd wordt door stripalbums waarmee hij als tekenaar ook de kost verdient. De liefde en de genegenheid is er, maar van passie is al lang geen sprake meer. Op een privéfeestje ontmoet Julie er Eivind (Herbert Nordrum), met wie ze openlijk flirt, maar net niet het bed induikt. Ze beloven elkaar dat het bij die ene vonk zal blijven, maar de saaiheid van hun relaties beslist daar anders over.
Er gebeurt nog van alles in de film, want die titel van slechtste mens ter wereld moet je ergens mee verdienen. Het turbulente (of net niet) liefdesleven van Julie wordt verdeeld over twaalf hoofdstukken met daarbij nog een epiloog en proloog. Niet dat dit absoluut moest, maar het toont wel aan dat Joachim Trier niet zo maar een romantische film uit zijn mouw wil schudden. Het moet er eentje zijn die beklijft, en dat doet het zeker met een slot dat evengoed door Gaspar Noé of Lars von Trier kon bedacht worden. Een parabel die wat lijkt op die van Amélie Poulain, wel zonder de franjes maar met een Scandanivische kilte, en met een wrang fatalistisch einde dat je een zeer ongemakkelijk gevoel geeft. Een tragisch verhaal, en toch zijn de tranen die over Julies wangen vloeien schaars. Soms zegt haar gezichtsuitdrukking genoeg, zeker wanneer dat zo fantastisch vertolkt wordt door Renate Reinsve, die er vorig jaar in Cannes de acteerprijs mee won. Een eeuwige lach, maar het is niet meer dan een facade die de tristesse wegcijfert en perfect in beeld gebracht wordt door Trier in een scène waarbij ze met een klik op de lichtschakelaar ook de wereld kan uitschakelen, waardoor alles rondom haar tot stilstand komt. The Worst Person In The World is heerlijke cinema, de wrange nasmaak die volgt is nu eenmaal een deel van het leven.
BEELD EN GELUID
Hoewel ze er bij Cinéart rotsvastvan overtuigd zijn dat de technologie stopt bij de dvd, moet gezegd worden dat kwalitatief hun schijfjes van een zeer hoog niveau zijn. Dat is ook weer het geval bij deze Noorse arthousefilm met enorm realistische kleuren. Het voelt wel aan alsof je in een IKEA-catalogus bladert, als je begrijpt wat we bedoelen. De disk bevat voldoende detaillering om van een genietbare transfer te kunnen spreken. De geluidsband is een Noorse Dolby Digital 5.1 waarin vooral veel gepraat wordt.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze uitgave.

CONCLUSIE
The Worst Person In The World is een romcom grand cru, maar dan op zijn Noors en boordevol gitzwarte humor.cover
Studio: Cinéart

Regie: Joachim Trier
Met: Anders Danielsen Lie, Renate Reinsve, Herbert Nordrum

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
14

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051083177047


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Noors Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij