:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUNGLE CRUISE
JUNGLE CRUISE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-06-10
FILM
Zelf ben ik er nog nooit geweest, maar Jungle Cruise is een attractie in Disneyland waarbij de toeristen op een bootje stappen en eventjes de illusie hebben dat ze een rondje maken op de Amazone. De gids van het vaartuig is een praatzieke kapitein die er een sport van maakt om achter iedere gebeurtenis één of ander flauw mopje te verzinnen. Omdat het huis van de muis volop moet draaien, en dus ook het attractiepark, was er al jarenlang sprake om een film te maken rond deze attractie. Het duurde echter allemaal ontzettend lang, waardoor de oorspronkelijke plannen om die met Tom Hanks (al lang geen A-acteur meer) te draaien werden opgeborgen, en zo werd de kelk doorgegeven aan Dwayne Johnson, die met plezier toehapte en daar alweer een dikke hit mee scoorde, al moet het worden gezegd dat Jungle Cruise één van de weinige titels was die het publiek kort na de lockdown in de bioscoop kon zien.
Hoe chagrijnig onze intro ook aanvoelt, kunnen we er meteen maar aan toevoegen dat Jungle Cruise een onderhoudende, en vaak prettige avonturenfilm is, die zich situeert tussen Indiana Jones en Pirates Of The Caribbean. Het geheel draagt uiteraard een Disney-stempel, maar dan wel met de gouden raad om niet de allerkleinsten voor de beeldbuis te zetten, want de sfeer is best wel luguber. De Spaanse filmmaker Jaume Collet-Serra, die de wereld opzadelde met vooral Liam Neeson-actievehikels, is er zich ten volste van bewust wat hij moet doen om een goed gedoseerde avonturenfilm te brengen. Voldoende humor en vooral veel actie. Aan beide geen gebrek, en aan de hoofdrolspelers zie je dat ze de lol van hun leven hebben, en dat geldt ook voor de kijker als hij bereid is om het verstand eventjes uit te schakelen.
Het verhaal begint in Londen in 1916. Dr. Lily Houghton (Emily Blunt als een vrolijke poppemieke) onderzoekt samen met haar broer MacGregor (Jack Whitehall) de geheimen van een plant die door haar krachten een revolutie teweeg kan brengen in de geneeskunde. De plant groeit aan een boom in het Amazone-gebied en kan alleen maar gevonden worden via een amulet dat ze afsnoept van Prins Joachim (een fantastische Jesse Plemons), die ook de plant wil, want hiermee kan hij Duitsland aan de overwinning in de Eerste Wereldoorlog helpen. Logica zoeken in dit absurde verhaal heeft geen zin, wel reppen de twee zich naar Brazilië om er een bekwame kapitein te vinden die hun door de gevaren van het Amazone-woud kan loodsen, en daar lijkt Frank Wolff (Dwayne Johnson), die de kost verdient met toeristentochtjes, de geschikte persoon voor.
De film klokt net niet op twee uur af en hoewel men gevaarlijk dicht in de buurt komt van een flauw Pirates Of The Caribbean-afkooksel (maar hier met vervloekte Spaanse conquistadors die onder de leiding van de legendarische Aguirre staan, uit wiens gezicht slangen of andere beesten kruipen), is het eindresultaat best wel origineel en vooral interessant genoeg om te volgen. Geregeld krijg je het gevoel (oh ironie) dat je op een kermisattractie zit, maar de makers hebben een perfecte balans gevonden tussen waanzinnige absurditeit en topentertainment. Dwayne Johnson en Emily Blunt vormen een droomkoppel, maar het is vooral Jesse Plemons die hier de show steelt als losgeslagen Duitser die met zijn onderzeeër door de Amazone trekt, en terwijl hij zijn tegenstanders omver maait, zonder enige gêne Duitse schlagers neuriet. Azijnpissers (en die zijn er) die vinden dat film niet kan zonder enige vorm van extra boodschap, zullen Jungle Cruise met het nodige gezeik bij het groot afval plaatsen, maar soms mag entertainment ook wel eens.

BEELD EN GELUID
Deze Disney-film oogt verbluffend mooi met zeer scherpe details. Het ziet er weliswaar allemaal een beetje artificieel uit, en wanneer op het einde de film een beetje ontaardt in een CGI-fest waardoor er wat wazige trekjes opkomen, zien we geen reden om de loftrompetten niet boven te halen. Jungle Cruise is zo’n film waarbij het kostenplaatje van geen tel is en dat merk je in de kijkervaring maar al te goed. De geluidsband is een DTS-HD MA 7.1 die bol staat van de effecten, en voor een film die geen enkel moment vergeet dat het spektakel moet bieden wil dat heel wat zeggen.
EXTRA’S
De disk is gevuld met aardig wat bonusmateriaal maar helaas is het niet meer dan ingestudeerde promotalk. It's a Jungle Out There: Making Jungle Cruise is niet meer dan een 13 minuten durend overzicht waarin men de attractie in Disneyland, het plot van de film en de personages belicht. In Dwayne en Emily: Undoubtedly Funny staan de twee hoofdrolspelers voor vijf minuten in de spotlight. In Creating The Amazon overloopt men in een kwartiertje de decorstukken, rekwisieten en speciale effecten. En omdat de kermismolen van de Disney volop moet draaien delen toeristen in Once a Skip, Always a Skip hun verhaal van hoe ongelooflijk de attractie in Disney wel is. Ten slotte zijn er nog een vijftiental minuten verwijderde scènes en outtakes op het schijfje te vinden.

CONCLUSIE

Jungle Cruise is een avonturenfilm die geen seconde verveelt en profiteert van een schitterende cast die zich volop lijkt te amuseren en deze pret met hun kijkers wil delen. Pirates Of The Carribean meets Indiana Jones.coverStudio: Disney

Regie: Jaume Collet-Serra
Met: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Édgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
127 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418598440


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby Digital Plus 7.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Zweeds, Noors, Fins, Engels CC
Extra's:
• It's a Jungle Out There: Making Jungle Cruise
• Dwayne and Emily: Undoubtedly Funny
• Creating the Amazon
• Once a Skip, Always a Skip
• Deleted Scenes And Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij