:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TAKE THIS JOB AND SHOVE IT
TAKE THIS JOB AND SHOVE IT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-18
FILM
Als je op Google de naam van Robert Hays intikt, dan kom je automatisch op een afbeelding terecht waarin hij de rol speelt van Ted Striker, de vliegtuigpiloot die in de kaskraker Airplane! zat te zweten als een rund. De acteur liet later noteren dat hij in zijn carrière nog nooit zoveel plezier gehad als met Airplane! en dat zal waarschijnlijk ook zo zijn voor zijn bankrekening, want op de sequel Flying High II: The Sequel uit 1982 na stelde de carrière van de man niet veel voor. Take This Job And Shove It uit 1981 zorgde daar zeker niet voor, een film die iedere Amerikaan weliswaar kent maar weinig onder hun zagen de film in de bioscoop, omdat deze komedie zo’n typische titel was die om de haverklap op de televisie te zien was.
Bij ons is het aantal mensen die de film kennen wellicht op één hand te tellen. Ofwel zijn het Kino-Lorber verzamelaars (wat we betwijfelen), ofwel zijn het freaks van monster trucks, want daar heeft de film zeer veel mee te maken. De poster van de film lijkt op iets wat een Cannonball Run-kloon had kunnen worden, maar op een paar wilde achtervolgingen na (vaak sullig gedaan omdat men vond dat het opportuun was om het beeld te versnellen) speelt de monster truck een voorname rol in deze film. Meer zelfs, Take This Job And Shove It werd de eerste film waarin dit voertuig gebruikt werd. En voor wie niet weet waar we het over hebben, dat zijn die jeeps die wielen hebben van tractors en waarmee men met plezier over afgedankte auto’s rijdt.
Het voertuig an sich is niet meer dan wat decor, want in deze film die een brug probeert te slaan tussen de komedie en traditionele country (jawel!), staat het leven van de bierbrouwerijen centraal. Over een niet alledaags filmonderwerp gesproken! Net zoals Blue Collar van Paul Schrader dat is, probeert ook Take This Job and Shove It een aanklacht te zijn tegen het harde leven in de fabriek waar de arbeiders moeten opboksen tegen de lopende band. The Ellison Group is een machtige groep die vier lokale brouwerijen met financiële problemen overneemt. Een daarvan is Star Beer dat gebrouwen wordt in een boerengehucht in Iowa. De jonge manager Frank Macklin (Robert Hays) wordt naar daar gestuurd om de brouwerij te reorganiseren. De man vertrekt met lange tanden en dat komt omdat dit het dorp is waar hij is opgegroeid, en het is uitgerekend daar dat hij moet vertellen dat de arbeiders een tandje bij moeten steken willen ze hun job niet verliezen.

Hoewel bij ons compleet onbekend, is Take This Job And Shove It in de VS een bekend countrynummer van ene Johnny Paycheck dat een hit was in 1977. Regisseur Gus Trikonis, die zijn carrière begon als één van de dansers uit de originele West Side Story en later als regisseur voor Roger Corman een paar films mocht maken voor diens New World Pictures, kiest ronduit voor het kolderieke waarin je de grappen moet zoeken in de boertigheden (alle inwoners gedragen zich ronduit als varkens) of iets als een moddergevecht. Om het loze geheel wat meer body te geven komt er via Barbara Hershey nog een liefdesverhaaltje bij. Take This Job And Shove It is zeker niet slecht en kijk je in één ruk uit, alleen is het maar de vraag of je daar nu per se anderhalf uur van je leven in moet gaan investeren.
BEELD EN GELUID
Deze komedie, die net iets te veel de nadruk legt op het countrygebeuren, is uitgebracht op het Amerikaanse Kino Lorber, wat dus automatisch betekent dat dit regiogebonden is. De disk is voorzien van Engelse ondertiteling. Wie het voelt kriebelen om deze release aan te kopen, kunnen we geruststellen dat het om een zeer verzorgde transfer gaat die wel qua beeldvoering een tikkeltje gedateerd overkomt, zonder daarom van veel filmgrain te spreken. De geluidsband is een standaard, weliswaar opgepoetste, DTS-HD MA 2.0 zonder veel lagen.

EXTRA’S
Of de mensheid voor deze titel nood heeft aan bonusfilmpjes is maar de vraag, feit is dat je het moet stellen met een trailer.

CONCLUSIE

Het bij ons compleet onbekende Take This Job And Shove It is een bizarre hybride van een kolderieke (soms boertige) komedie en country die geregeld werkt, maar toch wat gedateerd aanvoelt.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Gus Trikonis
Met: Robert Hays, Barbara Hershey, David Keith, Tim Thomerson, Eddie Albert, Penelope Milford

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1981

Leeftijd:
PG

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329254018


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij